Hamile Bir İnsanın İşten Çıkartılması

Ynt: Hamile Bir İnsanın İşten Çıkartılması

nguroy ' Alıntı:
Nerden çıkardınız bu 6 haftayı?? yanlış yönlendirme yapmayın lütfen.

Emin olmadığınız bir konuda yazmak bazen çok kötü sonuçlar doğurabilir.

sayın moderatör zor durumda olan insanları lütfen yanlış bilgilendirmeyiniz.

MADDE 25. - Süresi belirli olsun veya olmasın işveren, aşağıda yazılı hallerde iş sözleşmesini sürenin bitiminden önce veya bildirim süresini beklemeksizin feshedebilir:

I- Sağlık sebepleri:

a) İşçinin kendi kastından veya derli toplu olmayan yaşayışından yahut içkiye düşkünlüğünden doğacak bir hastalığa veya sakatlığa uğraması halinde, bu sebeple doğacak devamsızlığın ardı ardına üç iş günü veya bir ayda beş iş gününden fazla sürmesi.
b) İşçinin tutulduğu hastalığın tedavi edilemeyecek nitelikte olduğu ve işyerinde çalışmasında sakınca bulunduğunun Sağlık Kurulunca saptanması durumunda.

(a) alt bendinde sayılan sebepler dışında işçinin hastalık, kaza, doğum ve gebelik gibi hallerde işveren için iş sözleşmesini bildirimsiz fesih hakkı; belirtilen hallerin işçinin işyerindeki çalışma süresine göre 17 nci maddedeki bildirim sürelerini altı hafta aşmasından sonra doğar. Doğum ve gebelik hallerinde bu süre 74 üncü maddedeki sürenin bitiminde başlar. Ancak işçinin iş sözleşmesinin askıda kalması nedeniyle işine gidemediği süreler için ücret işlemez.

Sn.papyrus,
ilgili maddeyi yanlış anlamışsınız.
Orada bahsedilen 6 hafta, çalışanın sahip olduğu ihbar süresini 6 hafta aşan süre için raporlu olması durumunda işverenin geçerli nedenle sözleşmesini feshedebileceğinin belirtilmesidir.
Örneğin çalışanın 2 haftalık ihbar süresi var,ayağını kırdı,7haftalık bir rapor aldı.Rapor süresi bitiminde işveren isterse bu maddeye dayanarak sözleşmeyi sona erdirebilir.
papyrus ' Alıntı:
1 aylık çalışmanıza karşı ihbar süreniz 2 haftadır

ama hamile olmanız dolayısıyla 2 hafta + 6 hafta toplam 8 haftalık ihbar süreniz vardır..
Demişsiniz.
Bu durumda 4 yıldır çalışan birinin hamileliği sırasında işine son verilmesi yada kendi isteğiyle ayrılmak istemesi durumunda uyulması gereken ihbar süresi 8 hafta( yasal ihbar süresi) +6 hafta = 14 hafta mı olacaktır?

Sn. Keremcem

Teşekkür ederim. Açıklamanız doğrudur.

artık ben dava açmadan vazgeçtim üyeler ben artık tek sorunum kaldı herkes farklı söylüyor.

kısa ve öz:ne olur bana göre cevap verin allah rızası için

benim 2008'de en son kasım'ın 5'inde sigortam bitdi.ve sonra bu çaıkartıldığım işe girdim.

ve ocak 2009'da 13'ünde girişim oldu ve en son şubat 2009'da çıkışım oldu diyorsunuz 1 yıl içinde 90 gün olayını işte ben ozaman demenize göre hem ssk'da doğum yapabiliyorum hemde 16 haftalık paramı
sgk'dan alabiliyorum buna cevap verin lütfen ve bazılarıda derki doğum yapmadan önce çalışırken iş görmezlik belgeni alman gerekir derrrr halen anlamadım şu kanunu lütfen açık dille benim durumuma göre şöyle deyin anlıyım artık cafede bekliyorummmmm

saygılar

Sn.açelyacım;5 kasım 2008 de ayrıldığınız iş yerinde çalışma süreniz nedir? Hangi tarihler arasında o işyerinde çalıştınız?
Doğum yapacak olduğunuz tarih nedir?
Yazarsınız bir kağıda doğum yapacak olduğunuz tarihi,
yazarsınız eski işyerinde adınıza prim ödenen çalışma tarihlerinizi,
toplarsınız son işyerinizdeki 1 ay 9 günlük prim ödemesini de.
Sonra alırsınız önünüze 2008 ve 2009 yılını gösteren bir takvim,
doğum yapacak olduğunuz tarihi işaretleyip 365 gün sayarak geriye doğru gittiğinizde, prim ödenmiş günlerinizin 90 ı bulup bulmadığını görebilirsiniz.90 gün ve üzerinde ise doğumunuzu analık sigortasından yararlanıp ücretsiz olarak yapabilirsiniz, 90 günün altında ise doğumunuzu ücret ödemeden yapamazsınız demektir.

Bahsettiğiniz 16 haftalık ücretli doğum izninden yararlanabilmeniz için doğum iznine çıkmanız gerekir.Doğum iznini de çalışırken zamanı geldiğinde alabilirsiniz.Yani şu andan itibaren doğum yapıncaya kadar çalışmazsanız, doğum iznine çıkabileceğiniz bir işiniz olmadığından doğum iznine çıkamaz,dolayısıyla doğum izni ücretini de alamazsınız.
Siz kafede oturup bekliyorsunuz ama ,cevap verecek olanlar pc başında biri soru sorsada cevaplasak diye beklemiyorlar,
herhangi bir karşılık beklemeden soruna çözüm bulmaya çalışanlara bu şekilde çıkışmanın çok ta doğru olmadığını düşünüyorum.

teşekkür ederim keremcem bey o kadar gergindimki bunu yaşamayan anlıyamaz
ben işyerinden çıktım artık herhangibir yerde ne kadar sigortalı olarak gözükmem gerekecek

yani açıkcası iş bulmam şu anada imkansız ben çalışmadan bir yerde sigortamı göstericem
hemde stajım var hemde stajımı göstercem keşke iş bulabilsem'de göstermesem

Neyse benim bir sene geriye dönük 24 günlük eksiğim var sigortadan benim hem sigorta eksiğimi kapatmak hemde 16 Haftalık hakdan nasıl yararlanabilirim