Hem Sevk İrsaliyesine Hem de Taşıma İrsaliyesine Gerek Var mı ?

stajyeradayi

Katkı Sunan Üye
Üyelik
17 Mar 2010
Mesajlar
849
Konum
Türkiye
Arkadaşlar herkese merhaba. Bir müşterim nakliyeci ile bir mal gönderecek. Şimdi kamyoncu taşırken taşıma irsaliyesi düzenleyecek. Peki bizim müşterimizin de sevk irsaliyesi düzenlemesine gerek var mı? Teşekkürler...
 
Biri malları sevk edenin, diğeri de taşıyanın düzenlemesi gereken ayrı ayrı belgelerdir.
 
Üstadım şöförlü olarak araç kiraladığımızda taşıma irsaliyesi zorunlu mu? Aylık kiralanıyor araçlar.
 
Sayın stajerilker,
Kiraladığınız araç sizden başkasının işini yapmıyorsa ayrıca taşıma irsalşyesine gerek yok. Ancak araç siİn işinize öncelik vermek koşulu ile başka nakliye işleri de yapıyorsa taşıma irsalşyesi düzünlemek zorunda. Ama siz her halukarda sevk ettiğiniz mallarla ilgili sevk irsaliyesi düzenleyeceksiniz.
 
Taşıma irsaliyesini zaten aracı işleten yani sahibi keser. Sevk irsaliyesini de malı sevkeden satıcı veya alıcı düzenler. Lütfen bunları birbirine karıştırmayın. Aracı kirlayarak onun araç ile nakliyecilik işini yapmasını engellemiş oluyorsunuz.
 
Şimdi şu şekilde anlatayım. Bir şahıs firması 4 tane aracını doblo vb. şirketlere şoförü ile birlikte kiralıyor. Bu araçlarda malzemeler falan da taşınıyor. Burda malların sevk irsaliyelerini firmalar kesiyor zaten. Fakat bizimde taşıma irsaliyesi kesmemiz gerekiyor mu? Aslında kiralama olduğu için kesmememiz gerekiyor. Fakat çevirmelerde soruyorlarmış. Birde bu işi yapan firma yetki belgesi olarak k1 almış (kendi malnı taşıyablir) K2 vermiyorlar tonaj eksik diye. Burda nasıl bir yol izlenebilir sizce?
 
Taşıma irsaliyesini nakliyeciler düzenlerler. Siz nakliyecimisiniz ki taşıma irsaliyesi düzenleyeceksiniz.
 
arkadaşlar merhaba
sevk irsaliyesini müşteri düzenlediği taktirde satıcınında düzenlemesine gerek varmıdır? mal sattık bu durumda hangi hallerde satıcı yada müşteri irsaliyeyi düzenler.
 
sayın feyzagedik;
1- irsaliyeyi malı satan firma düzenler malın sevki için
2- sizin mal alışı yaptığınız firma direk sevkle malı satacağınız firmaya irsaliye ile gönderir faturasını size keser sizde sattığınız firmaya sadece fatura düzenlersiniz.irsaliye ye gerek yoktur.
3- alıcı kişi malı işyerinizden kendi imkanları ile alır sizde sadece fatura düzenlersiniz.üzerinede "mal alıcıya işyerinde teslim edilmiştir" kaşesi vurursunuz.yine irsaliye ye gerek yoktur.
 
Üst