personel maaş programı

Hizmet Akdi Sözleşmesi

a.makineci

Moderator
Forum Yönetimi
Merhaba ;

Bu çocukların sigortalı olma furyasında kişi kendisinin de ortağı olduğu ltd şt de 18 yaşından küçük oğlunu ( uyarılarımıza rağmen ) sigortalı göstermiştir.

SSK dan gelen yazı da ;

............... adlı kişinin tescilinin yapılabilmesi için Medeni Kanunun 345.maddesi (eski Medeni Kanunun 271.md.) " işyerinde çalışmaya başladığı tarihte hususi vasinin iştiraki ile hakim tarafından tasdik edilmiş hizmet akdi sözleşmesi" nin olması gerekmektedir.

Bu nedenle " işe giriş tarihli hususi bir vasinin iştiraki ile hakim tarafından tasdik edilmiş hizmet akdi sözleşmesi " mevcut ise çok acele Müdürlüğümüze gönderilmesi ile konu hakkında bilgi verilmesini rica ederiz.

içerikli yazı alınmıştır.

Bu konudaki düşüncem ; eğer firma şahıs firması olsa , bu maddeye istinaden kurumu haklı görüyorum. Böyle bir sözleşme olmadığı için sigortalı girişi iptal edilebilir.

Ama buradaki işveren tüzel kişi. Böyle olunca da sözleşme arayamaz diye düşünüyorum.

Yorumlarınızı merak ediyorum.

Ynt: Hizmet Akdi Sözleşmesi

Küçüklere vasi tayin edilebilmesi için,velisinin olmaması gerekiyor.veli yoksa vasi tayin edilmiyor mu?
eğer durum böyle ise,çocuğun velisinin ssk ya vereceği yazı yeterli görülmezmi acaba.yani sonuçta velisi çocuğun çalışmasını kabul ettikden sonra ,ssk ne diyebilir ki diye düşünüyorum .Bakın medeni kanunumuzda ne diyor.

TÜRK MEDENİ KANUNU
VESAYETİ GEREKTİREN HÂLLER

A. Küçüklük
Madde 404.- Velâyet altında bulunmayan her küçük vesayet altına alınır.
Görevlerini yaparlarken vesayeti gerektiren böyle bir hâlin varlığını öğrenen nüfus memurları, idarî makamlar, noterler ve mahkemeler, bu durumu hemen yetkili vesayet makamına bildirmek zorundadırlar.

Medeni Kanun' Alıntı:
[VII. Çocuk ile ana ve baba arasındaki hukukî işlemler

Madde 345- Çocuk ile ana veya baba arasında ya da ana ve babanın menfaatine olarak çocuk ile üçüncü kişi arasında yapılacak bir hukukî işlemle çocuğun borç altına girebilmesi, bir kayyımın katılmasına ve hâkimin onayına bağlıdır.

sn nane, konuyu bu 345.maddeye göre biraz açabilirmisiniz?

Yorum; iş akdi ile çalışmakta bir borç ilişkisidir. İşverenin borcu ücret ödemek çalışanın borcu işverenin gösterdiği işi yapmaktır. Medeni kanuna göre iş akdi ile çocuk adına ana-baba çocuğu bir borç altına sokmakta. SSK'da medeni kanuna atıf yaparak "ha deyince çocuğunu çalıştıramazsın onun sırtından menfaat elde edemezsin. Çocuğun gerçekten çalışması gerekiyor ise mahkemeye başvur hakim onayı al." diyor.

iş kanununa atıf yapmıyorlar ama çünkü orda sorun yok demi?yasa küçüklerede çalışabilirsiniz diyor.
işi yokuşa sürmenin yolunu hep buluyorlar , ;)

muhasebe ' Alıntı:
Merhaba ;

........................................................................

Ama buradaki işveren tüzel kişi. Böyle olunca da sözleşme arayamaz diye düşünüyorum.

Yorumlarınızı merak ediyorum.

Merhaba ;

Sn NİSAN123 ; İş Kanunu'na atıfta bulunmuyorlar ama İş Kanunu'na göre çalıştırsan bile Sn nane'nin dediği gibi bir borç ilişkisi ortaya çıkacağından Medeni Kanun'un 345.maddesini de uygulayarak çalıştırabilirsin diye olaya yaklaşıyorlar.

Benim düşüncem ise alıntım içerisindeki son cümlemdir.

Yani işveren tüzel kişilik olduğu için 345.maddeyi uygulayamazlar diye düşünüyorum.

Sanırım hukukçular ile görüşmek gerek.

Sayın muhasebe,

Yasada üçüncü kişi denmiş, gerçek veya tüzel ayrımı yapılmamış.

İşverenin tüzel kişilik olması, 345. maddeyi uygulamaya engel teşkil etmeyecektir.

Merhaba ;

O zaman buradan şu sonuç mu çıkıyor ?

18 yaşından küçük olanların Medeni Kanun'un 345.maddesine göre ,işe giriş tarihleri itibarı ile "hakim tarafından tasdik edilmiş hizmet akdi sözleşmesi "bulunması ve bu sözleşmenin de kuruma ibrazı gerekmektedir.

Bazı il müdürlükleri bu maddeyi uygulayacak , bazıları uygulamayacak işte rezaletin son perdesi.

Bu konuda benim düşüncem de sn. Nane'nin belirttiği gibidir.
Küçüğün 3. kişilerele olan borç alacak ilişkilerinde VELİ yetkilidir.
Ancak burdaki durumda küçüğün kendi velisi ile parasal ilişkisi söz konusudur.. Şirketin ltd olması maddi menfaat olmadığı karinesini getirmez. Limited şirket yapılanması ortakların üzerine kurulmuştur.
Tüzel kişi ANONİM olsa idi belki daha dolayli bir ilişki söz konusu olurdu.
Sonuç olarak vasi tayini gerekir.

şimdiye kadar 18 yaş altı çok kişi çalıştırdık.Bir problem yaşamadık.sözleşme yapıyoruz fakat karşılıklı olarak imzalarımızı alıyoruz o kadar. şimdi böyle bir durumda hakim tarafından tastik edilmiş hizmet sözleşmesi olmayanlar ne yapmalıdır?ceza olarak karşılarına ne çıkacak?

burda sorun 18 altında işçi çalıştırmaktan kaynaklanmıyor.
Sorun küçüğün velisinin kendi ortağı olduğu ltd şirkete çocuğunu sigortalı yapmak istemesidir.

Ben sayın güroy ve nane üstadların görüşlerine katılmıyorum. Ortağı olduğu şirkette reşit olmayan çocuğunun iş akdi ile çalıştırılması kayyım gerektirecek nitelikte değildir. Kaldı ki iş akdinin yazılı olarak yapılmamasının işçi aleyhine hukuki bir yaptırımı da yoktur.

SGK kendi yasasında "sigortalı olma hak ve yükümünden kaçınılamaz ve vazgeçilemez" hükmü barındırıken medeni kanunun 345.maddesini gerekçe göstererek sigorta girişlerini iptal etme çabası yerine biraz denetim yapması, hem muvazaalı işlemleri tespit eder, hemde kayıt dışı çalışmak zorunda kalan vatandaşlarımızın haklarının verilmesi açısından daha hukuki bir yaklaşım olur.

Yukarıda ki yazıdan da anlaşılacağı üzere SGK hukuki süreci başlatmış. Bu aşamadan sonra büyük olasılık sigorta girişinin muvazaalı olduğu yada başka bir gerekçe ile iptal edildiği tebliğ edilecektir.

Turk Bey

Haklısınız tabi. Ben sadece hukuksal açıdan yorum yaptım. Küçükler velileri ile bir çıkar ilişkisine girerse vasi gerekir dedim. Yoksa söyledikleriniz doğrudur.

nguroy ' Alıntı:
Turk Bey

Haklısınız tabi. Ben sadece hukuksal açıdan yorum yaptım. Küçükler velileri ile bir çıkar ilişkisine girerse vasi gerekir dedim. Yoksa söyledikleriniz doğrudur.

Sayın üstadım ben medeni kanuna ait 345.maddenin, 506 sayılı kanunun 6.maddesini pek bağlamayacağı kanaatindeyim. Neticede nihai kararı yargıya intikal ettiği takdirde hukukçular verecektir. Hepimiz bazen mevzuata farklı yaklaşabiliyoruz.

Saygılar.

Tabii mahkeme olayın özelliğine göre de farklı karar verebilir. Burda önemli olan husus küçüğün menfaatinin korunmasıdır.

Bazen Yargıtay bile farklı kararlar verebilmektedir.

nane ' Alıntı:
...SSK'da medeni kanuna atıf yaparak "ha deyince çocuğunu çalıştıramazsın onun sırtından menfaat elde edemezsin. Çocuğun gerçekten çalışması gerekiyor ise mahkemeye başvur hakim onayı al." diyor.
Yukarıdaki kısım ile sadece ssk böyle düşünerek işlem yapmak istemiş olabilir demek istedim. Yanlış anlaşılma olmasın. Büyük ihtimal ssk yukarıdaki nedeni gerekçe göstererek sigortalılık iptalleri (Tabii primleri tahsil ettikten sonra) yapmaya başlayacaktır. Yani işin sonu mahkemelik gibi gözüküyor.

Öyle öyle bencede öyle. Mahkeme durumu iyice inceleyip bir karar verecektir.

Şimdi 18 den küçük ssk lı olanların hepsi hakimlere mi koşacak.Bugüne dek çalışmış ve halen çalışan ssk lı çocuklar gençler var.Bunların hangisinde bu arandı,çoğu kayıtdışı.
Bende 14 yaş için A.Ş.de sigorta gösterilen bir lise öğrencisi için ssk yı aradım.Bana velisinin iznini belirten bir dilekçe dosyasına koyun ve sağlık belgesini mutlaka ekleyin dendi,bunun dışında bir hakim onayından bahsedilmedi.