Selamlar
Konu açılmışken ve yeri gelmişken konuyla ilgili birkaç hususunda üzerinde durmakta fayda var..Nacizane bu konuda birkaç önerim olacaktır elbette...
Malumunuz kullandığımız hesap planında yaklaşık 300-400 hesap olmasına karşın,ortalama bir firma bu hesapların ancak 15-20 tanesini kullanmaktadır. Tembellikten midir, bilmemezlikten midir bilinmez,kullanılan hesapların sayısı daha da az olabilmektedir.Hepi topu kullanabildiğimiz 15-20 hesap ile kendimize muhasebeci etiketi yapıştırıyoruz ki, o ayrı bir tartışma konusu
Meslek yaşantımda gerek,kendi uygulamalarımda gerekse iş arkadaşlarıma hep anlatmaya çalıştığım şudur; Elbetteki yaptığımız işleri en doğru şekilde yapmamız gerektiği muhakkaktır, fakat doğruluk ve mevzuata uygunluk kadar önemli olan bir hususta vardır ki, yaptığınız veya yapmaya çalıştığınız işlemin karşı tarafça da anlaşılabilir olmasıdır. Gayet iyi bilirsiniz ki mesleğimizdeki bir numaralı kontrol kaynağı raporlar ve mali tablolardır. Bu tablolar ne kadar açık ve anlaşılır olursa,hem kontrol enstrümanlarının sayısı azalacak,hemde kontrol eden kişi veya kuruma daha net bilgiler sunulacaktır. Varsın 3 sayfalık bir mizan 6-7 sayfaya çıksın..150 kayıt yerine 200 kayıt yapılsın,ne çıkar..Burada bilgilerin doğru ve anlaşılır olması,gerçeğe ve mevzuata uygun olması amaçtır.Tabi birde inceleyen kişi veya kurumların ne yapmaya çalıştığınızı yorumlayabilmesi amaç olmalıdır.İşte genelde çoğumuz bu son cümlenin gereklerini yapmıyoruz diye düşünüyorum..Sanki o işletme bizle doğdu,bizle ölecekmiş gibi,sadece kendi anlayacağımız şekilde muhasebe kayıtları yapmaktayız. "Başkası geldiğinde benim ne yaptığımı nasıl anlamalı" gibi bir derdimiz yok maalesef.Daha ziyade 3.kişiler için değil de sadece kendimiz için,kendi anlayacağımız şekilde kayıtlar yapılmaktadır.Bu konuda çok ihmalkar ve çok tembeliz maalesef.Ben daha ziyade kendi anlayacağım şekilde değil,başkalarının da anlayacağı şekilde kayıtlar yapmakta ve hesap planını oluşturmakta ve buna uygun raporlamalar yapmaya çalışmaktayım...Tabiki birazda bu uygulamanın altında benden sonra gelecek kişinin " ya bu adam ne yapmış böyle" dedirtmeme düşünceside vardır.
Diğer meslektaşlarımında bu açıklıkta ve gayrette olmalarını temenni ederim.
Saygılar