Hurda Metal Teslimlerinde Kdv İndirilir mi ?

ZİNDAN

Moderator
Forum Yönetimi
Üyelik
6 Eyl 2006
Mesajlar
7,317
Konum
İstanbul
Metal ürün imalat eden bir firmanın elindeki bir hayli fazla hurda stok var, bunun faturası kesilecek, ancak hurda metal teslimleri Kdv'den muaf. Faturayı Kdv'siz olarak düzenleyeceğiz. Kdv beyannamesinde de İstisna kısmında hurda metal teslim satırına yazılacak.

Ancak bu hurdalar ile ilgili Kdv'siz fatura kesiyorsanız alışlarda indirim konusu yaptığınız kdv'yi Kdv beyannamesindeki İlave Edilecek Kdv satırına yazarak ödenmesi gerekir, diye bir bilgi de var.

Bu şekilde mi uygulamak gerekir, yoksa sadece kdvsiz fatura kesilerek çıkış yapılabilir mi?

Bu konuda farklı görüşler var, sizlerdeki uygulamalarınız nasıldır acaba?
 
Sayın zindan, Nasıl ödeme ya?
Sizin bu hurda metalden dolayı iade alacağınız bile doğuyor. Kesinlikle ödeme yok 17/g maddesine göre teslim ediyorsunuz. İstisna kapsamındadır. Fatura mutlaka maddeyi şer düşerek kdv tahsil edilmediğini yazınız.
 
KDV istisnasının uygulanması sırasında yapılması gerekenler;
İşletmelerce yapılacak hurda metal teslimleri KDV Kanununun 17/4-g maddesi uyarınca KDV den istisna olacaktır. Ancak, bu satışlarla ilgili yüklenilen verginin, Kanunun 30/a maddesi gereğince indirimi mümkün olmadığından iadesi de mümkün bulunmamaktadır. Bu nedenle, hurda metal tesliminde bulunulan dönemlerde, bu mallarla ilgili yüklenilen ya da bu malların maliyetleri içerisinde yer alan KDV’lerin, indirilecek KDV hesaplarından çıkarılarak, ilgili döneme ilişkin 1 No.lu KDV beyannamesinin "(30) İlave Edilecek KDV" satırına dahil edilmesi gerekmekte olup, bu tutarların, ilgili takvim yılı kurum kazancının tespitinde işin mahiyetine göre gider ya da maliyet unsuru olarak dikkate alınması mümkün bulunmaktadır.

İnternette okuduğum bazı makalelerde yukardaki şekilde bir bilgi var. Bu Kdv Kanunun 30/a maddesine istinaden böyle bir uygulama yapılıyor sanırım.

Bana da mantıklı gelmedi açıkçası, malı alırken Kdv'yi ödüyorum mal aldığım firmaya, sonra hurda olarak satarken, bu sefer de kayıtlarımdan çıkararak, Kdv Beyannamesinde ilave edilecek satırına yazarak, bir de devlete ödüyorum!
Ben mi yanlış anlıyorum?
 
Sayın Zindan,
KDV uygulama tebliğinin "III İstisnalar C.İndirim 2.2 İmalat Artıklarının Tesliminde KDV Uygulaması" başlıklı maddesinde sorunuzla ilgili açıklama yapılmış. İlave edilecek kdv'ye her hangi bir tutar yazılmayacak.
 
İnternette okuduğum bazı makalelerde yukardaki şekilde bir bilgi var. Bu Kdv Kanunun 30/a maddesine istinaden böyle bir uygulama yapılıyor sanırım.

Bana da mantıklı gelmedi açıkçası, malı alırken Kdv'yi ödüyorum mal aldığım firmaya, sonra hurda olarak satarken, bu sefer de kayıtlarımdan çıkararak, Kdv Beyannamesinde ilave edilecek satırına yazarak, bir de devlete ödüyorum!
Ben mi yanlış anlıyorum?

Bende sizin gibi anladımda bu kanunun hangi maddesi onu çözemedim?
 
İndirilemeyecek Katma Değer Vergisi
Kanun Ad KATMA DEĞER VERGİSİ KANUNU
Madde No 30
Kapsam
Aşağıdaki vergiler mükellefin vergiye tabi işlemleri üzerinden hesaplanan katma değer vergisinden indirilemez:
a) Vergiye tabi olmayan veya vergiden istisna edilmiş bulunan malların teslimi ve hizmet ifası ile ilgili alış vesikalarında gösterilen veya bu mal ve hizmetlerin maliyetleri içinde yer alan katma değer vergisi,
Kdv kanununun 30 maddesi, a fıkrası, yukarıdaki gibi.
Sayın bulent249'un verdiği alıntıdan hareket ettiğimde ise, alışlardaki kdv'yi indirmeye gerek olmadığı yönünde. Bu ise 26/04/2014 tarihli KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL UYGULAMA TEBLİĞİ ile çözüm bulmuş.

[.2. İmalat Artıklarının Tesliminde KDV Uygulamasıİmalathane ya da fabrikalarda, imalat sırasında elde edilen metal, plastik, lastik, kauçuk, kâğıt ve cam kırpıntı, döküntü ile talaşların teslimi 3065 sayılı Kanunun (17/4-g) maddesine göre vergiden müstesnadır. Aynı Kanunun (30/a) ve 32 nci maddelerine göre bu işlem kısmi istisna kapsamına girmektedir.
Yukarıda belirtilen imalat artıkları, işletmelerin asıl üretim konusunu teşkil etmemekte, asıl ürünlerin imalatı sırasında fire veya atık olarak ortaya çıkmaktadır. Satışa konu olsalar dahi, işletmenin amacı bu fire ve atıkları imal etmek olmadığından, gelir ve kurumlar vergisi uygulamasında bunlara ayrıca bir maliyet izafe edilmemektedir.
Bu durumda, yukarıda sayılan imalat artıkları için yüklenilen bir KDV de söz konusu olmayacaktır.
Bu nedenle sözü edilen imalat artıkları için, "Yüklenilen KDV" hesaplanmak suretiyle teslim edildikleri dönemde KDV Beyannamesinin “İlave Edilecek KDV” satırında beyan yapılmasına gerek bulunmamaktadır.
 
konyada seminerde (bir eski denetmen bundan)1 -2 ay önce söz etmiş. Bana biraz saçma geldi. İşte kanunlarda gene açık nokta.
 
Hurda metal satışları (Kdv'siz/İadesiz/İndirimsiz) Kdv beyannamesinde hangi satırda/satırlarda gösterilmesi gerekiyor?
 

Benzer konular

Üst