Hurda Ve Atık Teslimi

Şükrü ERGÜL

Katkı Sunan Üye
Üyelik
31 May 2005
Mesajlar
465
Konum
İstanbul
Arkadaşlar merhaba,

Bilindiği üzere "Metal, plastik, lastik, kauçuk, kâğıt, cam hurda ve atıklarının teslimi KDV Kanununun (17/4-g) maddesi gereğince KDV'den müstesnadır."

Ancak, bu malların teslimi ile ilgili olarak aynı Kanunun (18/1) maddesine göre istisnadan vazgeçilmesi mümkündür.

Yine KDV kanununun 117 seri nolu KDV genel tebliğinin 3.3.3 nolu bendinde yapılan açıklamalarda "
İstisnadan vazgeçenlerin metal, plastik, lastik, kauçuk, kâğıt, cam hurda ve atıklarının tesliminde 5/10 oranında (KDV kanununun 122 seri nolu KDV genel tebliği ile değişen oran) KDV tevkifatı uygulanacaktır" denilmektedir.

İstisna Edilmiş İşlemlerde İndirim başlıklı KDV kanunun 32. maddesinde,
KDV kanunun 17/4-g maddesine göre yapılan teslimler yer almadığından bu madde kapsamında yapılan satışlara ait yüklenilen KDV, bu işlemleri yapanlara iade edilmez.

KDV kanunun 30/a maddesindeki "Vergiye tabi olmayan veya vergiden istisna edilmiş bulunan malların teslimi ve hizmet ifası ile ilgili alış vesikalarında gösterilen veya bu mal ve hizmetlerin maliyetleri içinde yer alan katma değer vergisi" hüküm gereğince
KDV kanunun 17/4-g maddesine göre yapılan teslimlere ait yüklenilen KDV indirimden çıkarılarak 1 nolu KDV beyannamesi ile ilave edilen KDV olarak beyan edilip, beyan edilen tutar Gelir ve Kurumlar Vergisi matrahlarının tespitinde gider olarak gösterilmelidir.

Bu açıklamalar çerçevesinde sorum şu:

KDV kanunun 17/4-g maddesine istinaden yapmış olduğum kısmi istisna (
cevaptan sonra değiştirilmiştir) kapsamındaki hurda metal satışında KDV hesaplamayarak fatura kestim. Yüklenimdeki KDV tutarını indirimden çıkartıp 1 nolu KDV beyannamesinde ilave edilen KDV olarak beyan edeceğim.

Yapmış olduğum satışı; BDP programındaki 1 nolu KDV beyannamesinde İstisnalar - Diğer iade Hakkı Doğuran İşlemler tabının KISMİ İSTİSNA KAPSAMINA GİREN İŞLEMLER bölümündeki
231 nolu kod da
mı yoksa TAM İSTİSNA KAPSAMINA GİREN İŞLEMLER bölümündeki 350 nolu kod da mı göstereceğim?

Kolay gelsin.



 
Son düzenleme:
Katma Değer Vergisi Genel Tebliği 97
5. İMALAT ARTIKLARININ TESLİMİNDE KDV UYGULAMASIİmalathane ya da fabrikalarda, imalat sırasında elde edilen metal kırpıntı, döküntü ve talaşların teslimi KDV Kanununun 17/4-g maddesine göre vergiden müstesnadır. Aynı Kanunun 30/a ve 32 nci maddelerine göre bu işlem kısmi istisna kapsamına girmektedir.Yukarıda belirtilen imalat artıkları, işletmelerin asıl üretim konusunu teşkil etmemekte, asıl ürünlerin imalatı sırasında fire veya atık olarak ortaya çıkmaktadır. Satışa konu olsalar dahi, işletmenin amacı bu fire ve atıkları imal etmek olmadığından, gelir ve kurumlar vergisi uygulamasında bunlara ayrıca bir maliyet izafe edilmemektedir.Bu durumda, yukarıda sayılan imalat artıkları için yüklenilen bir KDV de söz konusu olmayacaktır.Bu nedenle sözü edilen imalat artıkları için, “Yüklenilen KDV” hesaplanmak suretiyle teslim edildikleri dönemde KDV Beyannamesinin 30. satırında beyan yapılmasına gerek bulunmamaktadır.
 
Merhaba,

İlk önce cevabınız için teşekkür ederim.

KISMİ İSTİSNA KAPSAMINA GİREN İŞLEMLER bölümündeki 231 nolu kod da göstereceğim.

Kolay gelsin.
 
kısmi istisna kapsamında olan bölümde göstermeniz doğru olur.
 
Son düzenleme:
Haklısınız. Tam yarım derken karıştı.
Kısmi istisna kısmında gösterilemesi gerekir.
 
Sayın demiral,
Hatalı mesajı düzeltince
hata yokmuş gibi oldu.Sonuçta yanlışa mahal vermedik
netekim.
 
yanlış anlamıyorsam, aktifimizden hurda bir demirbaşı çıkartmak için fatura kesip kdv.sini biz yükleneceğiz anlamı çıkıyor
 
Selamlar,
Oto yedek parça alım-satımı, kaporta işçiliği... vb benzeri faaliyetle uğraşan bir tüzel kişiliğin İl Özel İdaresi, Halk Sağlığı Müdürlüğü, Emniyet Müdürlüğü... vb kurumlara yapmış olduğu yedek parça satışı, tamiri yani işliği periyodik bakım faaliyetlerinde kdv tevkifatı uygulamak gerekiyor mu?

Saygılar.
 
Sayın smmm.kus,

Tamir ve periyodik bakim işlemleri nerede ve ne şekilde gerçekleşiyor ?

İyi Günler.
 

Benzer konular

Üst