İhraç Kayıtlı Satış Tecil Terkin

Üyelik
29 Eyl 2010
Mesajlar
64
Konum
ankara
merhaba ; ekim ayında ihraç kayıtlı satışımızla ilgili tecil ihracat gerçekleştirildi. tecil terkin işlemi için vergi dairesine hangi evrakları vermemiz gerekiyor ?

iyi çalışmalar
 
İhraç kayıtlı mal teslimlerine ait beyan edilen ve vergi dairelerince de tecil edilen KDV, ihracata konu malın süresi içinde ihraç edildiğinin tevsik edilmesi kaydıyla terkin edilir.
İhracatın usulüne uygun olarak gerçekleşmesi halinde, terkin işleminin yapılabilmesi için, ihraç edilmek üzere teslim edilen malın ihraç edildiğini gösteren gümrük beyannamesinin aslı veya noter, YMM ya da gümrük idaresince onaylı bir örneğinin ihraç kayıtlı satış faturaları ile birlikte vergi dairelerine ibraz edilmesi zorunludur. Gümrük beyannamesinin aslı veya noter, YMM ya da gümrük idaresince onaylı bir örneğinin ibrazının mümkün olmaması halinde, gümrük beyannamesi muhteviyatı bilgileri içeren firma yetkililerince onaylı bir listenin ibraz edilmesi de mümkündür.


 
1-) GÇB Noter veya YMM onaylı
2-) İhraç Kayıtlı Satış Faturaları
 
GİB üzerinden ind.kdv listesi ve satış faturaları listesininde hazırlayıp onaylayıp ekran çıktısınıda vereceğiniz evraklarda isteyebiliyorlar. Kasım/2014 ayından itibarende satış faturaları listesi veri girişinde çıkan ürünlere ait GTİP kodlarınıda eklememiz gerekiyor artık.
 
İhraç kayıtlı teslimlerde iade olmayıp, sadece tecil-terkin varsa indirilecek kdv listesi istenmiyor. Zaten sistemde de indirilecek kdv listesi çıkmıyor.
 
Sayın celık_muhasebe;

İhraç Kayıtlı satışınızdan dolayı tecil terkin işlemi olup, hangi evrakların vergi dairesine sunulması gerekir;

1- İhracatçı firma tarafından YMM veya noter onaylı bir şekilde gelen GÇB ile yine ihracatçı firma tarafından KDV Genel Uygulama Tebliği ile getirilen İhracatçı firma tarafından onaylı ihracatı yaptığına dair yazı da gereklidir.

Bilgilerinize,
 
Bizim vergi dairesi (İstanbul Güneşli VD.) sadece ihracatı gerçekleştiren firmadan kaşe imzalı yazı istiyor
 
Tebliğe göre GÇB'nin onaylı sureti istenmiyor, fotokopisi yeterlidir. Ayrıca ihracatçıdan ihraç edilen mallarla ilgili yazı alınması gerekiyor.
 
İhraç kaydıyla mal teslimlerine ait beyan edilen ve tecil edilen KDV, ihracata konu malın süresi içinde ihraç edildiğinin tevsik edilmesi kaydıyla terkin edilir.
Terkin işleminin yapılabilmesi için, ihraç kaydıyla teslim edilen malın ihraç edildiğini gösteren gümrük beyannamesi veya listesinin ihraç kaydıyla satış faturaları ile birlikte vergi dairesine ibraz edilmesi gerekir.
Gümrük beyannamesi üzerinde imalatçı firma bilgilerine ilişkin kayıt bulunmaması halinde, imalatçılar ihraç kaydıyla teslim ettikleri malların ihraç edildiğine dair ihracatçı firmadan bir yazı alarak gümrük beyannamesi veya listesine eklerler. Bu yazıda;
- İhracata ilişkin gümrük beyannamesinin tarihi ve sayısı,
- Belgeyi talep eden imalatçının; adı-soyadı veya unvanı, bağlı olduğu vergi dairesi ve vergi kimlik numarası,
- İhraç kayıtlı teslim edilen mala ilişkin fatura tarihi, numarası, malın cinsi, miktarı, bedeli, KDV oranı ve hesaplanan KDV tutarı,
gösterilir.
 
Zati o bölümden alıntı yaptım. Özellikle
Gümrük beyannamesi üzerinde imalatçı firma bilgilerine ilişkin kayıt bulunmaması halinde, imalatçılar ihraç kaydıyla teslim ettikleri malların ihraç edildiğine dair ihracatçı firmadan bir yazı alarak gümrük beyannamesi veya listesine eklerler. Bu yazıda; diye devam ediyor. Ben GÇB üzerinde imalatçı bilgisinin bulunmaması aşamasında bu yazının istendiğini anlıyorum. Yanlış isem düzeltin.
 
Zati o bölümden alıntı yaptım. Özellikle
Gümrük beyannamesi üzerinde imalatçı firma bilgilerine ilişkin kayıt bulunmaması halinde, imalatçılar ihraç kaydıyla teslim ettikleri malların ihraç edildiğine dair ihracatçı firmadan bir yazı alarak gümrük beyannamesi veya listesine eklerler. Bu yazıda; diye devam ediyor. Ben GÇB üzerinde imalatçı bilgisinin bulunmaması aşamasında bu yazının istendiğini anlıyorum. Yanlış isem düzeltin.

Sayın URUM79, biliyorsunuz ki uygulamada idareler de kendi aralarında farklılıklar gösterebiliyor. Örneğin İade için sunulan evrakta GÇB YMM tarafından onaylı ve GÇB de imalatçı firmanın bilgileri de yer almakta, ancak vergi dairesindeki memur İhracatçı firma tarafından alınacak yazıyı da istiyor.

Sonuç olarak bağlı bulunduğunuz vergi dairesi ile görüşüp hareket edilmeli diye düşünüyorum.

Saygılarımla,
 

Benzer konular

Üst