İhracat Yük Kdv Hesabına Genel Giderlerin Eklenmesi

SerhanSerhan

Tanınmış Üye
Üyelik
2 Ara 2013
Mesajlar
1,485
Konum
istanbul
Hem Türkiye de iş yapılıyor hem de ihtacat
Şimdi ihracat ile ilgili yüklenilen kdv hazırlıyoruz
Yüklenilen kdv hesabına genel giderleri nasıl eklemeliyiz hesabı nasıl yapılır
Teşekkürler
 
Merhabalar,
Genel giderleri yurt dışı satışları/ toplam satışlara oranlayıp, bulduğunuz oran üzerinden yüklemeniz gerekmektedir.
Örneğin: Ekim ayı yurt dışı satışlar : 100.000,00.-TL
Toplam Satışlar : 200.000,00.-TL
Yükl.Oranı : 100.000/200.000 = %50

Bu şekilde genel giderlerin KDV'lerini %50 yüklemeniz gerekmektedir.

İyi Çalışmalar,
 
Genel giderlerden yüklenilen kdvye pay verilmesi zorunlu değil. İhracatın gerçekleştiği dönemdeki kdv durumunuza göre, doğrudan yüklenilen kdv yetiyorsa genel giderlerden pay vermeyiniz.
 
Teşekkürler
Bir iki konuda kararsız kaldım şöyleki;
1 - Yüklenilen kdv listesine faturada 12 kalem mal varsa her malı ayrı satıra yazmalımıyız yoksa tek satırda yazabilirmiyiz?
Örneğin, Fatura bir adet içinde 10 kalem mal var
20 Adet Somun- 1 TL den 20 TL
50 Adet Dirsek - 3 TL den 150 TL
125 Adet Profil - 5 TL den 625 TL
Örneğin bu faturanın yüklenilen kdv listesine yazımında her mal için ayrı ayrı satırda belirtilmelimi yoksa
ABC LTD -195 Adet-795 TL diye tek satırda yazma imkanımız var mı?
Aksi takdirde yüklenilen kdv her malı ayrı satır yaparsam inanılmaz uzayacak? Ne yapılmalıdır?

2- Yazarkasa fişlerini in.listesine girerken toplu olarak tek satırda yazıp "3333333333" diye "muhasebe fişi" olarak yazmamız mümkün mü? Toplam ind.kdv nin % 5 i ni geçmemek kaydıyla tek satırda yazılabilinir mi?
Ayrıca bu yazarkasa fişlerini yüklenilen kdv de kullandığımızda yine tek satırda gösterip kullanabilirmiyiz?

3- Ay içerisinde 4 adet ihracat var. Bu durumda yüklenilen kdv listesi doldurulacak ve burada tüm iade ihracat nedeniyle olduğundan listede ihracat ihracat ayrı bir şey belirtilmeyecek sadece farklı iade yani öreğin "teşvikli" satış varsa kod kısmında belirtilecek onun dışında ihracat tek olsun isterse 10 farklı fatura ile ihracat olsun ihracat tek sayılacak mıdır?
Şimdiden Teşekkürler
 
GİB portalında indirilecek ve yüklenilen kdv listelerinin düzenlenmesine ilişkin verilen örnekte;
Her fatura tek satırda yazılacak, alınan mal ve hizmetin cinsi kısmına da faturadaki mal/hizmet bilgileri adet ve cins olarak ayrı ayrı belirtilecektir.
Yazarkasa fişlerini indirilecek kdv listesinde 3333333 şeklinde topluca yazabilirsiniz ancak yüklenilen kdv listesine ykf lerini kesinlikle yazmayınız.
 
GİB portalında indirilecek ve yüklenilen kdv listelerinin düzenlenmesine ilişkin verilen örnekte;
Her fatura tek satırda yazılacak, alınan mal ve hizmetin cinsi kısmına da faturadaki mal/hizmet bilgileri adet ve cins olarak ayrı ayrı belirtilecektir.
Yazarkasa fişlerini indirilecek kdv listesinde 3333333 şeklinde topluca yazabilirsiniz ancak yüklenilen kdv listesine ykf lerini kesinlikle yazmayınız.

Üstat yüklenilene yazarkasa fişlerini yazmanın sakıncası nedir? Uygulamada bir sorunla mı karşılaştınız? Bizde yanlış yapmayalım
Teşekkürler
 
YKF ile gider yazılabilecek harcamalar tebliğde belirtilmiştir. Bunlar kısaca kırtasiye alımları, çay,kahve ve temizlik malzemesi gibi harcamalardır. Ancak bir çoğumuz buna dikkat etmiyoruz ve tebliğ dışındaki giderler içinde ykf alıyoruz. Bunların kabul edilmeme ihtimali yüksek olduğundan yüklenilen kdv listesine yazmamanızı tavsiye ederim.
 
Araya girdim, baktığımız tam tasdik firmalarında daha önce başımıza geldiği için yazıyorum. İdare çok katı bir görüş/tutum sergilemektedir. Tartışmalı durum. Ancak konunun daha net olacağı zamana kadar Yüklenilen KDV'ye yazmamanız daha uygun olacaktır.

İş yeri dışında yeme, içme vb. giderlerin, ancak fatura ile gider yazılabileceğine ilişkin Özelgeler vs. var.
Örneğin; Yenibosna ,Güneşli vergi daireleri , işletme dışında tüketim olarak gördüğü için, Perakende satış fişine dayalı giderlere ait KDV’leri indirimlerden çıkartmaktadır.


KDV Genel Uygulama Genel Tebliğinde ilgili hüküm,
5. İndirimin Belgelendirilmesi
3065 sayılı Kanunun 34 üncü maddesine göre, yurt içinden sağlanan veya ithal olunan mal ve hizmetlere ait KDV’nin indirilebilmesi için aşağıda sayılan iki şartın gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
a) Vergi, alış faturası veya benzeri vesikalar ile gümrük makbuzu üzerinde ayrıca gösterilmeli,
b)Söz konusu vesikalar,vergiyi doğuran olayın vuku bulduğu takvim yılı aşılmamak şartıyla kanuni defterlere kaydedilmelidir.
Diğer taraftan, KDV’nin fatura ve benzeri vesikalarda gösterilmesine gerek görülmeyen işlemler ile vergisi önceki safhada beyan edilen özel matrah şekline tabi işlemlere konu teslim ve hizmetlerde bu mal ve hizmetleri satın alanlar, tarife, bilet veya fatura ve benzeri vesikalarda gösterilen bedel üzerinden iç yüzde oranı uygulanmak suretiyle KDV hesaplayacak ve bu tutarı yaptıkları vergiye tabi işlemleri üzerinden hesaplanan KDV’den indireceklerdir.
Öte yandan, yukarıda da belirtildiği üzere verginin indirim konusu yapılabilmesi için fatura ve benzeri vesikalarda ayrıca gösterilmesi gerekmektedir. Bu vesikalar arasında sayılan perakende satış fişleri fatura verme zorunluluğu dışındaki işlemlerde kullanıldıklarından ve fatura nizamına ilişkin şartları taşımadıklarından, indirimin belgelendirilmesinde kullanılamazlar. Bu nedenle perakende satış fişlerinde KDV’nin ayrıca gösterilmesi zorunlu olmayıp, vergili bedelin tek tutar halinde ifade edilmesi mümkün bulunmaktadır. Ancak farklı vergi oranlarına tabi malları birlikte satanlar, vergili fiyat içindeki KDV’nin hesaplanabilmesi bakımından, perakende satış fişi üzerinde satılan malın tabi olduğu vergi oranını ayrıca belirtirler.
204 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde;"Ancak, mükelleflerin ticari faaliyetlerine ilişkin olarak; işyerlerinde kullanılmak ve tüketilmek amacıyla satın aldıkları (Kırtasiye, büro ve temizlik malzemeleri gibi) ve bedeli fatura düzenleme mecburiyetini belirleyen Kanuni haddi aşmayan diğer bir anlatımla perakende satış fişi (veya yazar kasa fişi) düzenleme sınırları içinde kalan mal ve hizmet bedelleri için düzenlenen perakende satış veya yazar kasa fişlerinin gider belgesi olarak kabul edilmesi 213 sayılı Vergi Usul Kanununun mükerrer 257 nci maddesinin Bakanlığımıza verdiği yetkiye dayanılarak uygun görülmüştür.
İşletmenin tüketimi dışında satışa konu olacak mal ve hizmetlerin alımlarında ise bedeli ne olursa olsun fatura düzenlenmesi defterlere faturalara dayanılarak kayıt yapılması gerekmektedir."
Ayrıca, 206 sıra numaralı Vergi Usul Genel Tebliğinin (G) bölümünde; "3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun ilgili hükümleri gereğince mükelleflerin, faaliyetleri ile ilgili olarak yapmış oldukları mal ve hizmet alımlarına ilişkin alış vesikalarında ayrıca gösterilen katma değer vergisinin, belgelerin kanuni defterlere kaydedilmiş olması şartıyla, vergiye tabi işlemler üzerinden hesaplanan katma değer vergisinden indirilmesi mümkün bulunmaktadır.
Bu durumda, sözü edilen Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde gider belgesi olarak kabul edilen perakende satış veya yazar kasa fişlerinde ayrıca gösterilen katma değer vergisi, bu belgelerin kanuni defterlere de kaydedilmesi şartıyla, genel hükümler çerçevesinde indirim konusu yapılacaktır."
açıklamalarına yer verilmiştir.

KDV mükelleflerinin işletmelerinde tüketime konu olacak kırtasiye, büro ve temizlik malzemeleri, gıda gibi genel giderlerin ödeme kaydedici cihaz fişi ile tevsik edilmesi mümkündür. Ancak, bunlar dışında kalan alış ve giderler ödeme kaydedici cihaz fişi ile tevsik edilemeyeceğinden, söz konusu belgelerde yer alan KDV de indirim konusu yapılamaz.
 
YKF ile gider yazılabilecek harcamalar tebliğde belirtilmiştir. Bunlar kısaca kırtasiye alımları, çay,kahve ve temizlik malzemesi gibi harcamalardır. Ancak bir çoğumuz buna dikkat etmiyoruz ve tebliğ dışındaki giderler içinde ykf alıyoruz. Bunların kabul edilmeme ihtimali yüksek olduğundan yüklenilen kdv listesine yazmamanızı tavsiye ederim.

Üstat bizde akaryakıt fişi çok fazla inanılmaz fazla bunları yüklenilen kdv listesine ekleyebilirmiyiz?
 
Akaryakıt pompalarından alınan fişler gider yazılabilir. Bu fişler daha önce açıklamaya çalıştığım ykf kapsamında değil. Yüklenilen kdv listesine ekleyebilirsiniz. Genel giderlerden pay verecekseniz listeyi düzenlerken dikkat etmeniz gereken bazı hususlar; Yurtiçi satışınız %40, ihracatınız ise %60 ise
Genel giderlerden pay verirken yüklenilen kdv kısmına fatura kdv sinin %60 ını geçmemesi gerekir.
300 TL + 54 TL. kdv akaryakıt fişiniz varsa, yüklenilen kdv kısmına 32,40 TL. den fazla yazmayınız, daha düşük olabilir.
 
İADE ALACAK ARKADASLAR 3333333333 GİRİŞLERİNİZ KDV UYGULAMA TEBLİĞİNE İSTİNADEN " İşletmenin tüketimine konu olacak kırtasiye, büro ve temizlik malzemeleri, gıda gibi genel giderlerin ödeme kaydedici cihaz fişi ile tevsik edilmesi ve bu belgelerde yer alan katma değer vergisini indirim konusu yapılması mümkündür. Ancak, bunlar dışında kalan alış ve giderler ödeme kaydedici cihaz fişi ile tevsik edilemeyeceğinden, söz konusu belgelerde yer alan katma değer vergisinin de indirim konusu yapılması mümkün bulunmamaktadır.*
Mükelleflerimize görüş istettirdik ve İVDB sadece kirtasiye büro temizlik maddesini 333333 yazarkasa fişi alabilirsiniz dedi.Biz akaryakıtıda plaka yazdığı için kabül ediyoruz.Yemekti otoparktı yedek parçaydı hepsi tenzildir.ayrıca 333333333333 olarak girişlerin kunanen yüklenilmesi zaten mümkün değildir.Bu yüzden ticari faaliyette olanlar her zaman fatura almak zorunda.Kimi mükellefler ya 3 kuruş için nasıl fatura isteyeyim diyor.Bizde diyoruz ki o zaman o 3 kuruşu iade isteme...
 
İADE ALACAK ARKADASLAR 3333333333 GİRİŞLERİNİZ KDV UYGULAMA TEBLİĞİNE İSTİNADEN " İşletmenin tüketimine konu olacak kırtasiye, büro ve temizlik malzemeleri, gıda gibi genel giderlerin ödeme kaydedici cihaz fişi ile tevsik edilmesi ve bu belgelerde yer alan katma değer vergisini indirim konusu yapılması mümkündür. Ancak, bunlar dışında kalan alış ve giderler ödeme kaydedici cihaz fişi ile tevsik edilemeyeceğinden, söz konusu belgelerde yer alan katma değer vergisinin de indirim konusu yapılması mümkün bulunmamaktadır.*
Mükelleflerimize görüş istettirdik ve İVDB sadece kirtasiye büro temizlik maddesini 333333 yazarkasa fişi alabilirsiniz dedi.Biz akaryakıtıda plaka yazdığı için kabül ediyoruz.Yemekti otoparktı yedek parçaydı hepsi tenzildir.ayrıca 333333333333 olarak girişlerin kunanen yüklenilmesi zaten mümkün değildir.Bu yüzden ticari faaliyette olanlar her zaman fatura almak zorunda.Kimi mükellefler ya 3 kuruş için nasıl fatura isteyeyim diyor.Bizde diyoruz ki o zaman o 3 kuruşu iade isteme...

Üstat Yemekti otoparktı yedek parçaydı hepsi tenzildir. özellikle yemek kabul görmüyormu?
Bunula ilgili özelge geldiyse paylaşırmısnız
 
Sn.SerhanSerhan,
Dünden beri ykf.nin özellikle yüklenilen kdv listesine yazılmaması gerektiğini belirtiyorum. Ancak hala ısrar ettiğinizi görüyorum. Nasıl biliyorsanız öyle yapınız.
 
Sn.SerhanSerhan,
Dünden beri ykf.nin özellikle yüklenilen kdv listesine yazılmaması gerektiğini belirtiyorum. Ancak hala ısrar ettiğinizi görüyorum. Nasıl biliyorsanız öyle yapınız.

üstat cevabınız için teşekkürler ancak y.kasa fişini ben almasam da farklı bir paylaşım yapıldığı için sormak istedim yanlış anlaşılma olmuş sanırım
Tekrar teşekkürler
 

Benzer konular

Üst