fonradar

İhracatta Kesilen Banka Masrafı

  • Konbuyu başlatan gamze_
  • Başlangıç tarihi
G

gamze_

Ziyaretçi
Arabistan ile vesaik mukabili yaptığımız ihracatta müşterimiz ihracat bedelini ödüyor; fakat banka hesaplarını kontrol ettiğimde fatura bedeli 22.176 usd iken müşteriden 22.036 usd geldiğini görüyorum, banka masraf kesmiştir (ki bu kadar yüksek masraf olmaz-çok uzak bir ihtimal) ya da müşteri fatura bedelini eksik ödemiştir diye düşünerek Arabistan'daki firmanın muhasebecisi ile görüştüm, karşı taraf "biz zaten masrafı kendimiz ödüyoruz sizden kesmezler, size de fatura bedelini eksiksiz ödedik" diyerek isteğim üzerine dekont faxlıyorlar.

Sonuç olarak aslında ne bir masraf ne de müşterinin eksik ödemesi söz konusu değil, araştırdıktan sonra öğreniyorum ki; Arabıstan'dan ihracat ödemesı yapılırken para yurtdışındakı bankalardan sonra bızım bankamıza geldığı ıcın aradakı muhabır banka/bankalar tarafından kesilmiş. Yanı para once Morgan Chesa'e sonra New York'ta bır bankaya gıtmıs daha sonra bızım bankamıza geldiği için aradaki bankalar 140 usd'yi kesiyor.

Sormak istedğim;

1- Böyle bir durumla karşılaşan var mı?
2- Banka hesaplarında fatura bedeli olan tutar 140 usd eksik olduğuna göre eksik olan tutarı hangi hesaba atmam gerekir?
 
Ynt: İhracatta kesilen banka masrafı

Yapılan işlem olağandır. Tutar da makul.
Sizin yapacağınız müşteri hesabını kapamak, aradaki farkı 780 hesaba atmaktır.
 
Ynt: İhracatta kesilen banka masrafı

Nizam Bey;

Makul mu :) Çok yüksek bir tutar gibi görünmüyor fakat aradaki bankaların masraf gibi bu kadar tutarı kesmesi bana normal gelmedi açıkcası...Gerçi şu saatten sonra 140 usd'nin peşine düşecek değiliz :) fakat ilk iş olması sebebi ile çok fazla karlı bir iş olmadığı ve hiç hesapta olmayan bir gider olduğu için kötü oldu.Bunun dışında oluşan farkı kur farkna, bu masrafı da 780 hesaba atarak cari hesabı kapatacağım....

Teşekkür ederim Nizam Bey.....
 
Ynt: İhracatta kesilen banka masrafı

sayın gamze,

ithalatçı muhabir banka masraflarını size yansıtmış demektir.Görüşerek bir dahaki yüklemede kimin ödeyeceğine karar vermelisiniz.
tüm uluslarası arası transferlerde karşınıza çıkacaktır bu masraf :)
 
Ynt: İhracatta kesilen banka masrafı

Bence makuldur. Arada belki birden fazla banka da olabilir.
Türkiye içinde tanımadığınız bankalarda döviz havalesi yaparsanız da bu rakkamı talep ediyorlar.
Tabi pazarlık da ediliyor. :)
 
Ynt: İhracatta kesilen banka masrafı

evet bankayla anlaşmanıza bağlı.

anlaştığınız bankadan yaptığınız transfer talimatlarına ' muhabir banka masrflarını karşı taraftan alınması..vs' şeklinde belirtmeniz gerekiyor.

ama karşılığında tüm yabancı paranızı o bankada tutmanızı...vs istiyorlar :)
 
Ynt: İhracatta kesilen banka masrafı

Normalde 70 usd cıvarında kesılıyormuş fakat bu sefer arada 2 muhabır banka olduğu için 140 usd kesılmıs daha fazla da kesılebılırmıs, şimdi anlayamadığım müşterimiz zaten yaptığı transfer için kendi bankasına masraf ödemiş bir daha muhabır banka masrafnı onlar karşılar mı kı? Bana gönderdikleri ekstreye bakıyorum hatta 800 riyal civarında bir masraf ödemişler ben bıraz arastırdım bu konuyu Arabıstan'dakı bankanın swıft mesajını hatalı yazmasından dolayı bu kadar kesılıyormus aslında daha dusuk olabılırmıs bu tutar....0,50 usd'ın hesabı bıle yapılırken :) kalkıp muhabır bankanın masraflarını da onların ödemesi gerektiğini söylersem kıyamet kopar :)

Şöyle de bir durum var bu masraf ekstrede hıc gozukmuyor fatura bedeli 22.176 usd iken 22.036 usd ekstrede gozukuyor...
 
Ynt: İhracatta kesilen banka masrafı

Sayın gamze_;
Karşı tarafa söylemeniz durumunda muhabir banka masraflarını karşılamak zorunda.Nitekim aynı durum ithalatçı olarak bizim karşımıza çıkıyor.Karşı tarafın hesabına ödemenin tamamının geçirilmesinin sağlanması şeklinde talimat veriyoruz.Öylece ödeme karşı firmanın hesabına kesintisiz geçiyor.Daha sonra 25 usd gibi bir rakkam hesaplarımızdan kesiliyor.
Ekstrede gözükmez o yüzden karşı taraftan swift isteyeceksiniz.Swifti dosyanıza koyacaksınız.Doğal olarak swift ile hesabınıza gelen transfer arasındaki fark masraf olacaktır.
 
Ynt: İhracatta kesilen banka masrafı

Sayın metyo İthalatçı olarak evet biz de bir masraf ödüyoruz fakat ben bu kadar yüksek masraf ödemıyorum ithalat ödemesı yaparken.En son ithalatımda 28 usd ödemısım.Ki karşı taraf zaten bu ıhracata ait masrafı ödemıs 800 rıyal olarak (kendı bankasına) bu masraf muhabır banka tarafından kesılmıs 800 rıyal+140 usd ödemeyı müşteri kabul etmez diye dusunuyorum "ben zaten masrafı bankama öduyorum neden bunu da karsılayayım" demez mı?
 
Ynt: İhracatta kesilen banka masrafı

Diyemez bence.Biz satıcıya diyemiyoruz örneğin.Kaldıki bu şarta zorlarsanız.Kendi bankası ile konuşacaktır.Daha az masraf çıkması için ne yapılabilir diye.
Muhtemeln birden fazla aracı banka kullanılmış.Mesela kendi bankanızla konuşup aracı bankayı tayin etmekte mümkün.Karşı tarafa diyebilirsiniz aracı bankam şu diye.
Bankanızla görüşüp hangi aracı bankadan gelirse muhabir masrafı daha az olur öğrenin.
Ama alıcı firmaya olan şeyler için değil bundan sonrakiler için demeniz lazım.Bu saatten sonra zaten benden kaynaklı değil deyip 140 usd yi ödemez size.Bundan sonraki transferleri tam olarak hesabınıza eksiksiz isteyin demek istemiştim en başında...
 
Ynt: İhracatta kesilen banka masrafı

Teşekkür ederim Sayın metyo sürekli iş yapacağımız bir firma olduğu için bir an önce çözmeliyim bu durumu.

İyi çalışmalar....
 
Merhaba

10.000 usd fatura kestik. Banka masraflarından 9950 geçti. Dekontta sadece bizim bankanın kestiği masraf gözüküyor. Yine de 50 usd yi gider olarak yazabilir miyiz ?

Teşekkür ederim
 
Merhaba

10.000 usd fatura kestik. Banka masraflarından 9950 geçti. Dekontta sadece bizim bankanın kestiği masraf gözüküyor. Yine de 50 usd yi gider olarak yazabilir miyiz ?

Teşekkür ederim
50 usd yi gider yazabilirsiniz. Dekontun ekine ihracat faturası ve varsa swift mesajını ekleyebilirsiniz. Gider açıklamasına da muhabir banka masrafı yazarsınız.
 
Üst