İhracatta Yüklenilen Kdv

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üyelik
17 Haz 2005
Mesajlar
14
ihracata ilişkin yüklenilen kdv listesi nasıl oluşturulur.ihracat tutarının belli bir yüzdesinin alındığını söyleniyor.bu konudaki bilgilerinizi benimle paylaşırsanız sevinirim.cevaplarınız için şimdiden teşekkürler..
 
Belirli bir yüzdeden ziyade ihracatı gerçekleşen üründen doğan kdv haricinde başka bir kdv listeye eklenemez. Başka bir değişle bu ürünün ihracatını gerçekleştirilebilmesi için 3.şahıslara ödenen her türlü kdv yüklenilen listeye eklenir.. Ancak yüklenilenin toplam kdv tutarı hiçbir şekilde ihracatı yapılan ürüne tekabül eden kdv’yi aşmamalıdır.
 
merhaba

yüklenilen kdv listesi,ihracatını yaptığımız ürünün hazırlanması sırasında yaptığımız hammadde yardımcı malz.ve o ürün için yaptığımız giderlere ödediğimiz kdvden oluşuyor.(yani malın bünyesine giren)bu rakam ihracatı yapılan ürünün kdv sinden fazla olamaz.Hazırlayacağımız listede mal ve hizmet aldığımız firmanın ünvanı vergi dairesi ve nosu alınan mal ve hizmetin fatura numarası tarihi fatura bedeli,mal ve ya hizmetin cinsi ihracat için kullanılan kısım miktarı,bedeli ve yüklenilen kdv miktarı yer alıyor.
 
Yüklenilen KDV Rakamı ihraç edilen Malın KDV sinden fazla olamaz hükmününün dayanağı nedir..kaynağını açıklarmısınız
 
yüklenilen kdv nin ihrat ettiğin mal veya hizmet bedelinden fazla olmaması gerekir sadece burada mantık yürütsen bile neden olduğunu anlarsın..

mesela ; 100.000,00.-ytl tutarında bir malın ihracında ;18.000,00_ytl kdv (ödenmesi gereken kdv) oluşmuştur. şimdi bu rakamdan fazla olması sence mantıklımı yani sen ihraç ettiğin mal için yüklendiğin kdv den fazla iade alaman mümkün değildir. zaten buda usulsuzluk ve sahteciliğe girer..

iyi çalışmalar
 
merhabalar,

peki malı zararına satarsak durum ne olur?
(mesela ilk başlarda promosyon ya da pazar payı kapmakiçin zararına sattığımızı düşünelim)

gerçi durum biraz zorlama ama olmayacak şey de değil...

iyi çalışmalar
 
Arkadaşlar ben yorum değil kaynak istedim.Mhmt79 arkadaşım biraz sığ bi yorum olmamışmı.çTurgay arkadaşımızın dediği gibi zararına satış söz konusu olabildiği gibi çok farklı konularda söz konusudur mesela takı ihracatında külçe bedelleri kdv den istisna sadece takı üstündeki işçilik kdv ye tabidir..örneğin fi tarihinde

300 Ykr Külçe+200 Ykr işçilik bedeli alınmış bir gram takı için yüklenilen KDV 36 Ykr iken metal bedeli ihracat tarihinde 500 Ykr ye yükselmiş ve firma malı satabilmek için işçiliği 100 Ykr ye çekmiş ve malı

500 Ykr külçe + 100 Ykr ye satmıştır.Şimdi bu durumda ihraç olunan malın emsal bedelinde hesaplanan KDV 18 Ykr olacaktır ama bu mal için yüklenilen KDV ise gram başına alışta ödenen 36 Ykr dir..dolayısıyla iade gram başına 36 Ykr den hesaplanır buda hesaplanan KDV sinden büyük olacaktır.. bilmem anlatabildimmi.. Yüklenilen KDV nin hesaplanan KDV ile alakası yoktur.Zaten amaç dolaylı olarak yansıtılması gereken KDV nin yansıtılamamsından dolayı iade hakkı verilerek yüklenen firmaya geri ödenmesidir..Eğer sizin bildiğiniz her hangi bir özelge,yönetmelik vs kaynakta yüklenilen Kdv hesaplanan kdv den büyük olamaz şeklinde bir bir bilgi varsa bilelim paylaşın..ben bu şekilde yıllardır iade alıyorum hiç böyle bir yorum yada eleştri duymadım..
 
accounter' Alıntı:
Arkadaşlar ben yorum değil kaynak istedim.
.....................


KATMA DEĞER VERGİSİ
GENEL TEBLİĞİ SERİ NO: 24

...........................................................


- AMORTİSMANA TABİ İKTİSADİ KIYMETLERDE İADE UYGULAMASI:

Bilindiği üzere 3065 sayılı Kanunun 31. maddesinde 3297 sayılı Kanunla yapılan değişiklikle Amortismana tabi iktisadi kıymetlerin katma değer vergisinin, bunların aktife girdiği veya kullanılmaya başlandığı vergilendirme döneminden itibaren üç yılda ve üç eşit miktarda bu bölümdeki esaslar dairesinde indirim konusu yapılacağı hükme bağlanmıştır.

Kanun değişikliği hakkında gerekli açıklamaların yer aldığı 23 Seri No.lu Tebliğde, 3297 sayılı Kanunun yürürlüğünden sonra iktisap edilen amortismana tabi iktisadi kıymetlerin katma değer vergisinin üç yıl da üç eşit taksitte, Kanunun yürürlük tarihinden önce iktisap edilen amortismana tabi iktisadi kıymetlerin katma değer vergisinden halen indirilemeyen kısmın yine üç yılda üç eşit taksitte indirileceği açıklanmıştır. Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı tarafından teşvik belgesine bağlanan yatırımlarda kullanılacak amortismana tabi iktisadi kıymetlerin katma değer vergisi ise, 12.12.1984 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 84/8837 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı gereğince 1 yılda, bir defada indirim konusu yapılabilmektedir. Faaliyetleri tamamen vergiye tabi işlemlerden oluşan mükellefler, iktisadi kıymetin aktife alındığı veya kullanılmaya başlandığı dönemde yüklendikleri vergileri yukarıda belirtilen açıklamalar çerçevesinde indirim konusu yapacak, indirilemeyen kısım gelecek dönemlere devrolunacaktır.

Faaliyetleri kısmen veya tamamen “iade hakkı doğuran işlem”lerden oluşan mükelleflerin amortismana tabi iktisadi kıymet için ödedikleri vergilerin iadesi mümkün bulunmaktadır. “İade hakkı doğuran işlemler” Katma Değer Vergisi Kanununun 32. maddesinde sayılan istisnalar ile değişik 29/2. maddesinde belirtilen temel gıda maddelerine ilişkin işlemlerdir. Bu işlemler dolayısıyla yüklenilen vergiler, indirimin mümkün olmaması halinde mükellefe iade edilebilmektedir. İade kapsamına mal ve hizmet alışları yanında genel giderler ve amortismana tabi iktisadi kıymetler için ödenen vergiler de dahildir. Ancak, bir vergilendirme döneminde iade edilecek vergi, o dönemdeki iade hakkı doğuran işlemlere ait bedelin % 10’u olarak hesaplanan miktardan fazla olamayacaktır.

Bu genel açıklamalar çerçevesinde amortismana tabi iktisadi kıymetlerle ilgili iade uygulaması aşağıdaki şekilde gerçekleştirilecektir.
...........................................................
 
Tıpkı baştan savmak için verilen memur cevabı edasıyla yazmışsız..saygı değer meslektaşım hiç olmazsa gönderiğin Tebliğin içeriğini okumaya fırsatın olmadı bari başlığına baksaydın
senin de gördüğün gibi bu tebliğ

faaliyeti tamamen veya münhasıran ihracat olan mükelleflerde ATİK Alışları ve Genel giderleri dolayısıyla yüklendikleri KDV lerin de iade konusu yapılabileceğini anlatan ve usulünü gösteren bir tebliğ

başlığıda okursan kocaman yazılmış
AMORTİSMANA TABİ İKTİSADİ KIYMETLERDE İADE UYGULAMASI:

%10 diye geçen ibarayide boyamışsınız birde belirtmek için ,
Okursanız göreceksinizki o had eğer istenir se ATİK ve Genel gider iadesinin toplam iade içindeki oranından bahsediyor

lütfen biraz daha dikkat ve özveri yanlış bilgilendirme yapmayalım konumuzla uzaktan yakından alakası yoktur..
 
accounter' Alıntı:
sayın Şükrü ERGÜL sizin konumunuz yada ünvanınız nedir..

Sayın accounter (Gerçi nick'in Sayın'ı olmaz ama!)

İlk önce bana hitap ederken yada soru sorarken arkana bir yaslan ve söyleyeceklerinizi yada yazacaklarınızı süzgeçden geçir, hitabına ona göre başla ve sorunu ondan sonra sor.

Sizin haddinize düşer mi benim konumumu yada unvanımı (ünvan değil) sormak. Çok merak edersen forumda verdiğim cevaplara bakarsın, o zaman bir miktar bilgi edinirsin.

accounter' Alıntı:
Tıpkı baştan savmak için verilen memur cevabı edasıyla yazmışsız..saygı değer meslektaşım hiç olmazsa gönderiğin Tebliğin içeriğini okumaya fırsatın olmadı bari başlığına baksaydın
..............................


Utanmadınız mı hiç tanımadığınız kişiye bu şekilde hitap ederek başlamaya. Gördüğüm kadarı ile muhasebe mesleği ile uğraşıyorsunuz, ahkâm keseceğinize en azından yazılarınızda Türk Diline özen gösterin.

Siz benim o tebliği okumadığımı nerden biliyorsunuz? Yanımdaydınız da benim mi haberim yoktu!

accounter' Alıntı:
başlığıda okursan kocaman yazılmış
AMORTİSMANA TABİ İKTİSADİ KIYMETLERDE İADE UYGULAMASI:
..............................

Bir kere yazı kocaman yazılmamış, büyük harflerle yazılmış.

GELELİM KONUYA


accounter' Alıntı:
Arkadaşlar ben yorum değil kaynak istedim.
..............................

Siz istediniz diye arkadaşların yorumlarının dayanağını belirttim. Siz buna niye bu kadar celallendiniz ki!

Ayrıca arkadaşların yorumlarının doğru olup olmadığı konusunda bir yorum yaptım mı?

Kouyu incelemeye devam edelim.

Mehmet MAÇ'ın KDV UYGULAMALARI 4.Baskısının (Reklam yapmıyorum) 11.19 ncu sayfaını okursan arkadaşların yorumlarının dayanağını göreceksin.

http://www.ivdb.gov.tr/ sitesinden 25.11.2005 tarih 8286 sayılı muktezasını okursanız arkadaşların yorumlarının dayanağını göreceksiniz.

Yine 12.07.2005 tarih 5037 sayılı muktezasını okursanız, bu sefer doğru görüşün açıklandığını göreceksiniz.

...........vs. vs.

accounter' Alıntı:
........................................
lütfen biraz daha dikkat ve özveri yanlış bilgilendirme yapmayalım konumuzla uzaktan yakından alakası yoktur..

Yukarıda gerekçelerini açıkladım, herhalde anlamışsındır artık.

Eğer merak metmeye devam ediyorsan, şirketlerimizdeki konumumu, unvanımı, aldığım eğitimleri anlatmam için sana özel telefonumu verebilirim. Bunun için özel mesajıma isteğinizi belirten bir yazı göndermeniz gerekir.

Artık burda kesiyorum.......
 
Merhaba,
Son günlerde forumda tartışmalarda ölçü kaçmaya başladı. Birkaç arkadşımızı bu konuda özel mesaj ile uyardım. Fakat ne yazık ki sanki genele yayılma eğiliminde. Bunu geçici vergi döneminin sonuna gelmiş olmamıza ve havalar nedeniyle arkadaşlarımızın gergin olmasına bağlıyorum.

Lütfen birine hitaben bir yazı yazarken yazdıklarımızı bir daha okuyalım. Yazdıklarımızın kendimize yazıldığını varsayarak ne düşüneceğimize bakalım ve yazımızı bunun ardından gönderelim.

Hepimiz belli bir kültüre ulaşmış, Türkiye ortalamasının çok üzerinde eğitim düzeyine sahip insanlarız. Lütfen forumun kalitesini düşürmeye değil yükseltmeye çalışalım.
 
Sayın Başkan,

Yazdığınız yazının muhataplarından biri ben olduğumdan cevap verme hakkımı kullanıyorum.

Bu forumda hemen hemen tamamız belli eğitimlerden geçmiş ve belli şirketlerde çalışan, yada kendi adına faaliyet gösteren kişileriz. Bu nedenle bu forumun seviyeli kalması gerektiğine inanıyor ve Modetotör olarak sizi destekliyorum.

Gerek eski forumda gerekse bu forumun açıldığından beri forumda aktif olmaya çalışıyor ve arkadaşlarımızın sorduğu sorulara dayanaklarıyla birlikte cevaplar vermeye çalışıyorum.

Tabi bunu yaparken seviyeli, kimseyi kırmamaya ve inciltmemeye özen gösterek ve cevabın iyi anlaşılması için de Türk Diline ve yazı görüntüsüne özen göstermeye büyük gayret gösteriyorum.

Ancak; accounter'in bana olan hitabına ve haddi olamayan şekilde yazmış olduğu yazısına, hak ettiği cevabı verdiğimi düşünüyorum. İnanın o kadar çok sinirlendim ki! Daha başka birşey yazmak istemiyorum.

Eğer o kişiyle aynı kefene konulacaksam üyeliğimin iptalini talep ediyorum.

Saygılarımla.

Şükrü ERGÜL
 
Kızdığımı nerden çıkardın onu anlayamadım,dostum seni tanırım nede durumun konumun beni ilgilendirir. Mükellef ve meslek mensuplarına karşı mevzuatı incelemeden üstünde düşünmeden verdiği yargılar nedeniyle tutumlarını eleştirdiğimiz idarenin vasfına büründüğünüzü anlatmak istedim.Öyle memur arkadaşlar varki sağolsunlar KDV iadesini baştan aşağıya düzenleyen 84.Tebliğ çıkalı yıllar oldu hala bir paragrafını bile okuma zahmetine katlanamadılar.Sizinle konumuza gelince yazdığınız konu ile bizim bahsettiğimiz konu arasında bir bağlantı olmadığını söyledim ve hala da söylüyorum.Referans verdiğiniz tebliğ Genel gider ve ATİK lere ilişkin yüklenilen kdv lerin de iade edilebileceğini anlatyor,bu olsa olsa benim tezimi destekeler.
Sizin bana örnek vermenize gerek yokki ben kesin bildiğim ve uyguladığım için sizden kaynak istediğim.Benim ekseriyetle iştigalimin yoğunlaştığı kuyumculuk sektöründe Türkiyenin lider konumunda şirketlerin KDV iadelerine baktım ve daha birçok sanayi sektöründe 10 yılı aşkın bir süredir KDV uygulamaları ve iadesi ile uğraşıyorum.bir çok ihracatta da gönderilen mal yurt içinde satılsaydı hesaplanacağı KDV den fazla iade istediğim ihracat olmuştur ve olacaktır.Bu KDV kanunun özü ile alakalıdır.Eğer o mal için ödediğim KDV yi ben karşı tarafa yansıtamamşsam ve indirimle de giderememişsem eğer istisnayı doğuran olay yasal mevzuat tarafından iade hakkı tanınan bir işlemse O KDV maliye tarafından geri ödenir.Mantık budur..yurt içinde hesaplanacağı varsayılan KDV siyle bi alakası yoktur..bu kontrol olsa olsa gerçekliği tevsik edici olarak yapılan bir otokontrol olabilir.bilmem anlatabildimmi..verdiğiniz örneklere gelince
Mehmet MAÇ Kdv uygulamaları 5.Baskı:

"İşle ilgili olarak bedelsiz şekilde gönderilen malların maliyeti firma tarafından gider kaydedilir.Bunların KDV si indirilir.Hatta indirimle giderilemeyen girdi KDV ler,belli ihracatta ilgilendirilebildiği taktirde iadesi dahi mümkün olmalıdır."

diyor bu ne demek bırakın hesplanan KDV sini,mal bedelsiz bile gönderilse KDV iadesi hakkı doğar diyor neden çünkü yüklenilen KDV yansıltılamamışdır..

Muktezaya Gelince:
Tarih : 12/07/2005
Sayı : KDV.MUK.B.07.4.DEF.0.34.18.25.5037
Konu : Yurt dısına ihraç edilen mal bedellerinde yapılan iskonto.

"Buna göre söz konusu teslim ve hizmetler dolayısıyla yüklenilen
vergiler öncelikle indirim konusu yapılacak, indirimle giderilemeyen bir
miktarın kalması halinde ise kalan tutarın iade hakkı doguran islemlere
iliskin olarak yüklenilen kısmı o dönemde iade olarak dikkate alınacaktır.
İade tutarının, iade hakkı doguran islem bedellerinin %15 oranı ile çarpımı
suretiyle bulunacak meblaga göre hesaplanması veya bu meblagı asan
tutarın iade edilmemesi gibi bir islem söz konusu olmayacaktır. Bu sekilde
hesaplama sadece amortismana tabi iktisadi kıymetler için yüklenilen
vergilerin iadesinde dikkate alınacaktır. Ancak, talep edilen iade tutarının
iade hakkı doguran islem bedelinin % 15'ini asması durumunda bu olayın
nedeni arastırılarak mükellef tarafından makul bir nedenle (örnegin
zararına satıs, döviz kurunun düsmesi yüksek orana tabi girdi kullanılması
gibi) izah edilememesi durumunda gerçeklestirilmesinden sonra
incelemeye gönderilecektir."denilmektedir.

Anlaşılacağı üzere burda da böyle bir durum söz konusu olmayıp izah edilbir ve ticari normlara uygun durumlarda iaderenin herhangi bir eleştiri olmayacaktır...benim ilk yazdığım örneğe bakarsanız kesinlen faturada ne firma zarar etmemesine rağmen hesapladığı kdv düşmektedir..
Tıpkı benim yıllardır sonuçlandırdığım KDV iadeleri gibi.

Başta da dediğim gibi sizinle benim ne gibi şahsi problemim olabilirki ,Amaç doğruyu bulmak ve muhasebe mesleğini gereken kaliteye ulaştırmak buda derinlemesine düşünme ve hassasiyetten geçiyor..

Herkese iyi çalışmalar
 
Sonraki yazınızı yeni gördüm.Evet bende sizinle aynı kefeye konulmak istemiyorum en azından okuduğunu anlayamayacak kefesinden çıkarılmak isterim Dayanakları,kaynakları gayet güzel yazdım okuduğunu anlayabilen arkdaşlarım açık ve seçik konu üstünde yorumlarını yapacaktırlar..Aslında kaynağada gerek yok ben 10 yılı aşkın bir süredir aynı şekilde uyguladığımı defalarca denetime girdiğimi çıktığımı,YMM üstadlarla senkronize çalıştığımı söylemek isterim sonucu belli olan bi şeyin neyini tartışıyorsunuz onuda anlamış değilim,sizi muhatapda kabul etmiyorum,birbirmizle bi alakamız yok..

herkese tekrar iyi çalışmalar,iyi tatiller..
 
kınıyorum

Sayın Şükrü Ergül' e katılıyorum...


benim amacım tartışmayı büyütmek değil; fakat accounter' a yazılan cevaplar sadece onu aydınlatmak yönündedir; durum böyleken kendisi hakaret dolu ve tataminsiz bir tavır ve eda içerisinde. Cevap veren kişileri rencide etemeye çalışmaktadır... kemdisini kınıyorum..

Sayın accounter; Tatmin olmadığınız cevapları daha uygun bir uslupla karsındakini rencide etmeden yanıtlarsan daha uygun olacaktır. tavrınızı değiştiriniz.

iyi çalışmalar.
 
Ben elma diyorum arkadaşlar Armut diyor neyse anlaşamayacağız galiba...
Durum konum tartışmasına girmeyelim.ama size tavsiyem kesin bir bilgiye dayanan konularlada yorumlarda bulunun..ama bilinki yüklenilen KDV o malı alırken ödenen KDV'dir hesaplanandan az yada çok ticari normlar dahilinde normak işlemlerde bunlar sıklıkla karşımıza çıkar sizin mantığınızla ben aldığım kdvlerin büyük bi kısmını tenzil etmem gerekirdi,ben yıllardır uyguluyorum ve alıyorum diyorum siz hala baştasınız.
Neyse dediğim gibi anlaşamıyoruz..

Bütün meslaktaşlara hayırlı hafta sonları..
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Benzer konular

Üst