İhtarname

Ynt: İhtarname

Size verdiği en son ikametgah belgesindeki adrese tebligat çıkardı iseniz sizin sorumluluğunuz bitmiştir. Değişen adresini resmi belge ile (şu andaki adı yerleşim yeri belgesi) bildirmek zorunda idi. Rahat rahat çıkışını verebilirsiniz.
 
Ynt: İhtarname

Merhaba konuyla çok alakalı değil ama cevaplarsanız sevinirim. Benim arkadaşıma noterden ihtar çekecekler benide tanık göstermek istiyor şirket. Ama ben tanık olmak istemiyorum. Noterden ihtarda tanık isteniyormu acaba?
 
Ynt: İhtarname

İhtara konu olacak tutanak için tanık olmanız istenmiş olabilir.
 
Ynt: İhtarname

Arkadaşlar küçük bir not olarak böyle durumlarda noterden yazıya alternatif olarak postaneden telgraf ta çekebilirsinz çünkü telgraftada yazıının içeriği açıktır inkar edilemez.
 
Ynt: İhtarname

personelin gelmediği günler için her bir güne ayrı ayrı işe izinsiz gelmeme tutanağı yazılarak 2 şahitle beraber imza altına alınır. 1.gün 2 gün 3.gün vede 3 günden sonra işine son verilir gelmediği günler için ücretsiz izin yazılır.
 
Ynt: İhtarname

P A S H A ' Alıntı:
... gelmediği günler için ücretsiz izin yazılır.
Sonrasında işçinin şikayeti üzerine kuzu kuzu tazminatlarını ödemek zorunda kalırsınız.
 
Ynt: İhtarname

Arkadaşlar personeli 26.04.2009 tarihi itibari ile çıkışını vermiş bulunmaktayız ama noterden yolladığımız yazı 2. adresine 28.04.2009 tarihinde personele tebliğ edilmiş ve bugün mahkeme kağıdı elime ulaştı beni mahkemeye vermiş ne yapabilirim...
 
Ynt: İhtarname

Keşke size verdiği en son adrese yaptığınız tebliğden sonra yeni adresini bulup 2. teb. yapmasa idiniz. Haklı iken haksız duruma düşmüşsünüz. Mahkemelerin eğilimi zaten işçi tarafında. 2. teb. ile işten kovduğunuz işçi için adresini bildiğiniz halde hatalı adrese teb. çıkarmış gibi oldunuz. Mahkemede haklılığınızı ispat edebilirseniz ne ala değilse tazminatları ödeme durumu doğabilir.
 
Ynt: İhtarname

Birde avukatla görüştüm şimdi ben bu adama 06-07-08 tarihlerinde tutanak tutup yolladım onlarda da mahkemeye verdikleri dilekçede personeli 04.04.2009 tarihinde çıkardıkları yazıyor yani benim işçiyi çıkardıktan sonra tutanakları yolladığımı iddia ediyorlar adamlar işin cinliğine kaçıyor
 
Ynt: İhtarname

Arkadaşlar benimde şu konuda bir bilgiye ihtiyacım var.Bir sitede kapıcıyı işten çıkarmak istiyorlar.İşini aksatıyor çalışma saatlerine uymuyor,bir görünüp bi kayboluyor vs.vs. Şimdi ihbar tazminatını vermemek için kanuni süresine uyarak bu kişiye ...... tarihinde işten çıkarılacağını bildirmek istiyorlar.
Bu kişiyi görmeleri bazen zor olduğundan yönetici,bu bildirimi noterden göndermeyi tercih ediyor.
Fakat bildirim içeriğine neler yazılacağını bilmiyorlar.Elimde de bu tip örnekler yok açıkçası. İşçiye nasıl bir bildirim yapılmalı? Bu bildirimde (örneğin) günlük iş arama hakkı konusuna değinilmeli mi? Elinizde bu tip bildirim örneği varsa paylaşır mısınız? şimdiden teşekkür ederim,saygılar.
 
Ynt: İhtarname

gelinmeyen günler ücretsiz izin olur mu hiçç. O zaman ne diye devamsızdır diye tutanak tutulacak ki.
 
Ynt: İhtarname

İş Kanunu diye bir kanun var ama bir işe yaramıyor palavra.İş kanununda noter diye bir kelime yok iken her nedense sistem insanları Noterlere yolduruyor.%100 haklı değilseniz tutanak tebligat vs.işlere kalkışmayınız.Davacı işi biliyorsa ve avukatıda iyi ise çatır çatır parasını alır.
 
Ynt: İhtarname

dogan76 ' Alıntı:
İş Kanunu diye bir kanun var ama bir işe yaramıyor palavra.İş kanununda noter diye bir kelime yok iken her nedense sistem insanları Noterlere yolduruyor.%100 haklı değilseniz tutanak tebligat vs.işlere kalkışmayınız.Davacı işi biliyorsa ve avukatıda iyi ise çatır çatır parasını alır.


Bilakis TC de en çok uygulanan ve çalışan iş yasasıdır. Mahkemeler hemen sonuçlanır.
Notere gerek yok iş akdinin ihbar öneli sonu olan şu tarihte sona ereceğini bildirin yazılı olarak. Tebliğ ederken imza karşılığı bildirim aypın.
Almıyorsa şahit huzurunda tutanak tutun. Adresine iadeli taahhütlü mektupla bildirim yapın iş biter.
 
Ynt: İhtarname

Sn.Nguroy
Bir çok tanıdığım avukat bildirimleri Noterle yapın diyor.Eminimki onlarda üstadlarından gördüğünü uyguluyor.Ne yazıkki bir çok kişi kalıpların dışına çıkıp yeni yorumlamalar yapamıyor.Benim isyan ettiğim nokta budur.
 
Ynt: İhtarname

Bildirim iadeli taahütlü yapılabilir. Önemli olan eline geçtiğini belgelemektir. Avukatlar noterden yapmayı tercih ediyorlar. doğrudur. Bende tercih ederim. Çünkü noterden tebliğ şerhi ile yapılacak bildirim. İspat açısından en sağlıklı yoldur.
 
Ynt: İhtarname

İadeli taahhütlü posta yoluyla yapılan bildirimin ulaştığını belgeleyebilirsiniz alındı belgesi ile, ancak yapılan bildirimin içeriğinin belirtildiği şekilde fesih bildirimi olduğunu ıspatlayamazsınız sadece iddia edebilirsiniz,iddianızı da açıkça ıspat etmek zorunda kalırsınız, ki bu durumda işçi hayır gelen postada böyle bir yazı yoktu başka bir konudaydı dediğinizde işiniz oldukça zor olur.

Noter kanalıyla yapılan bildirimde ise, bildirimin bir kopyası noterde saklandığından,içeriğin kaydı ve teslim alındığı tarih kayıt altına alındığından, haklılığınızı ıspat için ayrıca bir çaba harcamaktan, haklıyken haksız duruma düşmekten kurtulmuş olursunuz.Bu nedenle noter üzerinden yapın bildiriminizi derler.
Ha bu ıspat kolaylığının sağlanması için harcanan emeğin karşılığında alınan ücret size göre "yolunmak" ise , bence bir daha düşünün.
 

Benzer konular

Üst