İhtiyac Kredisi Masraflarının Gider Olarak Kayıt Edilebilmesi

deniz9

Katkı Sunan Üye
Üyelik
11 Ocak 2007
Mesajlar
237
Konum
muğla
serbes meslek erbabı olan avukatın kullanmakta olduğu ofis kendisine aittir.yeni bir ofis almak için kullanmakta olduğu ofisi ve üzerine bir miktar nakit verecektir.vereceği nakit için ihtiyac kredisi kullanmıştır.kullanılan kredi masrafları gider olarak alınabilirmi ?(alacağı ofis topraktan satış olup henüz teslim alınmamıştır) yeni ofisin alımıyla ilgili kat irtifaklı satış vaadi sözleşmesi yeterli olurmu?
 
Selamlar
Kullanılan ihtiyaç kredisinin veya tüketici kredisinin (hangi ad olursa olsun) faizleri direk gidere atılabilir.
Saygılar
 
teşekkür ederim sn twolf
emin olamadığım henüz teslim olmadğı için şimdilik sadece satış vaadi olması yeterlimidir .satış vaadini kayıtlara (envantere )almak gerekirmi.
 
Bildiğim kadarıyla satış vaadi,kayıtlara almak için yeterli değildir.Siz,krediyi kayıtlara alın,fatura veya tapu elinize geçtiğinde envantere dahil edersiniz.Fakat satış vaadi,yeterli midir,çok emin değilim.
 
serbes meslek defterine krediyi değil sadece masrafları alamak doğru olurmu ?
 
krediyi kayıtlara alın dediğiniz için dikkat cekmek istedim ,özellikle altını çizdim.sizinde belirttiğiniz gibi tabiki kayıtlara alamayız .benim asıl sorunum gider yazacağım kredi masraflarını yapılan işle(s.meslek le) ilişkilendirebilmek için satış vaadi sözleşmelerinde taraflar isterlerse tapuya şerh koydurabiliyorlar (yanlış hatırlamıyorsam ) tapuda yaptrılan bu işlem (kat irtifakından arsa payını anlıyorum)envantere almak için yeterli olurmu?sadece masrafları kayıtlara almak defterle ilişkisi olmayan bir masraf durumuna düşermi? direk faizleri gider alabilirmiyim?
 
Selamlar
Alınacak işyeri için bankadan istenen kredi,direk ihtiyaç veya tüketici kredisi adı altında altınacaksa,daha doğrusu banka kayıtlarında kullandırılan kredi bu adlarla kullandırılacaksa,burada sebep,her ne kadar,iktisadi varlık için alınıyor gibi görünsede adı ihtiyaç kredisidir.Yani banka işyeri için değil ihtiyaç için bu krediyi vermektedir, haliyle işyeri tapusuna şerh koyamayacaktır.Dolayısıyla bu kredi, nakdi alınan bir tüketici kredisi adddedilerek,faizleri gidere yazılabilir.Aynı mantığı araç alımları için de uygulayanlar vardır.Direk taşıt kredisi almaktansa,ihtiyaç kredisi alıp,bu parayla taşıt alanlarda vardır.
Burada şu sorulabilir.Alınan kredinin ticari faaliyeletle ilgili olup olmadığı nasıl belirlenir.Çünkü gidere yazma hususunda belirleyici kıstas budur.Faaliyetle ilgili olmayan veya faaliyet için kullanılmayacak bir kredi haliyle kayıtlara alınamayacaktır.
şayet bu anlamda tapuya bahsettiğiniz şerh koydurulursa bu kredinin işyeri finansmanı için alındığı bariz olacaktır.Bu durumda ilk yıl ödenen faizler haliyle gider değil, maliyet unsuru sayılacaktır.
Saygılar
 
sn twolf,
söylediğiniz gibi ticari faaliyetle ilişkilendirebilmek için yöntem arayışındayım. sadece faizleri giderleştirmek doğru gelmedi.(envantere dahil olmayan aracın giderlerinin alınamaması gibi)toparlarsak sizinde söylediğiniz gibi tapuşerhiyle belgeleyip işyeri alımına ait olduğunu belirterek giderleştirmek gerekiyor .peki ilk yıl olarak 2012 aralıkta alınan kredi faizleri için maliyete atılacak faizler sadece 2012 faizleri olarakmı düşünülür(ilk yıldan anlaşılan) 2013 ve ilerisi faizler giderleştirilir ??
 
Selamlar
Ticari faaliyetle ilişkilendirmek kolay.Alınan belli,ödenen (tevsik edilen) bellidir.Bu kredinin başka bir amaç için alındığını öne sürmek bu aşamada çok geçersiz bir iddia olacaktır.
Fakat bu kredi için tapuya şerh koydurursanız da bu kredi ihtiyaç kredisinden çıkar,işyeri kredisi sınıfına dönüşür.Ola ki böyle oldu, o zamanda ilk yıl faizler ne olur? Eğer kredi aralık ayında alınır ve ödemelere ocak ayında başlanırsa şahsi görüşüm şu olabilir.Ödemelere başlanıldığı yıl benim için ilk yıldır.Yani 2013 yılında ödenen faizleri maliyet saymak icab eder.Aksi görüşte olanlar olabilir.Çok emin değilim.Mantığım böyle söylüyor.
Saygılar
 
sn twolf
paylaşımlarınız için çok teşekkür ederim .daha geniş açıdan bakmamı sağladınız.
saygılar.
 

Benzer konular

Üst