İnd.Kdv'nin Gider Yazılması

rıza özbek

Katkı Sunan Üye
Üyelik
6 Haz 2005
Mesajlar
577
30.12.2005 tarihli fatura mart ayında elimize ulaşıyor. Mart ayına şöyle bir kayıt yapmamızın herhangi bir mahsuru olur mu:
---------- ----------
153 Tic.Mal. 42.542,37
770 Gen Yön.Gid. 7.657,63
320 Satıcılar Hs 50.200,00
------------ ----------
Kdv yi İndirim Konusu yapmayıp Gider yazarsak, Gider yazdığımız Kdv yi Nazım Hslarda izleyip Kanunen Kabul edilmeyen giderlere atıp vergi matrahına ilave edersek sorun olur mu ? Bilgilerinizi paylaşırsanız memnun olurum. Çalışmalarınızda başarılar dilerim.
 
Eğer 2005 yılı hesaplarınızı kapatmadı iseniz faturayı 2005 yılına kayıt atsanız daha iyi olur.

153- Ticari Mallar
770 - Kanunen Kabul Olunmayan Giderler
320- Satıcılar


Eğer Faturayı 2006 yılın kayıt edecek iseniz;

681 - GeçmişYıllara Ait Giderler
320- Satıcılar


681 hesabı Beyanname dönemlerinde K.K.E.Gider olarak beyannameye ekleyeceksiniz.

Kolay gelsin.
 
1-KDV Kanunen kabul edilmeyen gider olacak

2-Alınan malın satılılıp satılmadığı yapılacak kaydı etkileyecektir.

mal satılmış ise:

Kurumlar Beyannamesi de verilmediği için bu tutarı gider (maliyet) olarak dikkate alabilirsiniz.

mal satılmamış ise:

stoğa çekeceğiniz açık.

Buradaki usul problemi ise: fatura geç gelmiş siz farketmemişsiniz nasıl envanter (kaydi veya fiili) çıkartıyorsunuz demek ki stok sisteminiz zayıf sorusudur.

Bunun önüne geçmek envanter farkını biliyormuş gibi içinde fatura kadar tutarı sayım farklarına atmak ve fatura gelince de sebebini bulmuş şeklde kayıt atmaktır .
 
!!!

Arkadaşlar yukarda ki belirtilen işlemlerde bir dönemsellik ilkesi ihlali doğmuyormu sizce
 
SAYI : KDV.MUK.B.07.1.GİB.4.34.17.01.29./431

KONU : Özel hesap dönemi kapanışı yapıldıktan sonra gelen ve kapanışı yapılan döneme ait olan masraf
faturalarına ait KDV’nin masraf yazılıp yazılamayacağı,


İlgi dilekçenizde, .... özel hesap dönemine sahip şirketinize kesilen ... dönemine ait faturaların ... KDV beyannamesi verildikten sonra şirketinize ulaşması nedeniyle tarafınızca ödenen KDV’nin gider olarak kabul edilip edilmeyeceği hususunda Başkanlığımız görüşü sorulmaktadır.

3065 sayılı KDV Kanunu’nun 29/1. maddesinde mükelleflerin yaptıkları vergiye tabi işlemler üzerinden hesaplanan KDV’nden, bu kanunda aksine hüküm olmadıkça, faaliyetlerine ilişkin olarak kendilerine yapılan teslim ve hizmetler dolayısıyla hesaplanarak düzenlenen fatura ve benzeri vesikalarda gösterilen katma değer vergisi’ni indirebilecekleri, 34/1. maddesinde ise yurtiçinden sağlanan veya ithal edilen mal ve hizmetlere ait KDV’nin, alış faturası veya benzeri vesikalar üzerinden ayrıca gösterilmek ve kanuni defterlere kaydedilmek suretiyle indirilebileceği hüküm altına alınmıştır.

Diğer taraftan, 29/3. maddesi gereğince indirim hakkı, vergiyi doğuran olayın meydana geldiği takvim yılı aşılmamak şartıyla ilgili vesikaların kanuni defterlere kayıt edildiği vergilendirme döneminde kullanılabilir.

Konuya ilişkin olarak yayımlanan 23 Seri No.lu KDV Genel Tebliği’nin, “Vergi İndirimi” başlıklı bölümünde indirim zamanı indirim hakkının vergiyi doğuran olayın vuk’u bulduğu takvim yılı aşılmamak şartıyla ilgili vesikaların kanuni defterlere kayıt edildiği vergilendirme döneminde kullanılabileceği hükme bağlanmıştır.

Bu açıklamalara göre, indirime konu verginin fatura ve benzeri belgelerde ayrıca gösterilmesini ve alış belgelerinin yasal defterlere kaydedilmiş olmasını, vergiyi doğuran olayın meydana geldiği takvim yılı’nın aşılmaması gerekmektedir.

KDV Kanunu’nun 58. maddesinde; “Mükellefin vergiye tabi işlemleri üzerinden hesaplanan katma değer vergisi ile mükellefçe indirilebilecek katma değer vergisi, gelir ve kurumlar vergisi matrahlarının tespitinde gider olarak kabul edilmez.” hükmü yer almaktadır.

Diğer taraftan, 213 Sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 174. maddesinde “Defterler hesap dönemi itibariyle tutulur. Kayıtlar her hesap dönemi sonunda kapatılır ve ertesi dönem başında yeniden açılır.

Hesap dönemi normal olarak takvim yılıdır.Şu kadar ki, takvim yılı dönemi faaliyet ve muamelelerinin mahiyetine uygun bulunmayanlar için, bunların müracaatı üzerine Maliye Bakanlığı’nca 12’şer aylık özel hesap dönemleri belli edilir.

Bu maddeye göre özel hesap dönemi tayin edilenlerden ticari ve zırai kazançları hesap dönemlerinin kapandığı takvim yılının kazancı sayılır” hükmü yer almaktadır.

*Buna göre, .. dönemine ilişkin olarak düzenlenen, ancak gecikme nedeniyle .. dönemi beyannamesi verildikten (özel hesap dönemi kapandıktan sonra) sonra gelen satıcı faturalarının takvim yılı aşılmış olması nedeniyle indirim konusu yapılması mümkün bulunmamaktadır. Ancak, yeni hesap döneminde kayıtlara intikal ettirilmiş olması halinde bu dönem kurumlar vergisinin tespiti yönünden mahiyetine göre gider veya maliyet unsuru olarak dikkate alınması mümkün bulunmaktadır.""


kısacası 2005 yıluına ait fatura 2006 mart ayına kadar gelirse faturanın kdv si 2005 yılı hesaplarında gider olrak dikakte alınabilir..
 
Üst