merhaba, şirket bir müteahhitle anlaşarak kendisine bir bina yaptırmaktadır. sözleşme imzasından sonra müteahide belirli bir bedel ödemesi yapılmıştır. bu ödeme üzerinden %5 stopaj ödeme yapan şirketçe yapılacak mı, eğer yapacaksa bu kesinti muhtasarda 031 koduyla mı yoksa 032 koduylamı bildirilecek (müteahhit şirket)? müteahhit aldığı ödemelerden sonra taşeronlarına yapacağı ödemelerden stopaj yapacak mı? işi yaptıran firmanın ödemiş olduğu bedellerin verilen avanslar hesabında takibi uygun mudur? teşekkürler.
Sayin dahayeniyim
Bir isin yillara sari insaat isi olup, o is uzerinden stopaj kesilebilmesi icin
193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu'nun 42. maddesinin birinci fıkrasında;
"Birden fazla takvim yılına sirayet eden inşaat (dekapaj işleri de inşaat işi sayılır) ve onarma işlerinde kar veya zarar işin bittiği yıl kati olarak tespit edilir ve tamamı o yılın geliri sayılarak, mezkur yıl beyannamesinde gösterilir." hükmü yer almaktadır.
lgili Kanun hükümlerine göre bir işin Gelir Vergisi Kanunu'nun 42. maddesi kapsamında değerlendirilebilmesi için;
Faaliyet konusunun inşaat ve onarma işi olması,
- İnşaat ve onarma işinin birden fazla takvim yılına sirayet etmesi,
- İnşaat ve onarma işinin bir taahhüde bağlı olarak yapılması
şartlarının bir arada olması gerekir.
Burada dikkat edilmesi gereken husus işin 12 aylık zaman diliminde değil, başladığı yıldan sonraki yılda bitmesidir. Örneğin 01.01.2021 tarihinde başlayıp 31.12.2021 tarihinde biten iş yıllara sari inşaat işi olarak değerlendirilmemektedir. Bu işin yıllara sari inşaat olarak değerlendirilebilmesi için 31.12.2021 tarihinden sonraki dönemlerde 2022 yılı ya da izleyen yıllarda tamamlanmış olması gerekmektedir.
Yukaridaki aciklamalara gore isiniz yeni basladigindan yada baslayacaginizdan ( benim sorudan anladigim) . İnşaat ve onarma işiniz birden fazla takvim yılına sirayet etmemesi nedeniyle ilk yil stopaj kesintisi yapilmasina gerek yok.