İrade Fesadına Uğramış Olur muyum?

Üyelik
11 Haz 2010
Mesajlar
23
4857 sayılı iş kanununa göre çalışmaktayım.
Bir kuruluşta 2 sene önce çalışmaya başladım. Önce 1 senelik sözleşme imzaladım.Bu 1 sene boyunca aday olarak çalıştım.Bu sözleşme bitmeye yakın kadro sınavı açılacağını söylediler.Ama bu sınavdan yaklaşık 2 ay önce bana kadroya geçtikten itibaren 24 ay içerisinde işten ayrıldığım takdirde 5 maaş tutarında tazminat ödememi gerektiren bir taahhütname imzalatıldı.Yani taahhütnameyi kadro sınavından önce imzaladım.Eğer taahhütnameyi imzalamasaydım kadroya almayacaklardı.Taahhütname aşağıdaki gibidir.
T A A H H Ü T N A M E
X kuruluşu Merkez Birliği Genel Müdürlüğü ile aşağıda ad ve soyadı yer alan personel arasında akdedilen 06 / 10 / 2008 Tarihli Hizmet Sözleşmesinin eki olarak aşağıdaki hükümler düzenlenerek taraflarca kabul edilmiştir;
1. İşçi, Aday Personel olarak çalıştığı süre ile Personel Yönetmeliğinde belirtilen ve adaylıkta geçen süre sonunda açılan daimi kadro sınavının başarması halinde asıl kadroya tayin edildiği bu kadroda (24) ay tam olarak dolmadan istifa etmesi veya hizmet sözleşmesi İş Kanunu?nun işverenin bildirimsiz feshini düzenleyen 25/II.maddesi gereği feshi halinde, FESİH TARİHİNDEKİ GİYDİRİLMİŞ AYLIK BRÜT ÜCRETİN 5 (BEŞ) KATI TUTARINDA TAZMİNATI, ayrılma veya fesih tarihinden, ödemenin yapıldığı tarihe kadar geçecek süre için aylık % 5 oranında hesaplanacak faizi ile birlikte ve çalıştığı süre ile ORANTILI YAPILMAKSIZIN, itirazsız ödemeyi, gayri kabili rücu beyan ve taahhüt eder.

2. Aynı şekilde Genel Müdürlükçe, yukarıda belirtilen süreden önce her ne suretle olursa olsun (24) ay tam olarak dolmadan, İş Kanunu?nun 25/II.Maddesindeki şartlardan herhangi birisinin gerçekleşmesi hali müstesna olmak üzere çalışanın hizmet akdinin feshedilmesi durumunda, Genel Müdürlük aynı şekilde hesaplanacak meblağı çalışana ödemeyi beyan ve taahhüt eder.

3. Taraflar, sözleşmede belirlenen tazminat tutarının işlemin mahiyetine uygun bulunduğu ve fahiş olmadığı hususunda mutabıktır. 10/06/2009

Personel İşveren
Tanıkların imzaları da var hocam hür iradesiyle imzaladı diye..

Bizim toplu iş sözleşmesinde işten çıkışın serbest olduğu söyleniyor.Ama biz yeni girenlere böyle bir taahhütname imzalatıldı.Daha önceki personellere böyle birşey yapmadılar.Toplu iş sözleşmesinde 15 gün önceden dilekçe verilip istifa edilebilir diye yazıyor.
Arkadaşlar taahhütnameyi kadro sınavından önce imzaladığım için bana dikta edilmiş ve irade fesadına uğramış sayılır mıyım? Ayrıca 2 tane sözleşme var olduğunda iş mahkemesi işçi lehine olan sözleşmeyi geçerli sayar diye tahmin ediyorum. İstifa edecem Lütfen yardım..
 
Ynt: İrade Fesadına Uğramış Olur muyum?

Toplu sözleşmenin olması bireysel sözleşme yapmanız mani değildir. Kişisel sözleşme her zaman daha önceliklidir.
Bence tahhütname geçerli görünüyor. Tabi isterseniz dava konusu yapabilirsiniz. ancak anlaş yoluna gitmenizi öneririm.
 
Ynt: İrade Fesadına Uğramış Olur muyum?

Teşekkür ederim.Anlaşma yoluna başvurmayı kabul etmiyorlar.Peki baskı altında imzalamış bulunmam mahkemede işime hiç mi yaramaz? İş mahkemeleri böyle durumlarda işçinin hakkını koruyamayacaksa ne işe yararlar..
 
Ynt: İrade Fesadına Uğramış Olur muyum?

Bakın dava açma hakkınız her zaman vardır. Bu davanın lehinize sonuçlanma ihtimali sizin savunmanızla yani avukatınızla doğrudan bağlantıldıır.
İş mahkemelerinde çalışanların her zaman bir adım önde olduğu bilinir. Yani 1-0 önde başlarsınız.
Ancak bu kazanma garantisi değildir. Bir de bu sürecin epey uzun ve üzücü olduğunu masraflı olduğunu unutmayın.

Üstelik il bakışda size imzaltılan taahhütame şekil açısından eksiksiz görünüyor. Hem çift taraflı yapılmış , hemde hür iradesi ile imzaladı diye tanık var.


Tabi bütün uzlaşma girişimlerine rağmen işveren anlaşmaya yanaşmıyorsa bırak onlar açsınlar takibi. :)
 
Ynt: İrade Fesadına Uğramış Olur muyum?

peki uzlaşma girişimini yazılı mı yapmalıyım? nasıl bir yol izlememi önerirsiniz?
 
Ynt: İrade Fesadına Uğramış Olur muyum?

Tabiki yazılı elinizde delil olsun. İlerde dava konusu olursa iyi niyeti ispatlamak için elinizde bulunsun.
 
Ynt: İrade Fesadına Uğramış Olur muyum?

bu konuda hiç yargıtay kararı var mı? ben bu tazminatı ödemekten yırtamaz mıyım:)
 
Ynt: İrade Fesadına Uğramış Olur muyum?

Arkadaşım bu konu artık buranın sınırlarını aşar. Bir yasal sorun haline gelir. Burdan uzaktan kumada ile çözülmez.

İstanbulda iseniz size bu konuda uzman bir avukat önerebilirim.
 
Ynt: İrade Fesadına Uğramış Olur muyum?

Bencede bu konu forum sayfalarının sınırlarını aşar. Çünkü bütün ayrıntıların bilinmesi gerekir. Sözleşme yapmışsınız, ve şartları belli. İmzalamışsınız. Hüküm ifade eder. Tarafları bağlar. Ayrıca şahitlerin olmasının şekile uygunsuzluk olduğunu düşünmüyorum, çünkü; ikrah durumu belirtmenize karşılık bir önlem olarak yapıldığı ortada.
Anlaşma yoluna gidemiyorsanız tazminatı ödersiniz. Mahkemede her ne kadar işçi lehine yorum yapar şeklinde bir yargı oluştursada ben bu mahkemelerden adam akıllı işçinin istediğini aldığını göremedim. İşçi lehine sonuç çıksada ne hikmetse hep parası olan iş veren kazanıyor :(...
Sonuç olarak, çalıştığınız yerde mutlu olmaya çalışın...
 
Ynt: İrade Fesadına Uğramış Olur muyum?

maalesef istanbul değil gaziantepteyim. işten ayrılıcam. mayıs atamasında memurluğu kazandım.2 haftadır gözüme uyku girmiyor.1500 tl net ücret almama rağmen 5 maaş tazminat nasıl 14000 tl eder anlayabilmiş değilim..bunalıma girmek üzereyim..
 
Ynt: İrade Fesadına Uğramış Olur muyum?

%30 u nerden çıkardın.Bunlar bordroda hesaplanır. Her halde muhasebci değilsin. Hesaplama ve kesinti yöntemleri farklıdır.
 
Ynt: İrade Fesadına Uğramış Olur muyum?

brütten %15 vergi %14 küsür sigorta kesintisi olmuyo mu=?
 
Ynt: İrade Fesadına Uğramış Olur muyum?

bu tazminatı kuzu kuzu ödüycem galiba..yorum yapanlara teşekkürler burdan da bir sonuç çıkmadı.. gerçi sizler sadece yorum yapabiliyorsunuz elimizden başka bir şey gelmez. takdir yargının :)
 
Ynt: İrade Fesadına Uğramış Olur muyum?

2800 brüt gerçekten fazla . 1500 net brütü 2045 falan yapar.
 
Ynt: İrade Fesadına Uğramış Olur muyum?

evet insanlarda hiç merhamet vicdan kalmamış. mahkeme bunun fahiş olduğu sonucuna varır mı acaba..
 
Ynt: İrade Fesadına Uğramış Olur muyum?

Size maaş bordronuzu vermek zorundalar. Orda brüt maaşınız yazılıdır.
 
Ynt: İrade Fesadına Uğramış Olur muyum?

maaş bordrosunu ben alabiliyorum zaten her ay. 5 ile değil 8 ile çarpsam yine de 14000 yapmıyor..
 
Üst