İş Akdinin Askı ya Alınması ....

Ynt: İş Akdinin Askı ya Alınması ....

Sezonluk çalışacağınız kişilerin sözleşmesini muhakkak "belirli süreli" yapmanız gerekir. Belirsiz süreliyi 22 ya da 19 çıkış kodu ile askıya almak sizi hukuki açıdan zora sıkabilir. Bildiğiniz üzere konaklama işletmelerine denetimler çok sıkıdır. Herhangi bir ceza almamak açısından giriş çıkış işlemlerini olabildiğinde yasal sürece bağlı kalarak yapınız. Aklınıza takılan soruları sgk ve işkura da sorunuz. Mali müşavir söyler söyler aradan çekilince (yazılı talimatlar vermiyor ise) bütün yükümlülük size kalır. Kolaylıklar dilerim.

BSEdanismanlik ' Alıntı:
Sezonluk çalışacağınız kişilerin sözleşmesini muhakkak "belirli süreli" yapmanız gerekir. Belirsiz süreliyi 22 ya da 19 çıkış kodu ile askıya almak sizi hukuki açıdan zora sıkabilir. Bildiğiniz üzere konaklama işletmelerine denetimler çok sıkıdır. Herhangi bir ceza almamak açısından giriş çıkış işlemlerini olabildiğinde yasal sürece bağlı kalarak yapınız. Aklınıza takılan soruları sgk ve işkura da sorunuz. Mali müşavir söyler söyler aradan çekilince (yazılı talimatlar vermiyor ise) bütün yükümlülük size kalır. Kolaylıklar dilerim.

Aynen katılıyorum. Ayrıca yapılan tüm işlemlerde şirket yetkilisin imzası mutlaka bulunsun.
(sirkülere göre kimin yetkisi varsa sonradan da olsa mutlak belgeleri imzalatın.)

nguroy ' Alıntı:
BSEdanismanlik ' Alıntı:

Aynen katılıyorum. Ayrıca yapılan tüm işlemlerde şirket yetkilisin imzası mutlaka bulunsun.
(sirkülere göre kimin yetkisi varsa sonradan da olsa mutlak belgeleri imzalatın.)

450 kişinin evraklarını imzalamak istemeyecektir otelin genel müdürü ya da şirket yetkilisi ama nguroy'un dediği gibi imza föylerini oluşturup muhakkak imzalatmaya çalışın. Ellerini taşın altına soksunlar. Sorularınızı ve bildirimlerinizi mail üzerinden yapmaya özen gösterin.

Bu kadar imzayı gerçekten atmak istemiceklerdir. Bu evrakların birer nüshası personele veriliyor sadece bizde kalan suretlere atılan yönetim imzası yeterli olacakmıdır. İşin kötü tarafı bizde işveren vekili yok. Patron sıkılır o imzalardan hatta günahı boynuna işe uyanıp atmama ihtimali bile var.
Ya bşy sorucam bu işlemlerin dönüşü banamı olur işletmeye mi?

Evrakların arasında önem derecesine göre sıralama yap. Bazı çok önemli evrakları mutlaka imzalattır.
Bazıları nispeten önemsiz ise ihmal edebilrsin.
Tabiki öncelikle firma sorumludur. Ancak senin sorumluluğun patrona karşı olur. Niye böyle yaptın ? neden bilmediğin işi sormadın? Yada biz böyle yap mı dedik derler. :)

Aslında keşke sorsa...
Evet onlar öyle yap dediler.
Yoksa ben bilmezmiyim haklarını verip personelleri öyle çıkarmayı. Yada mevsimlik sözleşme yapmayı.
Dedimya mali müşavir yıllardır patronun parasını kontrol ediyor nasılsa iyice güvenmiş adamın dediği herşeyi kayıtsız şartsız kabul ediyor. Kendi çocukları mali müşaviri istemiyor diye çocuklarını bile imza yetkisinden men etti. Gerisini varın siz düşünün.

Sayın nguroy,
Beklenen ardçılar gelmeye başladı. İşletmemin başı dertte ama üzülemiyorum Allah hayır etsin sonumuzu.
İlk gol çalışanların fazla mesai alacaklarına ilişkin noterden gönderdikleri tebligat. Üç gün içinde hesabımıza para yatmazsa sizi oyarız demişler. Sizce ne yapmak lazım :)
Nasıl bir yol izlemeliyiz :)
Ama bşy yapamazsak üzülmicem ben sadece tecrübe etmek için soruyorum :)

Geçmiş olsun ama bunların gerçekleşmesi gerçekten de sürpriz değil. Kaç kişi başvurmuş notere? ve Tebligatta yer alan yaptırım nedir?

Elime ulaşan 5 kişi. Gresini duyuyorum daha gelmedi ama. Evrakta yazan fazla mesailerini 3 gün içinde bankaya yatırmazsak bilmem ne bilmem ne diye yazıyor. Neler yapılabilir bu saatten sonra yazışma falan yapmaya gerek varmı yada nasıl bir yol izlemek gerekir?

Turizm bölgesinde konaklama ve buna benzer işletmelerde çalışan işçiler ile yapılan sözleşme Belirsiz Süreli İş sözleşmesi olarak imzalatılıyor nedeni ise aynı çalışanların tekrar aynı işletmeye gelip çalışmalarına bağlı olduğu için belirli süreli kabul edilmiyor başlangıçta belirli süreli imzalatılan sözleşme işçi sözleşme bitiminde gidip mevsim başında geldiğinde aynı sözleşmeyle başlasa bile otomatik olarak sözleşme durumu belirsiz süreli iş sözleşmesi oluyor.

Bizim şirketin uygulaması işçiler ile belirsiz süreli sözleşme imzalatıyoruz işe başlama tarihinde imzalatırken yıl sonu kapanış döneminin de tarih vererek sözleşmenin biteceğini belirtiyoruz
çıkış bildirimlerini 19-mevsim sonu olarak bildiriyoruz ve bütün hakları saklı kalıyor eğer ki bu işçi ile çalışılmayacak ise çalışmış olduğu sezonların tamamını tazminat olarak kendisine ödüyoruz

mevsimlik çalışan işçilerin yıllık izinleri ile ilgili olarak 1 tam yılı doldurmamış bir işçi yıllık izin hakkını elde edemiyor. parçalı çalışmalar toplanıp yıla tamamlama sadece ve sadece işçiyi çıkarma işleminde bütün hakları ödemek için yapılabilir.

Bütün herşey işçi ve işveren arasındaki güvene bağlı bir durum bence işçi işverenine güvenir ise hiçbir problemle karşılaşılmıyor aynı şekilde işveren içinde öyle
sorun olabilecek personel herzaman kendini belli ediyor böyle sorun yaratacak kişiler ile de sorunlar büyümeden çalıştığı dönemlerin hakları ne ise ödeyip yollarını ayırmasıdır.

syn.FNDŞAHİN yapılacak en güzel şey size ihtar çeken personel çağırıp anlaşma yoluna gitmenizdir anlaşmayı talep ettikleri ücret üzerine ortak bir rakamda anlaşıp kabul etmeleri halinde noterden bütün haklarımızı aldık alacağımız kalmamıştır şeklinde yazıyı alıp aynı anda bankaya ücretleri ödeyip geçmektir. yada mahkeme yolu beklenip sonucu gözlemek gerekir.

Sn. Nizam Güroy.. Öncelikle böyle bir platformda bizlerin bilgi sahibi olmasını sağladınız için teşekkürler..

Benim birkaç sorum olacak, bu konular hakkında yardımcı olursanız sevinirm..
04.04.2008 tarihi itibariyle Antalya'da hizmet veren 5 yıldızlı bir tesiste Barman olarak işe başladım.. hatırladığım kadarıyla ilk girişte mevsimlik işçi adı altında bir sözleşme imzaladım.. şu an 4.cü sezonumun sonuna gelmiş olmama rağmen halen kadroya alınmamış bulunmaktayım.. sorularım şu yönde olacak;

1- Tesisin kaç kere askıya alma hakkı var? bunu sınırlayan bir madde var mı yoksa dilediği kadar alabilir mi?
2- bu sezon sonunda askıyı kabul etmeyip tazminatlı çıkış talep etme hakkım var mı? (bunun için geçerli nedenlerim var)
3- Hukuksal yollardan hakkımı aramaya başlasam başaralı olur muyum. nasıl bir yol izlememi önerirsiniz..

Ayrıca 2008 tarihinden itibaren , 2010 yılında işe başlayan bir personeli kadroya dahil ettiler ve bu sene de 2 si 2011 girişli olmak üzere toplam 5 personeli kadroya dahil ettiler.. bu bana kendimi savunmada bir artı sağlar mı? 4 sezondur türlü bahanelerle askıya alındım.. maalasef ki imzayı atıp kabul eden taraf ben oldugum için kafam çok karışık.

cnplt ' Alıntı:
Sn. Nizam Güroy.. Öncelikle böyle bir platformda bizlerin bilgi sahibi olmasını sağladınız için teşekkürler..

Benim birkaç sorum olacak, bu konular hakkında yardımcı olursanız sevinirm..
04.04.2008 tarihi itibariyle Antalya'da hizmet veren 5 yıldızlı bir tesiste Barman olarak işe başladım.. hatırladığım kadarıyla ilk girişte mevsimlik işçi adı altında bir sözleşme imzaladım.. şu an 4.cü sezonumun sonuna gelmiş olmama rağmen halen kadroya alınmamış bulunmaktayım.. sorularım şu yönde olacak;

1- Tesisin kaç kere askıya alma hakkı var? bunu sınırlayan bir madde var mı yoksa dilediği kadar alabilir mi?
2- bu sezon sonunda askıyı kabul etmeyip tazminatlı çıkış talep etme hakkım var mı? (bunun için geçerli nedenlerim var)
3- Hukuksal yollardan hakkımı aramaya başlasam başaralı olur muyum. nasıl bir yol izlememi önerirsiniz..

Ayrıca 2008 tarihinden itibaren , 2010 yılında işe başlayan bir personeli kadroya dahil ettiler ve bu sene de 2 si 2011 girişli olmak üzere toplam 5 personeli kadroya dahil ettiler.. bu bana kendimi savunmada bir artı sağlar mı? 4 sezondur türlü bahanelerle askıya alındım.. maalasef ki imzayı atıp kabul eden taraf ben oldugum için kafam çok karışık.
http://www.alomaliye.com/belirli_sureli_hizmet_akdi.htm
İncelerseniz sorularınıza yanıt bulabileceğinizi düşünüyorum.

Sn.Fndşahin
İhtarlar "fazla çalışma"konusundan başladı ise ihtar gönderenler bi daha sizinle çalışmak istemeyen bu niyetlede haklarının peşine düşmüş olanlardır.
sn.nguroy un dediği gibi,ünvanı zikredilen kişinin bu konuda bilgisinin yetersiz olduğu,dolayısıyle bu konularda bilgi ve tecrübesi olan bir Avukat ile irtibata geçilmesi ve bu konuların tekraren gözden geçirilerek, yapılması gerekenlerin ACİLEN belrlenmesini öneririm.
Özellikle,"belirsiz süreli iş sözleşmeler"in askı (askıya alma)durumu olamaz.Olması hali,nerden bakarsak bakalım ciddi problem.
Yeni dersimiz:"Belirsiz süreli iş sözleşmesinin askıya alıması hali"hk.

Sn.Fndşahin'in ifade ettiği konu hk.

Belirsiz süreli sözleşmeler de"askı" hali,sözleşmenin niteliği itibarıyle,kural olarak aykırı bir durum olsa gerek.
Ancak, başlangıçta veya sözleşme (belirli veye belirsiz)akdedildikten sonra ki süreçte,tarafların anlaşmaları(4857/M.22)halinde,"iş ve sözleşme şartlarında esaslı değşiklik"yapabilecekler ve bu değişiklik önerisi her iki tarafdan da gelebilecektir.
Ayrıca, işcininin ve iş hayatının olağan akışı içinde iş ilişkisi devam eder iken,geçici ve kusursuz olarak, iş akdinin normal-olağan devamını etkileyebi(değiştirebi)lecek işyerine ve işciye ilişkin nedenlerde olabilir.İş Kanunu nda bu durumlara ilişkin hususlar mevcuttur.(şimdi konumuz bu değil)
Anladğımız kadarıyle bahsekonu olayda,anlaşma ve bu duruma istinaden işyerinde gerekli düzenlemeler yapılmış değil.Ama uygulama sn.B.Baysal ın dediği gibi oluyormuş.Her ne kadar böyle oluyor isede,biz bu durumun hukuki olup olmadığını tartşıyoruz.İşci-işveren anlaşıp, M.22 de belirtildği gibi düzenleme yapılmış ise sorun yok,değil ise......?
(Bu sektörde, iş ilşkileri ,her yıl, bu şekilde devam etmekle;işci-işveren zımnen anlaşmış mı oluyorlar..!Yada,her ne kadar imzalanan sözleşme süresi belirsiz isede,bu sektör ve işin mahiyeti vede önceki dönemlerdeki iş ilşkileri(mevsimlik yada aralıklı olması)itibariyle,sözkonusu sözleşmeyi belirli süreli mi addedeceğiz..!)
Hata veye eksiğim var ise lütfen telafi edelim.

Sn.Fndşahin gündeme getirdiği konu hk.

Öncelikle bu "Forum"da bizlere bu imkanı sağlayanlara gönülden teşekkür ederim.
Gerek gördüğü hallerde sn.Nguroy da bizlere yardımcı oluyor,teşekkür ederiz.

Ancak,burada yanlış değerlendirmiyorsam tam çözemediğim bir husus var.Bazen bir soru veya konu foruma geliyor,alternatif görüşlerde sunuluyor ama o konu veya sorunun cevabı tam olarak neticelendirilmiyor gibi geliyor bana.Örneğin sn.ilgilinin soru-konu sunda olduğu gibi.Bu düşünceme katılıyorsanız,lütfen yardımcı olalım.Böylelikle,gerek konu veye soru ile ilgisi olanlar,gerekse diğer katılımcılar, bu durumdan ziyadesiyle istifade edeceklerdir diye düşünüyorum.saygılarımla

Müsaadenizle gelelim asıl konuya .
Sektörün büyüklüğü,işlerin niteliği,çalışanların fazlalığı ve bu çalışanların sözleşme türleri itibariyle iş ilişkileri de gözönünde bulundurulduğunda, bahsekonu durumun çözümsüz kalmaması adına şahsi görüşüm,bir önceki görüşlerimin sonunda(parantez içi)belirttiğim gibidir.

SLM. belirli süreli sözleşmeliyim 1 yıl 10 günü doldurdum aynı turizm işletmesinde..fakat 2013 yaz sezonu başlamasına rağmen işyeri tekrar işe başlatmadı ama aynı zamanda 19 sgk kodu ile askıda tutmaktadır..bu konuda ne yapabilirim ?....teşekkürler..

SLM. belirli süreli sözleşmeliyim 1 yıl 10 günü doldurdum aynı turizm işletmesinde..fakat 2013 yaz sezonu başlamasına rağmen işyeri tekrar işe başlatmadı ama aynı zamanda 19 sgk kodu ile askıda tutmaktadır..bu konuda ne yapabilirim ?....teşekkürler..

Belirli süreli iş sözleşmesi ile yılın belirli dönem(ler)inde çalışmaktasınız,her yıl yine belir bir süre çalışdıkdan sonra ayrılıp,sonraki yıl aynı ay-mevsim (yaklaşık bir tarih) de tekrar çalışmaya başlamaktasınız.Bu sektörde mevsime bağlı işler ağırlıklı.İşverenler de bu duruma göre çalışanlar ile anlaşarak buna göre iş ilişkilerini devam ettirmekdirler.Bu devamlılık(iş ilişkisinin) illaki belirli süreli sözleşme kapsamında olması da gerekmez,baştan belirsiz süreli kurulup,yıllara sari olarak sadece yılın belirli bir dönemi veya yılın sadece bir mevsimine bağlı olarak da kurulabilir.
Bu şekil iş ilişkisinde sözleşme sona ermemekde,askı da kalmakda,iş ve sözleşme süresi bitimi de, iş den çıkış nedeni olarak sgk-iş den çıkış kodu 19 verilmektedir.
(Siz bu yıl içinde bu mevsim de işbaşı yaptırılmadınız,oysa çalıştığınız iş-faaliyet başladı,sizin pozisyonunuzda olanların çoğunluğu belki iş başı yaptı/yaptırıldı ama siz ve sizin gibi durumda olanlar halen çağrılmadı,tabi çağrılmayı beklemektesiniz.)

Diğer tarafdan siz her ne kadar yılın belirli bir dönemi yada mevsiminde çalışmakta iseniz de,o sektörde aslında bu iş , o işverenliğin asli ve sürekli işlerindendir,(yani bu iş,örneğin dokuma fabrikasının duvar örme işi gibi bir iş değil)ne zaman biteceği önceden belli olmayan(sadece o yıl içinde ne kadar süre devam edeceği belli olan)belirsiz süreli bir iş dir.
Kanaatimce siz bir den fazla ,izleyen yıllarda bu iş de (zincirleme her yıl) muayyen süre çalışmış/çalıştırılmış olsanız da, bu tür iş ilişkisinde artık sözleşmenizin belirsiz süreli hale dönüşmüş olduğunu söylemek mümkün .

Her yıl ortalama olarak hangi ay-tarih de çağrılıyordunuz ise yaklaşık olarak(örneğin 10 gün önce veya sonra)o tarihe dikkat ederek(yada diğer çalışanların işe başlayıp/başlamdıklarını öğrenerek)buna göre işbaşı yapmak için işverenliğinize müracaat edebilir,sizi oyalamak isterlerse Noter den ihtarname göndererek haklarınızı talep edebilirsiniz,ödemezler ise(ki ödemiyebilirler)bu defa dava açmanız gerekir,bu dava da en az 2/2.5 belki 3 yıl sürebilir.

(Not:Bir ihtimal;işbaşı yaptırmazlar,haklarınızı da ödemezler, sizde sözlü olarak ödenmesini istedikden sonra yine ödemezler ise şikayet hakkınızı kullanacağınızı söyleyin(belki endişe duyup, siz davacı olmadan ödeme yoluna gidebilirler)yine de ödemezler ise artık dava açmakdan başka çare yok)