İş kazası (Acil)

odemirkol

Katkı Sunan Üye
Üyelik
7 Haz 2005
Mesajlar
146
Nisan ayında meydana gelen bir iş kazası bildirimde bulunulmadan özel hastanede tadavi altına alınmış ve işveren bütün masrafları karşılamıştır.Ancak kaza geçiren işçi iyileşememiş ve bu tarihe kadar raporu uzamıştır.Hatta malül kalma riskide vardır.Şu durumda işveren olayın bir iş kazası olduğunu bildirse olurmu? Cezai yaptırımı neyse karşılanacaktır.Benzer olaylar yaşayan arkadaşlar varsa acil paylaşırsa sevinirim.Yada konu hakkında nereden bilgi alabilirim?
Teşekkürler.
 
Sayın odemirkol
İşverenlerin iş kazası ile yükümlülükleri 506 sayılı kanunun
İş kazasını bildirme :
Madde 27-

İşveren, iş kazasını, o yer yetkili zabıtasına derhal ve Kuruma da en geç kazadan sonraki iki gün içinde yazı ile bildirmekle yükümlüdür. Bu bildirme örneği Kurumca hazırlanan haber verme kağıtları doldurulup verilerek yapılır.
İşverenin kasden ve ağır ihmali neticesi iş kazasını bu madde gereğince Kuruma zamanında bildirilmemesinden veya haber verme kağıdında yazılı bilginin eksik veya yanlış olmasından doğan ve ileride doğacak olan Kurum zararlarından işveren sorumludur.

Birinci fıkrada yazılı süre içinde Kuruma bildirilmeyen iş kazası dolayısıyle, bildirme tarihine kadar işveren tarafından yapılmış olan harcamalar kurumca ödenmez.

---
başlığı altında değinilmiştir.
S.S.K nın yanlış ve noksan bilgilendirilmesinden dolayı yaptığı veya yapacağı giderler işverenden tahsil edilir.

Bu bildirimi yapmayanlara 715 ytl (2003 yılında 500 ytl ve her yıl v.u.k. 298.md hükmünce yeniden değerleme oranında artırılır.)

------
Konu ile arkadaşların görüşlerini bekliyorum.
kolay gelsin.
 
iş kazası

böyle bir olay benimde başıma geldi. işçilerden biri iş kazaı geçirmişti. ssk hastanelerinde tedavi edilemeyeceği için özel bir hastanede tedavisini yaptırdık. izlediğim yol şöyle idi. önce ssk il md.lüğünü aradım. onlar bana yol gösterdi. normal olarak yine çalışma bakanlığına 2 işgünü geçmeden "işyeri kaza bildirim formu" ile iş kazasını bildirdik. daha sonra ssk il müdürlüğüne bir dilekçe ile başvurup kaza geçiren işçinin tedavisinin ssk hastanelerinde tedavisinin mümkün olup olmadığını içeren bir dilekçe yazdık. (zaten bu zaman zarfında tedavisi tamamlanmıştı. Daha sonra özel hastaneden epikriz raporu alıp o raporla herhangibir ssk hastanesine başvurada bulunduk. vizite kağıdı ile. doktor iş görmemezlilik belgelerini raporunu heyet raporunu vs. evrakları hazırlayıp istirahatini başlattı. zaten hastanın bütün tedavi masraflarını işveren karşılamıştı. bu yüzden ssk dan sadece hasta istirahatini aldı. rapor bitiminde işbaşı kağıdını getirdi ve işine başladı. ssk ya bildirimi zamanında yaptığımız için sskdan yada çalışma bakanlığından her hangibir cezai işlem yapılmadı. ayrıntılı görüşmek isterseniz. msn: [email protected]
 
merhaba,

Sayın Dinçer Kum bey'in dedikleri kelimesi kelimesine doğrudur.

Geçen yıl bizimde başımıza böyle bir durum geldi, ben olayı aynı gün dilekçe ile, emniyete, kaymakamlığa, çalışma bölge müdürlüğüne (ekinde vizite kağıdıyla beraber) ve ssk'ya vizite kağıdıyla bildirdim. hafta içinde emniyetten gelip tutanak tuttular, şahitleri dinlediler, 2-3 ay sonra hem çalışma bakanlığndan hemde ssk.dan müfettişler geldi, olayı araştırdı ve tutanak tuttu. işçi için ssk yaklaşık 60 milyar masraf yapmış, işverende açıktan işçi için yaklaşık 10 milyar yardım yaptı. En son ssk. şubeye şahitleri ve işçiyi çağırıp ayrı ayrı dinledi ve yeniden tutanak altına aldılar. Müfettişe akıbetin ne olacağını sorduğumda, işverenin kusuruna baktıklarını, eğer kusurlu bulunursa, bütün tutanakların birleşeceğini, bilirkişinin vereceği kusur oranında işveren yapılan (yapılacak masrafların) yükleneceğini söyledi. Allaha şükür işveren için ssk.dan kusurlu raporu çıkmadıda ceza veya yaptırımla karşılaşılmadı. Yalnızca çalışma bölge işveren için kasıt değil ama ufak kusurlar (makine bakım tutanakları gibi) bulduğu için 500 ytl ceza kesti, oda aynı gün ödendi. Bu konulara o kadar ciddi yaklaşıyorlarki (kusur ve 2 gün içinde bildirim) eğer işçi %60 ve üstü iş kaybı olursa malulen emekli olması durumunda çıkabilecek ssk. kayıplarındanda işverene rüca edeceğini söylediler. Eğer bu bilgiler size yardımcı olursa sevinirim.

Saygılarımla,
 
Cevaplayan arkadaşlara teşekkür ediyorum.Fakat onlar sorudaki hatayı yapmamışlar ve zamanında bildirimde bulunmuşlar.Bu durumda hiç bir bildirim yapılmamış ve 3 ay sonra bildirim yapılmamk isteniyor bu mümkünmüdür? Bilgisi olan arkadaşların yorumlarını bekliyorum;
Saygılar
 
merhaba,

ssk kanununun iş kazaları bölümünde Kurumun uğradığı zararları işveren karşılar diyor. Bu saatten sonra bildirirseniz kendi kendinizi ihbar etmiş olursunuz. Ama hastane masraflarını işveren karşıladı diyorsunuz, sanırım ceza olmaması gerekir. Ama bu konuda o kadar emin değilim. Kanun cezası şudur demiyor.

Saygılarımla,
 
Merhaba,
Arkadaşlar sanırım ilk sorunun sorulduğu mesajdaki, işçinin malül kalma ihtimalini göz ardı ediyorsunuz. İşveren zaten bu güne kadarki hastane masraflarını ödediğine göre bu yönden ilave bir yükü olmayacak, yapmış olduğu usul hatası nedeniyle ceza kesilecek ve eğer iş kazasının oluşmasındaki kusuru oranında bu günden sonraki harcamalar kendisine ödetilecektir.

Bence işveren kendi kendini ihbar etsin ve işçinin malulen emekli olmasının yolunu açsın. Eğer işçi yargıya başvurursa, gitmiş olduğu hastanede büyük ihtimalle bir tutanak tutulmuştur, hastanenin poliklinik defterinde zaten kaydı vardır. Mahkeme yoluyla ispat edilirse daha zararlı çıkar diye düşünüyorum.
 
iş kazası

işverene gelecek önemli bir yükü göz ardı ediyorsunuz. SSK işçiye bağlayacağı malüllük(iş görememezlik) ödeneğini işçinin muhtemel hayatı boyunca ödeyeceği tutarın çok az bir iskonto ile peşin değerini, işverene kusuru oranında rücu edecektir. Hemde bir defada tahsil edecektir. ohalde iyi düşünün.
 
Re: iş kazası

Merhaba,
Tabi Sayın Ölmez haklı, zaten yukarıdaki mesajımda da bu tarihten sonra yapacağı tüm ödemeler (bu ödemelere sürekli işgöremezlik ödeneğinin bugünki sermaye değeri dahil) demiştim.
Ama üç konuyu göz ardı etmemek lazım;
Birincisi yapacağı tüm ödemeleri işverenin kusuru oranında rücu edecektir. Eğer kazanın oluşunda işverenin kusuru bulunmazsa zaten rücu edecek bir tutar olmayacaktır.

İkincisi ise işin insancıl yanı. Çalışan eğer bir şekilde çalışamayacak duruma düşerse, iş kazası dışında emeklilik şartlarını sağlayamamışsa emekli olamayacaktır. Çalışamayacağı için şartları tamamlama şansınında kalmayacağını varsaymak gerek. Bunun vicdan azabını da gözönünde bulundurmak gerek.

Üçüncüsü ise, doğru dürüst çalışan bir hastane ise zaten iş kazası nedeniyle gelen bir hasta için kolluk kuvvetine bildirmesi ve tutanak tutulmasını sağlaması, protokol defterine hastalığın geçmişini yazması lazım. İşçi emekli olamazsa zaten yargıya gidecek ve bu protokol defterindeki hasta kayıtları ve tutanak işçi lehine kanıt olacaktır. İlave olarak mahkeme masrafı, iyiniyetli olmayan davranışı nedeniyle diğer işçiler karşısındaki durumu v.s. işin cabası olacaktır.

Tabi bunlar benim kişisel görüşümdür. İşin insancıl yönüne de dikkat çekmek istedim.
 
Sn. Tamer başkan;
Kaza anında gidilen hastanede ameliyatı yapan doktor ameliyat parası almış ve olayı iş kazası olarak kayıt altına almamıştır.Daha sonra devlet hastanesinden 45 günlük bir heyet raporu alınmış ve bununda iş kazası olarak kayıt altına alındığını sanmıyorum. Bu durumda ileride soruna sebep olacak bir durum oluşurmu bilmiyorum.Birde şunu merak ediyorum;
Çalışan iş saatleri dışında evinde bir kazaya uğrasa ve malül kalma durumu ortaya çıkasa ne olacaktı?Sonuçta bu kaza işyerindeki bir teçhizatla ilgili değil.İşçinin işyerinin taşınması sırasında taşıdığı eşyayı aykkabısının arkasına basması sonucunda ayağı kayarak elinin üzerine düşürmesi ile meydana gelmiş bir kazadır.Evde de örn. televizyon taşırken aynı şekilde elinin üzerine düşürebilir ve aynı sonuçla karşılaşabilirdi.Burada ki sorun kazanın işyerinde meydana gelmesi ve işverenin çok büyük ihmali ile kazanın bildilmemesi.Bu da işverenin daha önce böyle bir durumla karşılaşmaması yani tecrübesizliğinden kaynaklanıyor.Özel hastanede ameliyat yaptırınca daha iyi olur ve konu kapanır diye düşünülmüş ama kötü sonuçlar doğurmuş ders alınması gereken bir olay.Şu anda sadece geri dönüşü olup olmadığının araştırması içerisindeyim.İlginize teşekkürler.
Saygılar...
 

Benzer konular

Üst