personel maaş programı

İş kazasımıdır?

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan ZİNDAN
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

ZİNDAN

Moderator
Forum Yönetimi
Moto kuryelerimizden biri dışarda yayaya çarpıyor ve adam hastanelik oluyor, yoğun bakıma giriyor.Bizim işçimizin ise hiç birşeyi yok.
Bizim açımızdan bu bir iş kazasımıdır.
Bölge müdürlükleri ve Sgk bildirimlerini yapmalımıyız.?

Ayrıca burada işveren olarak bizim sorumluluğumuz nedir, yayanın bize karşı bir yaptırımı ve tazminat hk vs. olabilirmi?

Cevaplar için teşekkürler.
İyi günler.

Ynt: İş kazasımıdır?

Tamamen işverenin sorumluluğudur. Ancak moto kurye derken firmanın vasıtası ve bordrolu sürücüsü olduğunu varsayıyoruz değil mi?

İşveren kusursuz sorumludur bu durumda. Yani hiç bir kusuru olmasa dahai doğacak zarar ve ziyandan sorumludur.
Bir an önce yaralı kişi ile temas kurup masraflarını yüklenmeli ve mümkünse bir ibraname alınmalıdır.

Evt, üstad.Motosiklet şirket adına kayıtlı, trafik, kaskosu var, sürücüde bizim ssklı elemanımız, kanuni ehliyetleri, belgeleri vs. hepsi var.Bizim tarafımızda bir eksiklik yok yani.
Ama sorumluluktan kastınız nedir? Kusuru olsun olmasın her türlü gider ve masrafı işverenin üzerindemidir?

Yayanın ise hiç bir sosyal güvencesi yokmuş.Firma olarak yardım edeceğiz hastane masrafları için.Ancak daha ötesini tazminat vs. adı altında para isterseler, mahkeme ile tehdit ederseler diye sesli düşünüyoruz şuanda!

Peki burada kusura aramak gerekmezmi? Sonuçta bir kazadır, Allah korusun, varsayalım yaya hayatını kaybetse yayanın yakınları, sgk ve sigorta şirketleri gibi olayın tarafları bizemi rücu edecekler her türlü masraf için.
Yanlış bilmiyorsam, mahkemeler ölen kişi için ortalama yaşayacağı yıl kadar çalışma gücü kaybı bedeli hesaplıyor, bunu gerekirse ödetiyor.Bu durumda firma kepengi kapatsın gibi birşey olur.

Sorumludur derken. Tabiki trafik ve bilirkişi raporları önemlidir. Kusur oranları belirtilmiş ise zaten o oran kadar sorumlusunuz.
Ayrıca sizin aracınızın hem trafik sigortası, hemde ihtiyari mali mesuluyet sigortası mutlaka yapılmıştır.
3. kişilere verilen zararı bu sigorta karşılar zaten.
Allah korusun ölüm halinde tazminat davaları da açılabiliyor. Trafik raporunda ki kusur oranların itiraz ediliyor ve Teknik Üniversiteden yeni raporlar çıkarılıyor.
Öncelikle hastane masraflarını trafik sigortsından talep edin , siz yardımcı olun ilgilenin, Bağlı olduğunuz kasko ve sigortaya bildirimleri yapın, gerisini onlar yönlendirir zaten.

iş kazası değildir.
5510 sayılı kanunun 13. maddesinde iş kazası ; "...sigortalıyı hemen veya sonradan bedenen ya da ruhen özüre uğratan olaydır." diye tanımlanıyor. iş kazası değil, işveren sorumlu tutulabilir mi, bence orası adli bir mesele.

İş kazası olarak nitelendirelemez..

Kaza tespit tutanağı size ulaşmış olması gerekiyor..kara yolları trafik kanununa göre.. asli ya da tali kusurlu olunup olunmadığı o zaman belli olur..

Muhakkak sorumluluk işverende.. ama kazanın oluş şekli..işverenin riskini azaltabilirde.. arttırabilirde..

KTK madde 68'e isterseniz bir göz atın..

kemalforum ' Alıntı:
iş kazası değildir.
5510 sayılı kanunun 13. maddesinde iş kazası ; "...sigortalıyı hemen veya sonradan bedenen ya da ruhen özüre uğratan olaydır." diye tanımlanıyor. iş kazası değil, işveren sorumlu tutulabilir mi, bence orası adli bir mesele.

Nasıl yani? kaza geçiren şirket çalışanı sürücü sizin tarifinize göre belki "bedenen " hasar görmemiş olabilir ancak " ruhen" görüp görmediğine nasıl karar verdiniz?

Siz raporunuzu, tutanaklarınızı hazırlar tutar gerekli bildirimleri yaparsınız, ondan sonrası sgk ya kalmıştır.

Öncelikle tarif benim değil. Soruda kaza geçiren yaya ile ilgili bildirim sorumluluğundan bahsedildiği anladım. yanlış mı anladım acaba. ayrıca kanunda geçen "ruhen" kelimesini bu kadar geniş kapsamlı düşünmemek gerekir bence. Bir insanın ruhen nelerden etkileneceğini düşündüğümüzde çok garip örnekler çıkabilir.ama mesele sanırım "özür" kelimesiyle açıklanabilir. ruhen etkilenmek ile ruhen özüre uğramak farklı şeyler olsa gerek.

Elbette tarifinize bir diyeceğim yok ki zaten. Ben usulden söz ediyorum. Siz iş kazası olarak herşeyi düzenli ve kususuz yapın, bırakın gerisini SGK düşünsün diyorum. Değilse zaten sorun yoktur. :)

İşçinin zarar görmemesi yeterlimidir iş kazası olmaması için, belki!!!.
Ancak işin yürütülmesi sırasında meydana gelen bir olay olması ve kaza sonrası işçimiz olmasada 3.bir şahsın olaydan zarar görmesi; ilerisi için bizi tedirgin ettiği için işkazası olduğunu düşündük ve bildirimlerimizide yaptık.İşimizi sağlama alalım dedik.

Ancak yaya şuanda hastanede yoğun bakımda, ne olacağı belli de değildir.Özürle felan hallolacakmış gibi de durmuyor.Adli tarafıda var olayın tabiki.Ancak Sgk bu ne yapacağı da belli olmaz diye düşünüyorum.Fazla bildirimden zarar gelmez.Ama eksiğinin ne işler açtığını sizler daha iyi bilirsiniz.
Teşekkürler.

Aynen öyle . :)
Öncelikle aracın sigortalarının yapıldığı Sigorta şirketlerine bildirimlerinizi hemen yazılı olarak yapın.
Ayrıca sürücüden istenen evraklara ek olarak bir beyan isteyin. Yani kazanın oluş şeklini detaylı anlatan bir beyan olursa iyi olur.

Bu arada şirketin moto kuryesi bu kazada herhangi bir yaralanma veya benzeri maddi zarara uğramamışsa ve dolayısıyla maddi tazminat talep edememişse manevi olarak herhangi bir tazminat davası açamaz. İş kazası mevzuudan dolayı ileride çalışanın şirketen tazminat talep edebilme durumu açısından söylüyorum.