İş Şartlarını Kabul Etmeyenin İşten Çıkarılması (Acil)

Üyelik
20 Haz 2005
Mesajlar
18
İşyerimizde bir personel yönetmeliği çıkarttık ve bu yönetmeliğe ek olarak iş sözleşmesi örneği, İş sağlığı ve güvenliği yönetmeliği, yangın talimatı, işyeri iç emniyet yönetmeliği ekledik. bunlarıda imza karşılığı teslim ettik. Ancak işçilerimizden biri ben bu yönetmelikleri kabul etmiyorum diyerek almak istemedi ve imzalanacak belgeyi şartları kabul etmiyorum yazarak geri verdi. İş sözleşmesini tazminatsız olarak ve hangi maddeye dayanarak feshedebiliriz.
Acil olarak cevap verirseniz sevinirim.
Saygılarımla


Not: Bu yazının başlığı admin tarafindan forum kurallarına uygun olmadığı için düzeltilmiştir.
 
Kod:
Çalışma koşullarında değişiklik ve iş sözleşmesinin feshi 

MADDE 22. - İşveren, iş sözleşmesiyle veya iş sözleşmesinin eki niteliğindeki personel yönetmeliği ve benzeri kaynaklar ya da işyeri uygulamasıyla oluşan çalışma koşullarında esaslı bir değişikliği ancak durumu işçiye yazılı olarak bildirmek suretiyle yapabilir. Bu şekle uygun olarak yapılmayan ve işçi tarafından  altı işgünü içinde yazılı olarak  kabul edilmeyen değişiklikler işçiyi bağlamaz. İşçi değişiklik önerisini bu süre içinde kabul etmezse, işveren değişikliğin geçerli bir nedene dayandığını veya fesih için başka bir geçerli nedenin bulunduğunu yazılı olarak açıklamak ve bildirim süresine uymak suretiyle iş sözleşmesini feshedebilir. İşçi bu durumda 17 ila 21 inci madde hükümlerine göre dava açabilir. 

Taraflar aralarında anlaşarak çalışma koşullarını her zaman değiştirebilir. Çalışma koşullarında değişiklik geçmişe etkili olarak yürürlüğe konulamaz.

Kod:
İşverenin haklı nedenle derhal fesih hakkı 
MADDE 25. - Süresi belirli olsun veya olmasın işveren, aşağıda yazılı hallerde iş sözleşmesini sürenin bitiminden önce veya bildirim süresini beklemeksizin feshedebilir:
II- Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri: 

h) İşçinin yapmakla ödevli bulunduğu görevleri kendisine hatırlatıldığı halde yapmamakta ısrar etmesi.

Yukardaki şartlara göre fesih edebilirsiniz diye düşünüyorum.
Ama işçinin dava açma hakkı bulunuyor, yani sizin yaptığınızı söylediğiniz yönetmeliğin iş kanunlarına tezat olmaması gerekir, bu konuyuda düşünün.

Saygılarımı sunarım,
 
Re: ACİL!!! İŞ ŞARTLARINI KABUL ETMEYENİN İŞTEN ÇIKARILMASI

rifatc' Alıntı:
............. İş sözleşmesini tazminatsız olarak ve hangi maddeye dayanarak feshedebiliriz.

sayın rifatc.

öncelikle yaklaşımınızın harika olduğunu söylemeliyim :!:

aşağıdaki hususları nazarı dikkatinize sunarım. midyata giderken evdeki bulgurdan olmayın



İŞ KANUNU

MADDE 8. -

İş sözleşmesi, bir tarafın (işçi) bağımlı olarak iş görmeyi, diğer tarafın (işveren) da ücret ödemeyi üstlenmesinden oluşan sözleşmedir. İş sözleşmesi, Kanunda aksi belirtilmedikçe, özel bir şekle tâbi değildir.
Süresi bir yıl ve daha fazla olan iş sözleşmelerinin yazılı şekilde yapılması zorunludur. Bu belgeler damga vergisi ve her çeşit resim ve harçtan muaftır.
Yazılı sözleşme yapılmayan hallerde işveren işçiye en geç iki ay içinde genel ve özel çalışma koşullarını, günlük ya da haftalık çalışma süresini, temel ücreti ve varsa ücret eklerini, ücret ödeme dönemini, süresi belirli ise sözleşmenin süresini, fesih halinde tarafların uymak zorunda oldukları hükümleri gösteren yazılı bir belge vermekle yükümlüdür. Süresi bir ayı geçmeyen belirli süreli iş sözleşmelerinde bu fıkra hükmü uygulanmaz. İş sözleşmesi iki aylık süre dolmadan sona ermiş ise, bu bilgilerin en geç sona erme tarihinde işçiye yazılı olarak verilmesi zorunludur.
………………………….
İşçinin haklı nedenle derhal fesih hakkı

MADDE 24.

Süresi belirli olsun veya olmasın işçi, aşağıda yazılı hallerde iş sözleşmesini sürenin bitiminden önce veya bildirim süresini beklemeksizin feshedebilir:
……………..………
II. Ahlak ve iyiniyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri:
a. İşveren iş sözleşmesi yapıldığı sırada bu sözleşmenin esaslı noktalarından biri hakkında yanlış vasıflar veya şartlar göstermek yahut gerçeğe uygun olmayan bilgiler vermek veya sözler söylemek suretiyle işçiyi yanıltırsa.
.......................
Genel hükümlere aykırılık
MADDE 99. -
Bu Kanunun;

1- 5 inci ve 7 nci maddelerde öngörülen ilke ve yükümlülüklere aykırı davranan,
2- 8 inci maddenin son fıkrasındaki belgeyi işçiye vermeyen, 14 üncü madde hükümlerine aykırı davranan, 3- 28 inci maddesine aykırı olarak çalışma belgesi düzenleme yükümlülüğüne aykırı davranan veya bu belgeye gerçeğe aykırı bilgi yazan,
İşveren veya işveren vekiline bu durumdaki her işçi için elli milyon lira para cezası verilir.

burada bence esaslı değişiklikler nelerdir. biraz da ona eğilmek gerekir!?

saygıyla
 
aslında iş şartlarında herhangi bir değişiklik sözkonusu değildir. İş sözleşmesi ise daha önce imzalamış olduğu iş sözleşmesi. ancak iş güvenliği yönetmeliği Bakanlığın çıkartmış olduğu bir yönetmelik ve bunu kabul etmemsi aynı zamanda iş güvenliği ilkelerine uymayacağım anlamı taşımaz mı? fesih bildirimini evine mi kendisine mi tebliğ edelim. tazminatsız olarak fesh etmek istiyoruz ve ayrıca daha önce verimsizliği nedeni ile birde ihtarı mevcut. anlayacağanız uyumsuz ve ters biri. Sorun çıkartmak istemiyoruz ama gereğini de yapmak lazım bence.
 
Merhaba,
İş kanunu 19.maddede işçininin verimsizliği nedenine dayandıramıyorsunuz iş sözleşmesi feshini..... diye biliyorum.
İşverenin 25/II şartlarına uygun işverenin fesih hakkı saklı...
Dikkat...

İyi çalışmalar,
 
iş sağlığı ve güvenliği yönetmeliğinde işçnin güvenlik tedbirlerine uymasını yükümlü olduğunu belirtmiştir zatten.bu kişiye bunu tebliğ etmenize gerek yok. çıkartmayla ilgilide yükümlülüğünü yerine getirmezse

25. madde
İşçinin kendi isteği veya savsaması yüzünden işin güvenliğini tehlikeye düşürmesi, işyerinin malı olan veya malı olmayıp da eli altında bulunan makineleri, tesisatı veya başka eşya ve maddeleri otuz günlük ücretinin tutarıyla ödeyemeyecek derecede hasara ve kayba uğratması.

tazminatsız fesih nedenidir. ama diğer türlü sadece verimliği ve yönetmeliği imzalamadı şeklindeki çıkış haklı nedele çıkış sayılmaz
 
Üst