İş sözleşmesinde bulunmamasına rağmen yurtdışına gönderilen işçinin ücreti?

Tahsin Kurt

Fenomen Üye
Platin Üye
Üyelik
5 Nis 2007
Mesajlar
9,717
Konum
İstanbul
Selamlar
Herkese iyi çalışmalar diliyorum.
Şöyle bir soru geldi bana,daha evvel yaşamadığım için cevaptan emin olamadım.Sizlerede danışmak istedim.

iş sözleşmesi ile çalışan bir personel var.Sözleşmede iş gereği yurtiçinde başka şehirlere de çalışmaya gönderilebileceğine dair hususlar var fakat bu çalışmaya istinaden herhangi bir ek ücret zammı veya mesai hesaplaması gibi bir ibare yok.Ayrıca bu sözleşmede iş gereği yurtdışına da çalışmaya gönderilebileceğine dair de bir açıklama yok.bunlar sonucunda sorularım şöyledir.

1- Yurtiçinde başka şehirlerde örneğin 4-5 gün süren bir çalışma sonucu ek ücret gibi talepte bulunulabilir mi?
2- Bu kişi şu an yurtdışına da gönderilmek istenmektedir.Sözleşmede yurtdışı çalışmasına değinilmemesine rağmen iş görmek için yurtdışına giderse bu çalışma için ek ücret talep etme hakkı var mıdır?
3- yurtdışında çalışma saatleri malumunuz ülkemiz gibi değildir.Saat farkından dolayı çalışma saatleri çok terstir. bu mazeret öne sürülerek herhangi bir mesai ücreti talep edilebilir mi?
4- Sözleşmede değinilmemesine rağmen yurtdışına gönderilmek istenen işçi, "iş sözleşmemde böyle bir hüküm yok,gitmek istemiyorum" diyebilir mi?bunu diyen işçiye kanuni müeyyide uygulanabilir mi?veya işçi kabul ederse, sözleşme dışında da çalıştırılıyorum diyerek ek ücret talep edebilir mi?

genel itibariyle sorular bunlar.bu arada soruyu soran işçidir.Yani yorumları yaparken işçi açısından düşünerek yazmanızı rica ediyorum.
şimdiden teşekkür ederim
Saygılar
 
Ynt: İş sözleşmesinde bulunmamasına rağmen yurtdışına gönderilen işçinin ücreti?

Sn.Twolf
Sorularınıza istinaden;
1.Yurt içindeki bu görevi nedeniyle sözleşme ve diğer kaynaklar vede yazılı olmasada uygulama olarak"harcırah" veya ek ücret ödenmesi şeklinde hüküm-uygulama yok ise işbu görev nedeniyle tüm masrafların tamamı eksiksiz karşılanıyorsa ilave ücret hakkı olamaz.(Önerim; bu durum günlük işten eve gelindiği-evden işe gidildiği gibi rahat olmayacağından işin zahmet ve işcinin motivasyonu yönünden ilave "1"yevmiye daha verilmesi, takdir sizin)
2.Bu madde kapsamında bu"forum"da tartışma oldu,(sn.yeterlilik )bilgi edinip karar verebilirsin,olayınız o tartışmada verdiğim "örnek"gibi değilse işcinin itiraz etmeye hakkı var.
Tüm masrafları noksansız karşılanmış ise ilave ücret hakkı olamaz.(önerim ilave 2 yevmiye verilmesi,takdir sizin)
3.İşyerinizde günlük sonunda haftalık çalışma süresi üzerinde f.çalışma olmuş ise ödenmelidir.
4.Cevabı "2"de belirtildiği gibidir.
Sözleşme ve diğer kaynaklar ile fiili uygulama- hüküm yok ise ve olay yukarıda değindiğim "örnek" gibide değil ise tabidir ki işci itiraz ederek gitmek istemiyorum diyebilecektir.Bu durum karşısında işveren ya bu sebebten yada var ise başka bir neden ileri sürerek fesih işlemi yapabilir.
 
Ynt: İş sözleşmesinde bulunmamasına rağmen yurtdışına gönderilen işçinin ücreti?

Çok teşekkür ederim sn.Aydemir.
Ayrıca rica etsem konunun tartışıldığı linki paylaşırmısınız.Bulmam zor olabilir.
Saygılar
 
Ynt: İş sözleşmesinde bulunmamasına rağmen yurtdışına gönderilen işçinin ücreti?

Sizin sorunuzdan önce aşağıdaki 4cü soru "işcinin yurt dışı görevi başlığı altında"(sn.yeterlilik in konusu )içinde verdiğim örnek olay)
 
Ynt: İş sözleşmesinde bulunmamasına rağmen yurtdışına gönderilen işçinin ücreti?

Farketmemişim,tekrar teşekkürler.
 
Ynt: İş sözleşmesinde bulunmamasına rağmen yurtdışına gönderilen işçinin ücreti?

:) En başta,
iş sözleşmesinde bu yönde bir madde yoksa, işçi daha önce iş gereği görevlendirme ile benzer seyahatlere gitmemişse , gönderebilmek için yasal bir yaptırım şansınız olmadığını düşünüyorum.( bu konuda sabit fikirliyim sn.Aydemir ;) )

Gitmek istemeyen, ama ayrı bir kazanç elde ederse gidebileceğini de ifade eden bir çalışanınız var karşınızda anladığım. Doğal olarak ta haklı (bence) çalışan.Normal çalışma şartlarından farklı bir ortamda çalışmaya gidecekse, farklı bir ücretlendirme yapılması ,karşılıklı anlaşmayı daha kolaylaştırabilecektir.
Tamamen işçinin kontrolu altındaki çalışma saatleri nedeniyle fazla çalışma yapılıp yapılmadığının da sağlıklı kontrolu neredeyse imkansız olduğundan, önerim;
fazla çalışma saat ücretlendirmesi yapmak yerine,
- yurtiçi-yurtdışı tüm görevlendirmeler için günlük harcırah uygulaması yapmanız.( Bizim uygulamamız, işletmede olmadığı bu günler için normal ücretinden herhangi bir kesinti yapmadan, -yurt içi seyahatler için + 30TL ve belgelendirilmiş kişisel olmayan harcamaları,konaklama-yeme içme- ulaşım-günlük 3dk özel iletişim masraflarının ödenmesi,
-yurtdışı seyahatler için ise, aynı şekilde belgelendirilmiş yeme-içme-ulaşım masrafları -günlük 5dk özel iletişim ve makul seviyede belgelendirilmese de bazı masrafların kabul edilmesi + günlük 50usd harcırah ödenmesi şeklindedir.
Harcırah, evinden uzakta geçirdiği günler için ufak ta olsa bir teşvik anlamındadır bizde.
kişi isterse 50usd yi hiç harcamaz ve dönüşte o işten ek gelir elde etmiş olarak döner, isterse hergün şampanya patlatır geri döndüğünde borçlanmış olur :)
 
Ynt: İş sözleşmesinde bulunmamasına rağmen yurtdışına gönderilen işçinin ücreti?

Sn.keremcem in "en başta"şeklinde başlayan ilk cümlesi içinde "işci daha önce iş gereği görevlendirme ile benzer seyehatlere gitmişse"ve önceden verdiğim "örnek"de belirtilen hususlar içinde ise GİTMELİ ,tüm bu hususlar yok ise de bu işciyi gönderebilmek için anlaşmaktan başka çare yok.
Sn.keremcem in çalıştığı işletmede yapılan genel uygulamada yanlış değil mümkündür.Ancak,daha sıklıkla seyehat yapılan hallerde fazla çalışma konusunda ola ki işcinin ileride talebi (iş ilişkisi bozulunca)olabilir,bu nedenle önlem açısından, görev bitimi bu durumdanda bahsedilerek(fazla çalışma yapmadığı hk.)diğer bilgilerle birlikte kendi imzası alınabilir diye düşünüyorum.
 
Üst