İş Verenin Netten Brüte Dönmesi

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan islm
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Şeref abi, sn. aygunh34 sizde sağ olunuz. estağfurullah...

neyse ki excel dosyasını silmemiş tim. bir iki ilave yaptım.

2016 yılı aylık/yıllık

2017 yılı aylık/yıllık

Asgari ücret zammı 2016-2017 dönemi için

(1.777,50 - 1.647 ) / 1.647 x 100 = %8

Çalışanın eline yıllık geçecek olan toplam zammı;

(35.165,05 - 33.000 ) / 33.000 x 100 = %6

İşverene maliyet açısından toplam zam;

(59.990,70 - 56.055,52 ) / 56.055,52 x 100 = %7

sn.Kevork üstadın belirttiği 2016 aralık brüt ile 2017 ocak brüt durumu da var tabiki.

Şeref bey aynen dediğiniz gibi siz ve ksimkesyan arasında kaldım. Burada tabi yorum farklılıkları var ( Kişisel bilgi,tecrübe,eğitim v.s.den kaynaklanan). Bu noktada işverene itiraz sonucunda çok açık ve net bir madde olsa iş kanununda rahat hareket etme şansına sahip olabilirdik ama şu şartlarda itiraz biraz zor gibi gözüküyor. Yorumlarınız için elinize emeğinize sağlık.

Syg.

Sayın Aydemir,

Tabiki katılmak zorunda değilsiniz en doğal hakkınız. Ama yinede tek önemli noktayı kısaca vurgulayayım; Ücret tam anlamıyla Brüt bir kavramdır. Bu kavram nedeniyle ele geçen tutarla hiç ilgilenmez. Sözleşme serbestisi nedeniyle işçi/işveren arasında imzalanan farklı bir (aykırı olmayan) başka bir sistem uygulanma kararı varsa o ayrı.

2017 asgari ücret artışı %8,

Çalışan 2017 yılı için agi dahil net 2.750 TL ücretine a.ü artışı kadar zam almış olsa
2.750 x 1,08 = 2.970 TL agi dahil net ele geçen olacak, buda 1 yılda 2.970 x 12 = 35.640 TL yapacak

Bu durumda netten brüte geçişte çalışanın eline yine yıllık toplamda 35.640 TL den aşağı bir tutar geçmemesi lazım. AGi ler dahil olunca bu durumda yıllık toplamda 475 TL civarı (475 / 12 = 40 TL aylık) bir zararı oluyor.

2017 asgari ücret artışı %8,

Çalışan 2017 yılı için agi dahil net 2.750 TL ücretine a.ü artışı kadar zam almış olsa
2.750 x 1,08 = 2.970 TL agi dahil net ele geçen olacak, buda 1 yılda 2.970 x 12 = 35.640 TL yapacak

Bu durumda netten brüte geçişte çalışanın eline yine yıllık toplamda 35.640 TL den aşağı bir tutar geçmemesi lazım. AGi ler dahil olunca bu durumda yıllık toplamda 475 TL civarı (475 / 12 = 40 TL aylık) bir zararı oluyor.

Sayın ferruh,

Bu yorumunuz yanlış konuya net ücret üzerinden yürüdüğünüz zaman gerekçe ve vardığınız sonuç mesnetsiz oluyor. (Özel bir net ücret anlaşması yoksa eğer). Asgari ücret artışı da bildiğiniz gibi brüt olarak tanımlanıyor, bu nedenle net ücret yada net ücretin yıllık ortalaması gibi dayanağı olmayan kavramlarla bu gibi bir konunun savunması yadı karşı tarafın eleştirisi/suçlanması mümkün değildir.

Üstat mesnetsiz değil!

Durum şu, artış oranı örnektir, çalışana 2017 net ücretin agi dahil 2.900 TL olsun bu durumda zam oranı (2900 - 2750) / 2750 = %5,5
çalışanın 1 yılda eline geçecek ücret toplamı 2.900 x 12 = 34.800

netten brüte geçilirken öyle bir brüt hesap edilecek ki, çalışanın eline geçecek olan yıllık toplam ücret 34.800 rakamının altında olmayacak.

Konudaki rakamlar bunlar olduğu için o rakamları almıştım.

Sn.Kevork
Malumunuzdur ki olayımız ilgisi gereği ilk etapta 4857/M.22 kapsamında değerlendirilmesi gereken bir konu,
bu bağlamda net den brüte geçişte kısaca işcinin aleyhine bir durum/sonuç/değişiklik olur/olacak ise bu durum çalışma koşullarında işci aleyhine esalı değişiklik niteliğindedir,dediğiniz gibi "ücret tam anlamıyla brüt bir kavramdır"katılıyorum ANCAK "bu kavram nedeniyle ele geçen tutarla hiç ilgilenmez"düşüncenizin olayımız yönünden kabül görmesi mümkün değil,tam bu noktada işci ve olayımız yönünden önemli olan ele geçen/cebe giren ücretin miktarıdır,bu noktaya ilişkin görüşüm kesindir,
ayrıca bu işci net ücret almakta,zira fiili uygulamada bu şekilde,bu noktada en ufak ihtilaf da yoktur.
Sn.aygunh34 haklısınız,şahsen görüşlerimle ilgili en ufak endişem yok,sn.kevork bey ile farklı düşünüyor olabiliriz,gayet normal,ayrıca farklı düşünceler paylaşıma zenginlik katar,burada diğer sn.üyelerde müdahil olur ise bu vesileyle sizin şüphelerinizi gidermiş oluruz diye düşünmüyorum.

Sayın ferruh,

Öncelikli varsayımı gözden kaçırıyorsunuz ısrarla söylüyorum. Konu hakkında doğru yorum yapmak için işçi/işveren arasındaki sözleşmenin net ücret üzerinden olması kesinlikle şarttır. Bununla ilgili herhangi bir karine yok. Mademki yok ozaman hiçbir yorum ve kıyası net ücret üzerinden yapamazsınız. sebeplerini daha önce açıkladım.

Sayın Aydemir,

Yukardaki varsayımla "tam bu noktada işci ve olayımız yönünden önemli olan ele geçen/cebe giren ücretin miktarıdır" bu cümlenize katılmam mümkün değil, önemli bir gerekçemi de asgari ücret üzerinden yaptığım açıklamada anlattım. Tüm bunal yasal düzenlemelerin doğal sonucudur. Neden ? yasal düzenlemeler brüt ücret ve bunlar üzerinden yapılacak kesinti ve muafiyet oranlarını belirlerler ve sonucuna bakmazlar. Kural bu ise (özel bir anlaşma yoksa, bunu da ısrarla vurguluyorum) İşverenin bu tür bir uygulamaya gitmesi önünde bir engel yok. Olsa inanın bu tartışmalar yerine şuan kimbilir kaç yargı kararına ulaşmıştık.

Arkadaşlarımızın bu durum nedeniyle konuya ortaya çıkabilecek ele geçen ücret tutarındaki kısmi kayıp nedeniyle belki de biraz da hezeyanla yaklaşmalarını anlayışla karşılayabilirim ancak salt durum bu diye dayanak olamayacak bir net kavramı üzerinden yorum yapmayı ve umut vermeyi doğru bulmam.

1. Asgari ücretin altında kalmamak ve sözleşmede zam konusunda bir ibare olmaması koşulu ile işv. zam yapmak zorunda değildir.
2. ortalama aylık ücret bir önceki yıl net ücretin altında kalmadığından ücrette azalış olmadığı görülüyor.

Sonuç itibariyle sn.kevork bey ile anlaşmamız mümkün değil.:)
Açıkca belirtiyorum ki;
a-işcimiz net ücret almaktadır,buna göre örneğin % 5 zam alır ise,/yanımda makina yok kabaca)
2.750 + 137.5=2.887.5 alacak idi
b-detaya girmiyorum kısaca bahsekonu değişiklik yani brüt ücret uygulaması sonucu işcinin eline geçecek/cebine girecek ücret 2.887.5 tl.nin altında kalır ise,bu durum korunmaz,zira görüldüğü gibi işci aleyhine bir durum doğmuş olur.
c-rızası yok ise zararına olacak olan bu yeni durumu işci neden kabüllensin?diğer ifadeyle neden kabüllenmek zorun kalsın ki?

Sayın ferruh,

Öncelikli varsayımı gözden kaçırıyorsunuz ısrarla söylüyorum. Konu hakkında doğru yorum yapmak için işçi/işveren arasındaki sözleşmenin net ücret üzerinden olması kesinlikle şarttır. Bununla ilgili herhangi bir karine yok. Mademki yok ozaman hiçbir yorum ve kıyası net ücret üzerinden yapamazsınız. sebeplerini daha önce açıkladım.

Arkadaşlarımızın bu durum nedeniyle konuya ortaya çıkabilecek ele geçen ücret tutarındaki kısmi kayıp nedeniyle belki de biraz da hezeyanla yaklaşmalarını anlayışla karşılayabilirim ancak salt durum bu diye dayanak olamayacak bir net kavramı üzerinden yorum yapmayı ve umut vermeyi doğru bulmam.

Bu konuda haklısınız üstat.

1. Asgari ücretin altında kalmamak ve sözleşmede zam konusunda bir ibare olmaması koşulu ile işv. zam yapmak zorunda değildir.
2. ortalama aylık ücret bir önceki yıl net ücretin altında kalmadığından ücrette azalış olmadığı görülüyor.
1.
a-genelde katılıyorum ancak olayımızda ki işciye ödenen asgari ücret değil,
b-zam yapma zorunlu değilse evet işv.zam yapmak zorunda değil,ancak olayımızda zam durumu var
2.
-zam yapma zorunluluğu yok/zam yapılmayacak ise yeni yani brüt ücret uygulamasındaki ortalama aylık ücret bir önceki yıl(2016)net ücretin altında kalmaz ise sorun olmayabilir ancak zam konusu var ise(ki var olduğu anlaşılıyor)bu taktirde brüt uygulamasındaki ortalama aylık ücret,bir önceki yıl(2016)net ücretin altında kalmamasının bir önemi yok,zam konusu var ise illaki ve illa hesaplanacak zamlı 2016 yılı net ücretin altında kalmaması gerekir,kalır ise yine korunmaz.