İş Yerinde Çıkan Yangından Sonra, Çıkan Zararın Muhasebeleştirilmesi??

Üyelik
16 Mar 2006
Mesajlar
39
300 metrekare kapalı alanda kafeterya faaliyetinde bulunan işyerinde, şubat ayında talihsizce bir yangın oldu ve mutfak ve işyerinin neredeyse tamamı kullanılamaz hale geldi. Yangın tutanağında demirbaş ve gıda dahil 70.000 ytl gibi bir zarardan bahsedilmiş. Takdir komisyonuna durumu sevk etmek gerekiyor. Ancak işletme 2006-Eylül ayında devir alındı ve içerideki demirbaş vs. usulen değerlerinin çok altında (kdv dahil 10.000 ytl) fatura edilmiştir. Bu yüzden yersiz olacağını düşündüğümüzden demirbaş ve diğer aksesuarlara ilişkin hiçbir girişimde bulunmadık.

Esas konu; yangın öncesi faturalı stokların tamamı telef oldu. Haliyle yeniden mal alımına giren firmanın şu anki stok durumu (yangın öncesi ve sonrası dahil) oldukça fazla görünmekte. Kdv ve aşırı stok işletmenin kar/zarar dengesini etkilemekte.

Bu stok fazlalığının nasıl muhasebeleştirilerek indirileceği hakkında yorumlarınızı bekliyorum.

Not: Yangın tutanağında tüm gıda ürünlerinin adet, kilo, koli bazında detaylı bilgileri mevcuttur.
 
Ynt: İş Yerinde Çıkan Yangından Sonra, Çıkan Zararın Muhasebeleştirilmesi??

sayın reklilker,

Öncelikle geçmiş olsun.

Yangın sonucu zarar gören veya kullanılamayacak hale gelen aktifteki kıymetler VUK, GVK-KV, KDV kanunu açısından özellikler arz etmektedir.

1 seri nolu MUGT stoklardaki değer düşüklüğüne karşılık ayrılmasını zorunlu tutmaktadır. Ancak vergi kanunlarında bu değer düşüklüğünü ticari kazançtan indirilmesine müsade edilmemesi halinde KKEG olarak ticari kazanca dahil edilmektedir.

Yangında zayi olan mallar ve demirbaşların değerleri takdir komisyonunca belirlenir(VUK267). Ayrıca mal alımına ilişkin indirim konusu yaptığınız kdv' yi beyannamede 30 nolu satırda gösterip, bu tutarı maliyetlerine ilave etmeniz gerekmektedir (KDV30).
Zarar gören stokların diğer stoklar hesabına alması, Takdir komisyonuna başvurup ve sonuca göre karşılık ayrılabilir veya komisyona başvurmayıp değer düşüklüğünü KKEG yazabilirsiniz.
 
Ynt: İş Yerinde Çıkan Yangından Sonra, Çıkan Zararın Muhasebeleştirilmesi??

Teşekkürler verdiğiniz bilgiler için. Kolay gelsin.
 
Üst