İşçi İşkur Şikayet

stonhand

Tanınmış Üye
Üyelik
23 Nis 2009
Mesajlar
1,210
Konum
istanbul
İşçi 13-14-15-16-17-18,05,2014 tarihlerinde işe gelmemiş olup arandığında hastayım rapor getireceğim demiş ancak 19,05,2014 tarihinde geldiğinde sadece 1 günlük rapor getirmiş ve işte çalışmayacağım benim tazminatımı verin yoksa sizi şikayet ederim deyip gitmiş.
Olay bize intikal edince biz 23,05,214 tarihinde 13 mayıstan 16 mayısa kadar olan 4 günlük tutanakları tutturup noterden ihtarnameyi çektik ancak işçiden hiçbir cevap gelmedi 28,05,2014 de 17 ve 18 mayıs günlerinin de tutanaklarını tutturup işçinin çıkışını 18,05,2014 tarihine yaptık.

İşçi işkura gitmiş firmayı şikayet etmiş işin tersi bu işçi 19,05,2014 de işe geldiğinde 13,05,2014 tarihinden 19,05,214 tarihine kadar çalışmadığına dair bir tutanağa imzayıda atmış.

İşkur firmaya yazı göndermiş gelin savunmanızı yapın demiş ama işçiyle yapılan bir iş sözleşmesi yok birde çıkış tarihlerinde bir sıkıntı olurmu ? İhtarnameyi biraz geç yaptık ama buda işverenin iyi niyetinden kaynaklanıyor işçi raporluyum deyince adama birşey dememişler rapor gelmeyince de ortalık karışmış şimdi toparlaması gene bize düştü.

İşkur 08,08,2014 e randevu vermiş gelin diyor iş sözleşmesi yada işçiye imzalatılan kağıt , işe giriş ve çıkış bildirgesi iş sözleşmesinin sona erdiğine dair belgeleri istemiş.
Bizde işçinin 16,05,2014 den 19,05,2014 tarihine kadar çalışmadığına dair kendi imzaladığı tutanak , işçinin 13-18 arası çalışmadığına dair tutulan tutanaklar ki bunların 4 tanesi noter onaylı , 23,05,2014 de gönderilen ihbarname mevcut. Deneyimi olan arkadaşlar varsa şu işten alnımın akıyla çıkmak istiyorum ama sözleşme olmadığı için yada başka bir nedenden bir sorun çıkarmı dikkat etmemiz gereken birşey varmıdır ?
 
Siz tutanaklar , noterden çekilen ihtar vs. elinizdeki tüm evraklar ile görüşmeye gidin.Zaten yapılacak herşeyi yapmışsınız gibi gözüküyor.Burada anlattığınız şeyleri aynen orada da anlatın.Birşey çıkacağını sanmıyorum.İşçi kötü niyetli çünkü.
 
13-14-15-16-17-18 mayıs tarihleri için tutanak tutup, 18 mayısta çıkışı veriyorsunuz ama 23 mayısta noterden ihtar gönderip savunmasını istiyorsunuz.
Buradan çıkacak tek sonuç tutanakları geçmişe dönük tuttuğunuz olacaktır. Tazminat konusunu bilemiyorum, işçinin ücret-sgk primlerinin ödenmesi ile ilgili bir haklı sebebi varsa, o sebeple işi bıraktım diyip tazminatı alma ihtimali yüksek, bunun dışında geriye dönük tarihli tutanaklar, savunmanın alınmadan çıkışın yapılması ile ilgili bir İPC olsa gerek diye düşünüyorum.
 
İşten çıkış tarihinden sonra yapılan tebligat ile "işçiyi sizin çıkardığınız ancak tazminat ödememek için bu yola başvurduğunuz savı ile" tazminat ödemeniz yönünde karar çıkabilir.
 
23 mayısta ihtarnameyi çektik 3 iş günü bekledik araya hafta sonuda girdi 28 mayısta adamı 18 mayıs tarihine çıkış verdik işçinin çıkışı 28,05,2014 tarihinde yapıldı işten çıkış bildirgesinde tarih mevcut bildirgede 28,05,2014 görünüyor. İhtardan önce çıkış yapılmadı o şekilde yapılmış olsa çıkış bildirgesinde onay tarihinde 18,05,2014 yazardı buradaki durum aslında şu işçi elemanları aramış tehtit etmiş adamlara 18 ine kadar imza attırdık ancak sonraki günlere imza attıramadık o yüzden 18 nden 28 ine kadar tutanak tutulamadığından adamı 28,05,2014 tarihinde 18,05,2014 tarihine çıkış yaptık.
İhbarın 23 nde yapılmasının nedenide İşçi 19 mayısta gelip 13-19 arasında habersiz çalışmadığına dair tutanağa imzayı basıyor ilkin ben çalışıcam tamam diyor sonra gene topuk tazminatımı verin deyip gidiyor iş veren beklemiş bu belki gelir diye gelen giden olmadığından adam en son bize haber verdi 23 nde tutanakları tutturduk normalde dediğim gibi 28 ine kadar bekledik ses seda cevap gelmediğinden işverene 10 günlük daha tutanak dediğimizde işçiler atmıyor adamlar korkmuş kardeşim ne yapıyorsan yap dediğinden 18 ne çıkış yaptık durum bu.
İşkura biz bunu izahat edemezmiyiz 28,05,2014 tarihine kadar bekledik ancak elde 10 günlük ek tutanak da olmayınca ek 10da sgk ya izahat veremeyeceğimizden 10 gün geriye dönük çıkış yaptık bunda sıkıntı çıkarmı ?
 
Birde işçinin 5 gün işe habersiz gelmediğine dair kendi imzaladığı tutanak mevcut yani bunun hiçbir önemi yokmudur ? Adam 5 gün iş habersiz gelmediğine dair imzayı atmış artık elemanın aklına kim girdiyse adam tam işe döndüm derken gene tazminat demeye başlıyor iş kura işçinin imzalı bu tutanağını verdiğimizde haklılığımız ispatlanmazmı ?
 
23 mayısta işe gelmediğine dair ihtar gönderiyorsunuz,sonra da 28 mayıs tarihinde çıkış işlemini yapıyorsunuz,
çıkış tarihi olarak ta 18.05 diyorsunuz.
verdiğiniz tarihlere bakılınca önce çıkartmışsınız, sonra da ihtar göndermişsiniz görülüyor. :)
eğer yanlış anlamadıysam, olay bu ise;

geçmiş olsun,
zaten bahsettiğiniz topuk tazminatı nedir bilemiyorum ama, o tazminatı almak isteyen ama alamayan bir işçi, bir de işten çıkarıldıktan sonra,
illa ki mahkemelik olacaktır, o davada da tek izah aracınız sunacağınız belgeler olacak.
sunabileceğiniz belgelere göre de işlem şekliniz hatalı,
 
Olay bu ancak 28,05,2014 de adamı 18,05,2014 tarihinde çıkartıyoruz 10 günlük opsiyonumuz var adamdan 28 ine kadar cevap gelmiyor bizde 10 günlük tutanak tutamadığımız için adamı 18 mayıs tarihinde çıkarıyoruz ancak çıkış evrağı 28 mayısta onaylanıyor yani biz 28 mayısa kadar bekliyoruz o evrakta işten çıkışın onayının 28,05,2014 tarihinde yapıldığı mevcut.
Hepsini geçtim adamın zaten 19,05,2014 te kendisinin imzaladığı 13,05,2014 den 19,05,2014 tarihine kadar izinsiz ve mazeretsiz çalışmadığına dair tutanak mevcut bu tutanak hiçbir işe yaramazmı illaki ihtarname göndermenin amacı adamdan izahat istemek biz izahati istedik izahati yok olduğundan kendisi tutanağa imza atmış durumda bu çıkışı meşrulaştırmazmı ? Elimizde adamın kendi imzaladığı tutanak mevcut işkur bunu dikkate almazmı ?
 
Meşrulaştırmaz.
19unda işyerinde tutulmuş olan tutanakları imzalamış birini 18.inde işten çıkışını yapıyorsunuz.
Olması gerekeni elbette benden daha iyi biliyorsunuzdur ama benzer durumlar için hatırlatmak isterim,
ihtarı gönderdiğinizde , ihtar karşı tarafın eline geçtikten sonra,ihtarda belirttiğiniz süre kadar bekleyip bir yanıt gelmemişse, ancak o süre sonunda çıkışı yapıp, aradaki devamsız günleri de eksik gün olarak bildirmeniz gerekirdi.
 
18 Mayıs tarihine çıkış yaparak hata etmişsiniz.İhtarı çektikten sonra verdiğiniz süre kadar bekleyip cevap gelmezse çıkış yapacaktınız.Aradaki günleride devamsızlık tutanağı tutarak eksik gün göstereceksiniz.10 geriye dönük çıkış yapmayacaktınız.

Anlattıklarınıza bakılırsa işçi kötü niyetli gözüküyor.Ancak siz işlemleri biraz hatalı yapmışsınız.Umarım haklılığınızı ispatlarsınız.
 
Sıkıntı 18 nden sonra tutanağa imza atacak adam bulamamışlar 23 nde adamın evine ihtarname gidince kim imza atmışsa aramış tehdit etmiş sonrasında işçiler imza atmaya yanaşmamış o yüzden 10 gün geriye dönük çıkış yapıldı ki buda başımızı ağrıtacak gibi en temizi işverenle görüşeyim gitsin işçiyle anlaşsın anlaşamıyorsada artık Allah kerim ne yapayım.
Son olarak bugün işe griş-çıkış sisteminden, işçinin işten çıkış bildirgesine güncelleme yapıp çıkış tarihini 28,05,2014 yapsam cezası ne olur ?
mayıs ayının Ek 10nunda işçinin 13 den 18 e kadar olan tutanaklarını vermiştik ayı kapadık ancak şuan çıkışı güncellesem ve çıkışı 28 yapsam sgk ne gibi bir işlem yapabilir ? artık sonun sonu çare bu kaldı gibi
 
10 günlük süreniz bittiğinden çıkış tarihini değiştiremezsiniz. İlk çıkış işleminin hatalı yapıldığına dair dilekçe ile sgk başvurup iptalini yaptırabilirsiniz. Ancak içinci çıkış tarihi içinde süreniz geçtiği için ipc kesilir. Ayrıca 18-28 mayıs arası için eksik gün nedeni belgeniz sonradan düzenlenebilir belge olduğu için kabul edilmeyecek ve bu süreye ait prim, gecikme ve ipc ödemek zorunda kalırsınız.
 
Bugün işçiyle anlaşıldı. İşverenle görüştüm bunun öteki tarafı var arkadaş herşeyin kurumsalsa gidelim derdimizi anlatalım yoksa adamın hakkını ver zaten üç kuruş birşey o kadar mahkemelerde sürünmeye değmez dedim, ramazan ayı mübarek ay iş veren tamam dedi işçiyi çağırdık işkurdan şikayetini geri aldı ibranamesini de imzaladı parasını da banka hesabına yatırdık, işçi sağ ben selamet işi tatlıya bağlayarak çözdük üstümden hem maddi hem manevi büyük yük kalkmış oldu vallahi rahatladım.
 
İşin tersi işkur randevuya gelmenize gerek yok dedi ama internete baktım gelmeyene 10 bin cezayı döşenmişler en temizi gene randevuya gitsem mi ne yapsak bugünlerde bunlar paraya çok sıkıştı nerden ceza kessek diye bahane arayıp duruyorlar.
 
Aynı olayı bizde yaşadık,bu durumda gelmenize gerek yoktu demişlerdi.

(Böylesi durumda,gitmenize % 99 gerek yok ,gerek var % 1 ama ceza ,dahası ceza miktarı ve şüphe karşısında emin olmak için % 99 gitmek gerek:)belgeyi görmeden,süreç de sözlü geliştiği için emin olamıyor insan )
 
Üst