İşçilik Faturası Hakkında

Interesting

Katkı Sunan Üye
Üyelik
25 Ocak 2010
Mesajlar
109
Konum
kayseri
Sn. İlgililer;

Perakende demir işi ile uğraşmaktayız. Fakat firmamızda bulunan makineler ile kesim büküm şekillendirme işlemleri yapılmaktadır.

Bu yaptığımız işleri işçilik olarak nasıl faturada göstermeliyiz.

İlgiliniz için teşekkür ederim.
 
Ynt: İşçilik Faturası Hakkında

Sayın interesting,

cevabı kendiniz vermişsiniz. İşçilik bedeli fatura edilecekse

İşçilik bedeli diye fatura edersiniz.

Ancak soruyu kapalı sormuşsunuz.

Büküm, kesim işini bedel almadan yapıyorsanız müşterinin istediği ebata getirip teslim ediyorsanız yani işçlik için ayrıca bedel talep edilmiyorsa faturada belirtilmesine gerek yok bence.

Örneğin müşteri standart demiri atıyorum (100mm*1m) şu şu 100mm * 2 cm ebatlarda kesip verin bana dedi
Faturanızı da 10cm * 100mm ebatlarında 10 adet demir diye kestiniz.

bedeli üzerinden KDV hesaplarsınız işlem tamam olur.

Büküm kesim işlerini yapan işçililerinizin maliyeti işçilik, pazarlama satış dağıtım v.s. işçilik giderlerinizde yer alır.
 
Ynt: İşçilik Faturası Hakkında

Bu firma üretim firması değil, zaten soruda belirtmiştim perakende işi ile ugrasıyor yani alıp satıyor.

Malı herhangi bir firma vermiş, bu fırmada elınde bulunan makineler ıle kesım bukum yaparak ıade edıyor. Olay bu. Yani üretim firması olmadıgı ıcın soruyorum, üretim firması olsa olay basit.

Saygılar
 
Ynt: İşçilik Faturası Hakkında

Kesim büküm işini ücret karşılığı yapmıyor mu?Yani bu işten para kazanıyor sonuçta.
Özetle;
1- Gelen mal üzerinde çalışırken ekstra malzemeler kullanılmıyor sadece belirttiğiniz kesim büküm vs.işlemi yapılıyorsa bunun bedeli işçilik bedelidir.Faturada da kesim büküm işçiliği vs.adıyla düzenlenir.
2- Bu işlem için mal üzerinde ekstra malzemeler kullanılıyorsa ve bu malzemeler bu işlem için tüketiliyorsa,bu malzemeler ilk alımda 740 hesabına alınabilir (bıçak,rende,zımpara vb) yine fatura kesilirken sadece işçilik bedeli olarak fatura kesilebilir.İşi teslim ederken veya yaparken kendi işyerinizdeki bir yan malzemeyi de firmaya veriyorsanız (mesela ek boru kullanmışsanız) bu boru 153 hesaba alınır ve kesilen faturada da işçiliğin yanında bu malzemelerde listelenerek 600 hesaptan çıkış yapılmalı ve maliyetle stoktan düşürülmelidir.

Benim yorumum bu yöndedir.
 
Ynt: İşçilik Faturası Hakkında

Merhaba,

Hayır siz üretim firmasısınız. Neticede size gelen ürün üzerinde yaptığınız bir işlemle, farklı bir ürün elde ediyorsunuz. Aldığınız bir ürünü direkt olarak satmıyorsunuz. Bakınız, atıyorum deterjan satıyorsunuz, detrjanları alıp daha sonra iki deterjanı, bir bantla birleştirip satıyorsanız, burada bile üretim var, iki deterjan + Bant + Birleştirme işçiliği, bu maliyetleri toplayarak satılan ürünün maliyeti tesbit edilmelidir.

Eğer bir firma; size demir veriyor ve büktürüp geri alıyorsa; fason işçilik olarak fatura etmelisiniz; Hayır siz demiri satın alıp büküp satıyorsanız; zaten mamül olarak keseceksiniz,

Saygılarımla,
 

Benzer konular

Üst