fonradar

İşçinin Hastalanması

sergok

Katkı Sunan Üye
Üyelik
29 May 2014
Mesajlar
428
Konum
istanbul
Merhabalar;

İşcimiz önemli bir rahatsızlık geçirdi ve şuan yogun bakımda bu gibi durumlarda ne yapılması gerekiyor örneğin işe devam edememe gibi durum olursa çıkış işlemi nasıl olur bilgilendirebilir misiniz?
 
İş kanunu madde 25 I b ye göre yapılabilir,
ihbar süresini 6 hafta aşması durumunda tazminatını ödeyerek çıkış işlemini yapabilirsiniz.
 
Çalışanınız hastanede olduğuna göre , raporlu.
Raporlu olunan sürenin ihbar süresini 6 hafta aşmasından sonra sözleşmesini feshedebilirsiniz.
 
Son düzenleme:
bu işçi için hastalık başlangıç tarihinden 10 hafta geçtikten sonra çıkış yapabilirsiniz.
 
Arkadaşlar bu hususta hep kafamı karıştıran bir konu var. İhbar süresi artı 6 hafta beklememiz gerekiyor tamam ancak ihbar süresini hesaplarken hangi tarih baz alınacak. Rapor alındığı tarihteki ihbar süresi mi yoksa rapor bittiği tarihteki güncel ihbar süresi mi ? Mesela çalışan rapor aldığı tarihte ihbar süresi 2 hafta. 2-3 aylık bir rapor alıyor. Rapor bittiği tarihteki ihbar süresi 4 haftaya çıkıyor. Raporun başladığı tarihteki ihbar süresini baz almak lazım bana göre ama sormak istedim yinede.
 
İhbar süresini + altı hafta aşmayan sürenin,k.tazminatına esa süre yönünden dikkate alınması,dolayısıyle aşan sürenin dikkate alınmaması gerekir.
 
kıdem hakkını 6 haftalık süre içerisinde dolduracak hak kazanmış sayılır mı?
evet
ihbar süresine ilave 6 haftayı aşmayan süre,kıdem tazminatına esas sürenin hesabında dikkate alınır, dolayısıyla sorunuza göre işci bu 6 hafta içinde kıdemini tamamlıyor ise hak kazanmış olacaktır.
 
hastane son verdiği raporun bitiş tarihi 6. haftaya denk geliyor hastane yeni rapor verir mi? yada versede biz ihbar süresini başlatabilir miyiz?
 
Hastanenin yeni rapor verip vermeyeceğini bir forum sitesinden öğrenebilme şansınız yok ne yazık ki, hastane bilir, gerekirse verir.
Olay, işçinizin raporlu olduğu süre, ihbar süresinin 6 hafta fazlasını aşıyorsa sözleşmeyi (hak kazanıyorsa) kıdem tazminatını ödeyerek ihbar süresine uyma zorunluluğu olmadan feshedebilme hakkınızın kullanılmasıdır.
Örneğin, İşçinin ihbar süresi 2 hafta ise, +6 hafta dediğinizde 8 hafta yapar, raporlu olup işe gelemediği süre 8 haftayı aştığı gün, sözleşmesini daha önce belirtilmiş olan sebeple feshedip kıdem tazminatını ödeyebilirsiniz.
 
Üst