İşe Başlama Bildirgesi Ve Ceza

Üyelik
8 Eki 2008
Mesajlar
43
Konum
Trabzon
Yeni başlayan mükellef e-bildirge şifresini hatırlatmamıza rağmen zamanında gidip almadığı için geç işçi bildiriminden ceza yedi. APHB de geç olduğu için oradan da bir ceza geldi.

Bugün SGK'ya gitmiş ve kurumdan ona "işçi işe gelmedi diye bir dilekçe yazabilirdin böylece ceza yemezdin" demişler. Gelip bize hesabını soruyor. Şu ana kadar ne şahit oldum ne de böyle bir şey yaptım ama merak da ediyorum.

Böyle bir uygulama var mı? Yani ilk işe giriş bildirgesinde 1 kişi başlayacak diye bildirdikten 1-2 ay sonra gidip "işçi gelmedi" diyerek cezalardan kurtulabiliyor muyuz?
 
Öyle birşey olmaz. İşçi işe gelmedi diye bildirirseniz bu kez o girişi iptal ederler. Sizde tekrar geriye dönük giriş yapmak zorunda kalırsınız çünkü açılış tarihine giriş yapmak zorundasınız. Bu sefer geriye dönük girişten tekrar ceza yersiniz.

SGK'da memurunda bu şekilde kanunsuz bir çözüm söylemesi ilginç.
 
Yani böyle mükellefi üzerimize salıyorlar sonra anlat anlatabilrsen aksini. Adam gitmiş sgk'dan öğrendim diyor gelip sana inanır mı artık?
 
Yeni başlayan mükellef e-bildirge şifresini hatırlatmamıza rağmen zamanında gidip almadığı için geç işçi bildiriminden ceza yedi. APHB de geç olduğu için oradan da bir ceza geldi.

Bugün SGK'ya gitmiş ve kurumdan ona "işçi işe gelmedi diye bir dilekçe yazabilirdin böylece ceza yemezdin" demişler. Gelip bize hesabını soruyor. Şu ana kadar ne şahit oldum ne de böyle bir şey yaptım ama merak da ediyorum.

Böyle bir uygulama var mı? Yani ilk işe giriş bildirgesinde 1 kişi başlayacak diye bildirdikten 1-2 ay sonra gidip "işçi gelmedi" diyerek cezalardan kurtulabiliyor muyuz?

SGK denetmeni işyeri kayıtlarını inceler, işçinin, işverenin ifadesini alır, çevresel soruşturma yapar, sonucuna göre karar verir. Bu arada kayıtlarda vs. herhangi birşey tespit ederse ayrıca onun içinde idari para cezası uygular.
 
Selamlar
Ceza gelince ssk'ya gitmeyi bilmiş demekki.neden şifreyi almaya gitmemiş,kaldı ki,30 gün içinde geriye dönük işçi girişi yapılabilecekken 30 gün boyunca gitmemiş,ceza geldikten sonra soluğu ssk'da almış demek ki.Yani kısaca istese gidermiş..
Suçu başkasının üstüne yıkmak ne kadar kolay..
O ssk'daki memur arkadaşa sormak lazım; işyeri bildirgesini süresinde verip,şifreyi de süresinde alan biri (hoş,sizde böyle olmasa da) işçi işe gelmedi diye,işe giriş bildirgesi veremeyen biri için bir örnek çıkarıp gösterebilir mi?
Bu arada şu olabilir tabiki, herşey zamanında yapılmıştır,şifre alınmıştır,ancak 30 günlük süre dolmadan işçi gerçekten işe gelmemişse,giriş gösterecek başka bir işçide yoksa,gidip kurumla görüşülebilir,cezaya düşmemek için şayet kabul edilirse dilekçe verilebilir,veya sırf ceza yememek için bir kişi girdi-çıktı gösterilebilirdi.Ama olay gerçekten böyle olsaydı,belki bunlar yapılabilirdi.
Şimdi ise,mükellef tembellik etmiş,memur doğruluğu ve geçerliliği bile tartışmalı bir cevap vermiş ve mükellefe resmen "yerse" tabirinden bir cevap vermiştir.Mükellefte işten sıyrılmak için topu atacak yer aramaktadır.Mükellefin tembelliğine bile kılıfı biz mi uydurmak zorundayız.
Kaldı ki,mükelleften vekalet alamadınız mı?Kendi mi vermedi,siz mi istemediniz..
Şİfreyi alsanızda girişi unutsanız,anlarımda mükellefte gidip şifreyi almamış..Ne diyelim,durumunuz biraz zor.Allah yardımcınız olsun..Ama gidin kurumla görüşün..
 
Ancak şöyle olur; "İşyerimde işçi çalıştımak için biri ile anlaştım işyeri bildirgemi verdim ama şahıs işe başlama gününde ve sonrasında gelip işbaşı yapmadı. Vermiş olduğum işyeri bildirgesinin iptal edilmesini..." şeklinde bir dilekçe ile yine 30 gün beklenmeden başvuru yapılabilirdi. Ama burada fiilen çalışmaya başlayan işçi söz konusu olduğundan bu yasal olmazdı.
 
Konuyla ilgili Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü 13/04/2015 tarih 1986430 sayılı yazısında: "... işyeri bildirgelerini e-Sigorta kanalıyla Kurumumuza gönderen bazı kişilerin hem Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği ekinde yer alan belgeleri Kuruma getirmedikleri hem de e-Sigorta kullanıcı kodu ve şifresi almak için Kuruma gelmedikleri, dolayısıyla işyeri bildirgesini Kurumumuza göndermelerine rağmen işe giriş bildirgesi ve aylık prim ve hizmet belgesi düzenlemedikleri belirtilerek, bu nitelikteki işyeri bildirgeleri ile ilgili ne yönde işlem yapılacağı hususunda tereddüte düşüldüğü anlaşılmıştır.

Bu bağlamda, işyeri bildirgelerini e-Sigorta kanalıyla Kurumumuza göndermelerine rağmen Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği ekinde yer alan belgeleri Kuruma getirmeyen kişilerce gönderilen işyeri bildirgelerinin;
-Hatalı veya mükerrer düzenlendiğinin anlaşılması halinde denetime gidilmeksizin ve işyeri dosyası tescil edilmeksizin iptal edilmesi,
-Hatalı veya mükerrer düzenlendiği yönünde herhangi bir kanıya varılmaması halinde, kayıt dışı sigortalı çalıştırılıp çalıştırılmadığına yönelik yapılacak denetimlerin ardından düzenlenecek rapor doğrultusunda işlem yapılması gerekmektedir."

Yani kişi çalışmamışsa, dilekçe vererek bu kişi çalışmadı deme durumunuz var ancak denetmen incelemesine girmeden dilekçenizin işleme alınması zor gibi duruyor.
 
Merhaba, biraz daha detay vereyim. Mükellef, şifresini alması gereken süreyi geçtikten sonra alınca biz de doğal olarak geriye doğru giriş yaptık. Bu yüzden sgk denetimine girdi. Sgk denetmeni ile yaptığım görüşmede geç bildirimin sebebini anlatınca işveren ve çalışanla görüşmek istedi. İşveren ve işçi birlikte giderek durumu izah etti. Son olarak denetmen defter kayıtlarını da istedi, verdik ve denetim işi böylece kapandı.

Tabi ki bunların üzerine mükellefe hak ettiği ipc'yi gönderdiler. Mükellef de sgk'ya gidince bu şekilde bir cevap almış. İşçinin gerçekten çalışmış olmasına ve sgk denetiminde de bunun onaylanmış olmasına rağmen dilekçe yazılabilirmiş diye bizi fırçalamaya çalışıyor. Kendisine şifre bilgilerini almanın kendi sorumluluğunda olduğunu anlatmaya çalışsak da ben çok yoğunum gibi kaçamak bahanelere sığındı. Yani mükellef bağkurunu bile ödemiyordu. SGK teşvikinden yararlanmasına rağmen her ay sonu kendisine borcunu ödemesini yoksa daha yüksek bir prim ödeyeceğini hatırlatmak zorunda kalıyorduk. Tüm bunların üzerine ücretini de ödemeyen bir mükellefti. Sonuç olarak mükellefle yollarımızı ayırdık. Başka bir meslektaşa seve seve gönderdik ama ona da yazık.

Kimse elektrik faturasını, cep telefonu faturasını ödemeyi unutmuyor ama iş sgk, vergi, bağkur olunca "çok yoğunum" ya da "unuttum" oluyor.
 
Üst