İşe İade Davasını Kazanan Personele Yapılacak Ödeme

Arkadaşlar;

Mahkeme kararı ile işe iadesi kararlaştırılan işçiyi işveren işe başlatmayıp; mahkemenin öngördüğü 4+4 8 aylık brüt ücret ödemesini daha önce yayınlanmış olan bir yargıtay kararına istinaden vergilendirip kendisine net olarak ödemiştir. Ücret niteliğindeki bu tazminat ödemesi gider olarak kaydedilebilirmi?
Paylaştığınız görüşleriniz için şimdiden teşekkürler.

Ynt: İşe İade Davasını Kazanan Personele Yapılacak Ödeme

Merhaba,
Mahkeme kararına rağmen işe iade edilmeyen işçiye ödenen tazminat işveren tarafından gider olarak matrahtan indirilebilir. İlgili olarak GVK 40. maddesini inceleyiniz.

Gider Kabul Edilmeyen Ödemeler
Madde No 41
Kapsam
Aşağıda yazılı ödemelerin gider olarak indirilmesi kabul olunmaz

5. Her türlü para cezaları ve vergi cezaları ile teşebbüs sahibinin suçlarından doğan tazminatlar (Akitlerde ceza şartı olarak derpiş edilen tazminatlar, cezai mahiyette tazminat sayılmaz.)

Yukarıda ki hüküm gereği mahkeme kararı ile verilen bu tür tazminatlar kanunen kabul edilmeyen gider niteliğindedir.

Peki 40. madde ne olacak.

193 Sayılı Kanun' Alıntı:
İndirilecek giderler:

Madde 40 – Safi kazancın tesbit edilmesi için, aşağıdaki giderlerin indirilmesi kabul edilir:
....
3. İşle ilgili olmak şartiyle, mukavelenameye veya ilama veya kanun emrine istinaden ödenen zarar; ziyan ve tazminatlar;

Eğer bir çalışanı istihdam etmenin ve onun performansından memnun olmadığınız (veya her ne sebep) için işine son verilmesini işle ilgili saymıyorsan veya fıkrada geçen ilamın soruda geçen mahkeme kararı sayılmayacağını veya çalışanın işine son verilmesini işverenin suçu olarak düşünüyorsan söyleyecek bir şeyim yok. Ayrıca bu tazminatı İhbar Tazminatının ağırlaştırılmışı olarak düşünebilirsin.

Sayın_Tamer Başkan

İş mahkemesinin kararı Kıdem ve İhbar tazminatlarının ödenmesine yönelik olsaydı izah ettiğiniz şekilde gider niteliği taşırdı. Kıdem ve ihbar tazminatları doğrudan işle ilgilidir. Burada Mahkeme geçersiz fesih kararı vermiş ve işçinin boşta kaldığı süreleri tazmin yoluna gitmiştir. Tabi ki bu arada işveren mahkeme kararına istinaden işçiyi işe başlatmayarak bu tazminatı ödeme yoluna gitmiştir. Yine de bu geçersiz fesih işverenin değil de hakimin "suçu" diyorsanız bilemem.

TAmer Başkan'a katılıyırum.

İndirielemeyecek giderlerdeki madde5. Her türlü para cezaları ve vergi cezaları ile teşebbüs sahibinin suçlarından doğan tazminatlar (Akitlerde ceza şartı olarak derpiş edilen tazminatlar, cezai mahiyette tazminat sayılmaz.) der

ancak parantez içinndeki hüküm ile 40. maddeye atıfta bulunur.

Buradaki 4+4 maaş ödemesi işverenin suçundan dolayı bir tazminat değil ödemediği maaşın ödemesidir.

İşveren 8 ay boyunca ödemediği maaşı ödemiştir. Sonunda kıdem tazminatını ödeyerek iş akdini feshetmiştir.

Yani cezai bir şartın sonucu olan ödeme değil işçinin hakkı olan ödemedir. Ayrıca işverinin beğenmediği işçiyi çalıştığı süre içinde maaşını ödeyip ve sonunda kıdemini ödeyip çıkarması işverenin bir suçu değildir (arada iş kanunu ve akid vardır). Hatalı personel politikasını ceremesidir. İşveren personeli dövse ve tazminat ödese işte bu suç sayılır ve KKEG olur.

Bence de bu tazminat hem ilama dayandığı hem de ticari kazancın elde edilmesi ile doğrudan ilintili olduğu için indirilebilir.
Bazı arkadaşlarımız nedense hep olaylara bireysel işletme penceresinden bakıyorlar. Piyasa muhasebesinin bir sonucu sanırım. Kurumlarda şahsi kusur kimde olacak??

Merhabalar

Soruda geçen tazminatın gider olarak indirilmesi mümkün değildir. Konuyu GVK 40. maddesi değil, 41. maddesi kapsamında değerlendirmek gerekir.

İndirilemeyecek giderlerin sayıldığı GVK 41. maddesinin 5. bendinde:

“ 5. Her türlü para cezaları ve vergi cezaları ile teşebbüs sahibinin suçlarından doğan tazminatlar (Akitle ceza şartı olarak derpiş edilen tazminatlar, cezai mahiyette tazminat sayılmaz.)”

denilmektedir.

Soruda teşebbüs sahibinin suçundan kaynaklanan bir ceza söz konusudur. Maddede “suç” dan kastedilen cezası para olan suçtur. Burada kriter suçun teşebbüs sahibinin kusurundan doğmamış olmasıdır. Nitekim, Sosyal sigorta primlerinin geç ödenmesinden kaynaklanan gecikme zamları da Sosyal Sigortalar Kanunu'nun 80. maddesinde yer alan hüküm uyarınca Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre tahsil edildiğinden, kurum kazancının tespitinde indirim konusu yapılamaz.

Diğer bir örnek, iş kazaları sonucunda işçiye ödenen tazminatlarla ilgilidir. İşveren ödediği tazminatın ancak kendi kusuruna ait olmayan kısmını indirim konusu yapabilir. Bu doğrultuda verilmiş pek çok yargı kararı ve özelge vardır.
....................

Üstad, Buradaki durumun meali anladığım kadarıyla şudur.

Ben işveren olarak bu işçiyi çalıştırmak istemiyorum, ama iş kanununa göre işten çıkartamıyorum maaşını ödemek zorundayım.

Maaşını alsın evde otursun ama işe gelmesin.

Bu işçinin maaşı en fazla çalışmayan kısım gider ve zararıdır ancak KKEG değildir.

Soruda teşebbüs sahibinin suçundan kaynaklanan bir ceza söz konusudur. Maddede “suç” dan kastedilen cezası para olan suçtur. Burada kriter suçun teşebbüs sahibinin kusurundan doğmamış olmasıdır. Nitekim, Sosyal sigorta primlerinin geç ödenmesinden kaynaklanan gecikme zamları da Sosyal Sigortalar Kanunu'nun 80. maddesinde yer alan hüküm uyarınca Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre tahsil edildiğinden, kurum kazancının tespitinde indirim konusu yapılamaz

Sn. Erol'un yukardaki ifadesi bana çelişkili geldi biraz.

Farklı farklı kavramlar aynı şeymiş gibi ama karışmış

SSK primleri amme alacakları tahsil usulu hakkındaki kanuna göre tahsil ve takip edilirler. Dolayısıyla bundan doğacak gecikme zamlarının gider yazılamıyacağı açık ve net bir şekilde belirtilmiştir.. Aynı şeyler değildir.
Peki işverenin kusursuz sorumluluğu ne olacak. Firmaya ait araçla kaza yapıldı istihdam eden sorumludur. Diyelim ki ölüm oldu. Dava açıldı ve mahkeme 40,000 ytl tazminata hüküm verdi sigorta da karşılamadı . İşveren tazminatı ödedi . Gider yazamıyacak mı?????

Merhabalar

Önce Nizam beyin sorusuna cevap vereyim.
Esasen sorunun cevabı içinde. Kusursuzluk hali. Borçlar Kanunun 55. maddesinde düzenlenen işverenin kusursuz sorumlu olması hali mağdur durumda olan 3. kişinin haklarının teslimi ile ilgilidir. Zarar ika eden kişinin ücretli işçi olması ve bu nedenle ekonomik gücü ika ettiği zararı karşılayamayacak durumda olması nedeni ile kanun koyucu böyle bir yaptırımı uygun görmüştür. Diğer taraftan işveren ödediği tazminatı kusuru oranında işçiye rücu edebilir. (Ücretinden kesebilir)

Aşağıda verdiğim, bu konuda düzenlenmiş bir özelge konuyu yeterince aydınlatıyor. Benim daha fazla açıklama yapmama gerek yok.
………………………………………………………………………………………………………………..

T.C.
ESKİŞEHİR VALİLİĞİ
İl Defterdarlığı
Gelir Müdürlüğü

SAYI : B.07.4.DEF.026.10/49-21-4517

KONU : Şirket aktifinde kayıtlı kamyonun kaza yapması sonucu ödenen tazminatın gider yazılıp
yazılmayacağı hk.

İlgi: a) 24/06/2003 tarihli dilekçeniz
b) 09/07/2003 tarihli dilekçeniz.

Dilekçenizde; şirketiniz şoförü ............ ..............'nun şirketinize ait ................ plakalı kamyonla kaza yaptığını, kaza sonucu hasar, yaralanma ve ölüm meydana geldiğini, mahkeme neticesinde yaralıların hastane masrafları ve mahkeme masraflarının müteselsilen borçlu olarak şirketiniz tarafından ödenmesine karar verildiğini ve Bağ-Kur Avukatı ...... ............ tarafından hazırlanan taksitlendirme planı dahilinde ödemelere 18/04/2002 tarihinde başladığınızı ve halen ödediğinizi belirterek yapılan bu harcamaların işletmeniz tarafından gider yazılıp yazılmayacağına ilişkin konu hakkındaki görüşümüzün bildirilmesi istenilmektedir.

5422 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 13'üncü maddesinde; kurumlar vergisinin 1'inci maddesinde yazılı mükelleflerin bir hesap dönemi içinde elde ettikleri safi kurum kazancı üzerinden hesaplanacağı ve safi kurum kazancının tespitinde Gelir Vergisi Kanunun ticari kazanç hakkındaki hükümlerinin uygulanacağı hükme bağlanmış olup, bu hüküm uyarınca kurum kazancından Kurumlar Vergisi Kanunun 14'üncü ve Gelir Vergisi Kanunun 40'ıncı maddesinde yer alan giderler indirilecektir.

Öte yandan, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun "İndirilecek Giderler" başlıklı 40'ıncı maddesinin 3 numaralı bendinde; işle ilgili olmak şartıyla, mukavelenameye veya ilama veya kanun emrine istinaden ödenen zarar, ziyan ve tazminatların safi kazancın tespitinde gider olarak indirilebileceği, aynı kanunun "Gider kabul edilmeyen ödemeler" başlıklı 41'inci maddesinin 5 numaralı bendinde; her türlü para cezaları ve vergi cezaları ile teşebbüs sahibinin suçlarından doğan tazminatlar (Akitlerde ceza şartı olarak derpiş edilen tazminatlar, cezai mahiyette tazminat sayılmaz)'ın gider yazılamayacağı hüküm altına alınmıştır.

Diğer taratan, 818 sayılı Borçlar Kanununun "İstihdam Edenlerin Mesuliyeti" başlıklı 55'inci maddesinde, "Başkalarını istihdam eden kimse, maiyetinde istihdam ettiği kimselerin ve amelesinin hizmetlerini ifa ettikleri esnada yaptıkları zarardan mesuldür. Şu kadar ki böyle bir zararın vuku bulmaması için hal ve maslahatın icabetliği bütün dikkat ve itinada bulunduğunu yahut dikkat ve itinada bulunmuş olsa bile zararın vukuuna mani olamayacağını ispat ederse mesul olmaz, İstihdam eden kimsenin, zamin olduğu şey ile zararı ika eden şahsa karşı rücu hakkı vardır." hükmü yer almaktadır.

Bu hükümlere göre, ödenen tazminatın gider yazılabilmesi için işle ilgili olması ve sözleşmeye, ilama veya kanun emrine göre yapılması şarttır. İşle ilgili olmayan veya işle ilgili olsa dahi işletme sahibinin şahsi kusuru nedeniyle ödenen zarar, ziyan ve tazminatlar gider yazılmayacaktır.

Bu itibarla, şirketiniz aktifinde kayıtlı ................ plakalı kamyonunuzun kaza yapması nedeniyle, kazada zarar gören tarafa mahkeme ilamına dayanarak Bağ-Kur Avukatı ......... ............. tarafından hazırlanan taksitlendirme planına göre yaptığınız ödemeleri; aracınızın (................. plakalı) yola çıkmadan yani kazadan önce noksanlıklarının ve bakımının tam olarak yapılmış olması, eksikliğinin bulunmaması, sürücü .......... ...............'nun ehliyetinin bulunması ve taşıtın fenni muayenesinin yapılmış olması şartıyla şirketiniz Borçlar Kanununun 55'inci maddesi gereğince kusursuz sorumluluk kapsamında değerlendirilerek gider olarak kayıtlarınızda göstermeniz mümkündür.

Bilgilerinizi rica ederim.
……………………………………………………………………………………………………………………………

butterfly effect’in sorusuna gelince; konunun yanlış anlaşıldığı görülüyor. Burada söz konusu olan cezai mahiyette bir tazminattır, işçinin ücreti ile alakası yoktur. Sebebi de işçinin haksız olarak işten atılmasıdır. Diğer taraftan, eğer işveren işçiyi tekrar eski işine almamışsa, 4857 Sayılı İş Kanununun hizmet akdinin feshinde ihbar önellerini düzenleyen (Süreli fesih ) başlıklı 17. maddesine riayet etmediği için ayrıca, işçinin çalıştığı süre ile orantılı olarak bir tazminat daha ödemesi gerekir ki buna ihbar tazminatı diyoruz. İşçinin ayrıca bu tazminatı da isteme hakkı saklıdır.

Sn. Erol,

Teşekkürler uzun uzun kopyalamışınız. Ancak bu yazdıklarınız benim savımı güçlendiriyor. Karşısında değil.

butterfly effect ' Alıntı:
TAmer Başkan'a katılıyırum.

İndirielemeyecek giderlerdeki madde5. Her türlü para cezaları ve vergi cezaları ile teşebbüs sahibinin suçlarından doğan tazminatlar (Akitlerde ceza şartı olarak derpiş edilen tazminatlar, cezai mahiyette tazminat sayılmaz.) der

ancak parantez içinndeki hüküm ile 40. maddeye atıfta bulunur.

Buradaki 4+4 maaş ödemesi işverenin suçundan dolayı bir tazminat değil ödemediği maaşın ödemesidir.

İşveren 8 ay boyunca ödemediği maaşı ödemiştir. Sonunda kıdem tazminatını ödeyerek iş akdini feshetmiştir.

Yani cezai bir şartın sonucu olan ödeme değil işçinin hakkı olan ödemedir. Ayrıca işverinin beğenmediği işçiyi çalıştığı süre içinde maaşını ödeyip ve sonunda kıdemini ödeyip çıkarması işverenin bir suçu değildir (arada iş kanunu ve akid vardır). Hatalı personel politikasını ceremesidir. İşveren personeli dövse ve tazminat ödese işte bu suç sayılır ve KKEG olur.

Sn. Butterfly' dan aldım bu satırları.
Bir işi yaparken bazı tercihler yaparız. Bu tercihlerimiz hatalı olabilir. (Makina bozulur, işçi sakat kalır, kamyon bakımda gecikir veya parça arızalıdır kaza yapar)
Bu tip olaylardan doğan tazminatlar işletme sahibinin suçu mu kabul edilecektir.??

nguroy ' Alıntı:
Sn. Erol,

Teşekkürler uzun uzun kopyalamışınız. Ancak bu yazdıklarınız benim savımı güçlendiriyor. Karşısında değil.

Aynısını ben yazıyordum. Ağzımdan aldınız valla.

Benden bu kadar beyler. İlave açıklamalarım ücrete tabi. Gösterdiğim bankaya danışma ücretini yatırıp dekontu adresime gönderirseniz daha fazla açıklama yaparım. ;)

Sn. Erol
Bu nasıl bir ifade yaklaşımı . Ben doğrusu size pek yakıştırmadım.

OSMAN EROL ' Alıntı:
Benden bu kadar beyler. İlave açıklamalarım ücrete tabi. Gösterdiğim bankaya danışma ücretini yatırıp dekontu adresime gönderirseniz daha fazla açıklama yaparım. ;)

Sevgili Osman Abi,

Size bir konuda danışmak istiyorum....

Abi ben bir kızı sevdim abi ama çok sevdim abi. Abi ölüyorum aşkımdan.

Ama kızı babası muhasebeciye vermiyor. Her yolu denedim bir türlü vermiyorlar.

Nguroy diye mahalleden bir abimiz "kaçır" dedi .

Ama babasından korkuyorum abi.

Ayrıca işe de ihtiyacım var danışmalık ücretini iş bulduktan sonra ödiycem.

Abi yardım.

Abi bi de, Köprüde intahar şov yapmayı düşünüyorum abi. O zman verirler kızı de mi?

;D ;D ;D

Bi de Tamer Başkan abimiz başlığı kitliycek, tikkattt abiiiii.

Sn. Erol;

Aşağıdaki satırları dikkatle okumanızı, bilgilerinizi yeniden gözden geçirmenizi, yanlış bilgileri , maddi çıkar karşılığı satıp, mesleğe yeni başlamış olan arkadaşlarımın daha çok zararına neden olmamanızı tavsiye ederim.

Gelir Vergisi Kanununun 25/1. maddesinde, "Ölüm, sakatlık, hastalık, ve işsizlik sebepleriyle verilen tazminat ve yapılan yardımlar" gelir vergisinden istisna edilmiştir. Buna göre işçiye ödenen kıdem tazminatından gelir vergisi kesintisi yapılmaz ancak damga vergisi kesilir.

Gelir Vergisi Kanununun 61. maddesinde, "Ücret işverene tabi ve belirli bir işyerine bağlı olarak çalışanlara hizmet karşılığı verilen para ve ayınlar ile sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatlerdir. Ücretin ödenek, tazminat, kasa tazminatı (mali sorumluluk tazminatı), tahsisat, zam, avans, aidat, huzur hakkı, prim, ikramiye, gider karşılığı veya başka adlar altında ödenmiş olması veya bir ortaklık münasebeti niteliğinde olmamak şartı ile kazancın belli bir yüzdesi şeklinde tayin edilmiş bulunması onun mahiyetini değiştirmez..." hükmü yer almıştır. İşe iade davalarını kazandıkları halde işe başlatılmamaları nedeniyle yargı kararları doğrultusunda yapılan ödemeler ücret kabul edileceğinden, gelir ve damga vergisi kesilecektir.