İşgöremezlik Belgesinin Bildirim Süreci Hakkındaki Tebliğ.!

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Yeniyurt
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: İşgöremezlik belgesinin bildirim süreci hakkındaki tebliğ.!

ben öyle düşünmüyorum hastane zaten raporu sgk gönderiyor işveren den isteyecektir.Raporlu işçiyi çalıştırdın mı yok sa ?

HR. ' Alıntı:
primi tam gösterip ücreti de tam yatırırsanız sıkıntı olmaz.
ama analık ve işkazası durumlarında bu uygulanamaz.

cezalar da oldukça ağır arkadaşlar asgari ücretin beş katı :-[

personel rapor parasını istemeye gitmediği sürece sorun olmaz.
zira raporu almış ancak kendini iyi hissedip çalışmış olabilir.Siz de tam prim ve maaş ödemişsinizdir.
Rapor parasını isterse ve siz tam bildirmişseniz dediğiniz doğru.Sıkıntı olur...

Konu :Yeni Tebliğ Hakkında

12 Mayıs 2010 tarihli 27579 sayılı resmi gazete de yayınlanan??İstirahatlı(raporlu) olan sigortalıların işyerinde çalışmadıklarına dair bildirimin işverence sosyal güvenlik kurumuna gönderilmesine ilişkin usul ve esaslar hakkında tebliğ??

Bildirimin gönderilmemesi veya süresi dışında gönderilmesi

MADDE 6 ? (1) Bildirimi göndermeyen veya belirtilen süre dışında gönderen işverenler hakkında idari para cezası uygulanır.

İstenen bilgi ve belgeleri belirlenen süre içinde mücbir sebep olmaksızın vermeyen kurum ve kuruluşlar ile diğer gerçek ve tüzel kişiler hakkında, asgari ücretin beş katı tutarında (3.645,00 TL),geç verilmesi halinde ise aylık asgari ücretin iki katı tutarında(1.458,00 TL)idari para cezası uygulanır.

Bu uygulamanın en önemli konusu raporların sosyal güvenlik kurumuna zamanında bildirilmesidir. Bu nedenle tüm çalışanlarımızın bildirimle ilgili sürelere dikkat etmesi gerekmektedir. İlgili sağlık kuruluşundan rapor alınması durumunda en geç iki gün içinde insan kaynakları departmanına faks yolu ile gönderilmesi ve ulaşıp ulaşmadığı konusunda teyit alınması büyük önem taşımaktadır

İyi çalışmalar,

HR. ' Alıntı:
nirvana3482 ' Alıntı:
merhaba konu ile ilgili çalışanlara duyuru yapmak istiyorum bununla ilgili yazı şablonu hazırlayan var mı acaba paylaşabilirmisiniz.

Tşk

Ben bir mail ile idari personele duyurdum.
herkes kendi birimine asıp personelini bilgilendirsin...

Değerli Çalışma Arkadaşlarım,

İstirahatlı olunan sürelere ilişkin verilen Çalışamazlık Belgeleri ile ilgili Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı yeni bir uygulama getirdi.

Daha önceden bu uygulama vardı.

Ancak ?personelin rapor ücretlerini SGK? dan talebine kadar? şeklinde uygulanmaktayadı ve bildirimin işveren tarafından yapılmaması durumunda İdari Para Cezası yoktu.

?12 Mayıs 2010 Tarihli Resmi Gazete İSTİRAHATLİ OLAN SİGORTALILARIN İŞYERİNDE ÇALIŞMADIKLARINA DAİR BİLDİRİMİN İŞVERENLERCE SOSYAL GÜVENLİK KURUMUNA GÖNDERİLMESİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA TEBLİĞ? de istirahat raporlarının 5 gün içerisinde işverenlerce sisteme girilmesi aksi halde İdari para cezası uygulaması başlamıştır.

Bu bağlamda; kendiniz ve personeliniz için istirahatlı olduğunuz günlere ait raporlarınızı takip etmenizi ve en geç 2 gün(hafta tatili, SGK sistem arızaları göz Önünde bulundurularak) içerisinde İnsan Kaynakları Birimi'ne teslim etmenizi önemle rica ederim.

İyi çalışmalar.

Haklısınız fakat zaten bunun önüne geçmek için böyle bir uygulama hazırladıkları kanaatindeyim hem işverenden hemde sgk dan para almanın önüne geçmek isteyeceklerdir.Çalışan sgk gitmese bile hastaneden gönderilen raporların bir süreti delil teşkil edecektir diye düşünüyorum

HR. ' Alıntı:
personel rapor parasını istemeye gitmediği sürece sorun olmaz.
zira raporu almış ancak kendini iyi hissedip çalışmış olabilir.Siz de tam prim ve maaş ödemişsinizdir.
Rapor parasını isterse ve siz tam bildirmişseniz dediğiniz doğru.Sıkıntı olur...

cezası

i) Kurum tarafından bu Kanunun 100 üncü maddesi kapsamında Kurum tarafından istenen bilgi ve belgeleri belirlenen süre içinde mücbir sebep olmaksızın vermeyen kamu idareleri, bankalar, döner sermayeli kuruluşlar, kanunla kurulmuş kurum ve kuruluşlar ile diğer gerçek ve tüzel kişiler hakkında, aylık asgari ücretin beş katı tutarında,
geç verilmesi halinde ise aylık asgari ücretin iki katı tutarında idari para cezası uygulanır.

Verilmezse 5 kat asgari ücret geç verilirse 2 asgari ücret ceza kesilir

mesajı ilk yayınladığımda hiç cevap gelmemişti. bugün yayınlanınca baya tepkiler oluştu. Tabiki haklı bir tepki. İşçinin alacağı bir rapor için süresinde girilmemesinin nihai sonucu olarak baya abartılı bir ceza. hiç hakka hukuka uygun değil. Suç ve ceza orantılı olmalı değilmi. 3 günlük rapor parası için 3 aylık Asgari ücretlinin net maaşı tutarında bir ceza. hangi akla ve mantığa uymakta. Yada bu hangi sorunlar karşısında ortaya çıktı. ben işvereni sevmiyorsam, Hastaneye gider 3 - 5 gün rapor alırım işverene vermem , vermediğim için int. ortamında girilemez daha sonrada rapor parası için SGK kurumuna giderim. benim rapor param nerde diye, onlarda yok girilmemiş diyecekler ve işverene al sana ceza. biz en son kısımdayız. işçi, işveren ve muhasebeci. bu süreç iyi işlemediği zaman al sana bir sürü ceza.
__ bu tür cezalar İşveren ile biz muhasebeciler arasında baya problem doğuracak gibi. Cezaya bakarmısınız Bir ceza = iki senelik Muhasebe ücreti.
__ Uygulanırlılığı tam olmayacağı için baya canlar yakacak ve sonra büyük ihtimal ya hafifletilecek yada kaldırılacak.
__ bizlerde Odalar aracılığı ile tepkimizi göstermemiz lazım. // tepki verilmezse daha nelere cezalar getirirler Allah bilir.

Hastaneye gider 3 - 5 gün rapor alırım işverene vermem , vermediğim için int. ortamında girilemez daha sonrada rapor parası için SGK kurumuna giderim. benim rapor param nerde diye, onlarda yok girilmemiş diyecekler ve işverene al sana ceza

çok haklısınız..birde işin bu boyutu var.

ama bizden bir şekilde izin almak zorunda.
yani ; ya gelmediği günlerin sebebini beyan edecek(hastalık,tutukluluk vs) yada işverenden izin kağıdı alacak..aksi halde devamsızlık sebebi olarak bir madde yok..disiplin işlemlerine göre tutanak vs uygulaması devreye girer.Belki işveren olarak buradan çıkış bulabiliriz.

rapor alıpta işverene bildirmezse, işverende onu kuruma bildirmez. Yani işçi rapor parasını ücret olarak almasa bile prim gününde yansır böylelikle ssk sı tam yatar.

abdsis ' Alıntı:
rapor alıpta işverene bildirmezse, işverende onu kuruma bildirmez. Yani işçi rapor parasını ücret olarak almasa bile prim gününde yansır böylelikle ssk sı tam yatar.

ssk'sının tam yatacağı hususunda size katılmıyorum.
1-personel işe gelmedi-izin almadı-sebep beyan etmedi=tutanak+savunma alınır.puantaj kaydı yada disiplin olarak devamsızlığı girilir
2-personel işe gelmedi-izin aldı=ücretsiz izinli
3-personel işe gelmedi-rapor beyan etti=istirahatli

bu durumların tamamında ssk ve ücret kesintisi yapılabilir.yapmamak işverenin insiyatifindedir.
tam yatırılmak istenirse haklısınız.

Sayın HR.,

ssk yı eksik bildirirse işveren eksik gün bilgi formu ekinde rapor yazısınıda bildirmesi gerekiyor. Budurumda kendi kendini ele vermiş oluyor. yani raporlu işçiyi bildirmemeden dolayı ipc...

abdsis ' Alıntı:
Sayın HR.,

ssk yı eksik bildirirse işveren eksik gün bilgi formu ekinde rapor yazısınıda bildirmesi gerekiyor. Budurumda kendi kendini ele vermiş oluyor. yani raporlu işçiyi bildirmemeden dolayı ipc...

SGK sını tam bildirdiniz diyelim.Çalışana İş göremezlik raporu veriyor hastane Siz sgk tam bildirdiğiniz için girişini yapmadınız.

Peki Çalışan raporuyla birlikte sgk dan parasını almaya gittiğinde raporların aslını sunacak,hastaneden gelen raporu da görecek o zaman siz raporlu bir kişiyi çalıştırmış duruma düşmüş olmayacakmısınız?

Primini tam yatırsanız da rapor girişini yapmak durumunda kalacaksınız.Bir de size o rapor gelmediğini ya da geç geldiğini düşünün sgk işverene neden rapor günlerini girmedin diye ....

Geçmiş olsun 5 mi olur 2 mi artık seçip beğeneceğiz.

merhaba bir sorum olacak. şimdi bir çalışanımız 24.04.2010 da rapor aldı 04.05.2010 da kontrol verilmiş. kendisiyle görüştüğümde 13.05.2010 a kadar tekrar rapor aldığını söyledi fakat bana daha ulaşmadı. şimdi bu 24.04.2010 - 04.05.2010 arasındaki raporu girmem gerekiyormu yoksa raporun kapanmasını mı beklemem gerekiyor ? :S

ttfvol ' Alıntı:
merhaba bir sorum olacak. şimdi bir çalışanımız 24.04.2010 da rapor aldı 04.05.2010 da kontrol verilmiş. kendisiyle görüştüğümde 13.05.2010 a kadar tekrar rapor aldığını söyledi fakat bana daha ulaşmadı. şimdi bu 24.04.2010 - 04.05.2010 arasındaki raporu girmem gerekiyormu yoksa raporun kapanmasını mı beklemem gerekiyor ? :S

d) Hak edilen istirahat süresi: On günden kısa süreli istirahatlarda istirahatın bittiği günü, on gün ve daha uzun süreli istirahatlarda onar günlük sürelerin bittiği ve son on günlük süreden arta kalan istirahat süresinin bittiği günü,

uygulama yeni..her memur başka başka yorumlayacaktır.sistem de henüz oturmamış..
ben on gün on gün gir derim..eksik girmekten iyidir.. ;D

karar sizin...

abdsis ' Alıntı:
Sayın HR.,

ben tam izah edemedim herhalde..örneklemeye çalışayım..

ben personele neden işe gelmedin diye soracağım.
bana hastaneye gittim raporum bu derse sisteme raporu girip eksik günlere raporu ekleyeceğim
bana memelekete acilen gittim derse..bende bunu makul görmüşsem..izin belgesi düzenleyip personel imzasını alıp eksik günde izin belgesini koyacağım..
personel makul cevaplar vermezse ben de bunu kabul etmemişsem gelmediği güne tutanak hazırlayıp savunmasını alıp eksik güne bunları koyacağım

en kötüsünü düşünelim personel rapor aldı..bize vermedi..biz kendisine eksik günü için izin belgesi düzenledik..imzasını aldık..eksik günlerde de bunu beyan ettik.personel gitti sgk'ya rapor ücreti için müracat etti.çelişki burada doğar ama buradada personelin izin belgesindeki imzası işveren olarak bizi korur ..diye düşünüyorum..

HR. ' Alıntı:
ttfvol ' Alıntı:

d) Hak edilen istirahat süresi: On günden kısa süreli istirahatlarda istirahatın bittiği günü, on gün ve daha uzun süreli istirahatlarda onar günlük sürelerin bittiği ve son on günlük süreden arta kalan istirahat süresinin bittiği günü,

uygulama yeni..her memur başka başka yorumlayacaktır.sistem de henüz oturmamış..
ben on gün on gün gir derim..eksik girmekten iyidir.. ;D

karar sizin...

şimdi hadi diyelim 10 ar günlük gireyim kontrol için çağırdığı tarih 04.05.2010 şimdi ben bunu girersem 12.05.2010 tarihinde girmiş olacağım cezayı kitlermi acaba sgk :S

nirvana3482 ' Alıntı:
abdsis ' Alıntı:
Sayın HR.,

SGK sını tam bildirdiniz diyelim.Çalışana İş göremezlik raporu veriyor hastane Siz sgk tam bildirdiğiniz için girişini yapmadınız.

Peki Çalışan raporuyla birlikte sgk dan parasını almaya gittiğinde raporların aslını sunacak,hastaneden gelen raporu da görecek o zaman siz raporlu bir kişiyi çalıştırmış duruma düşmüş olmayacakmısınız?

Primini tam yatırsanız da rapor girişini yapmak durumunda kalacaksınız.Bir de size o rapor gelmediğini ya da geç geldiğini düşünün sgk işverene neden rapor günlerini girmedin diye ....

Geçmiş olsun 5 mi olur 2 mi artık seçip beğeneceğiz.

raporlu işçiyi çalıştırmadan sadece 30 günlük primini AHB e yansıtılacak. İşçide raporunu işverene geç intikal ettirirse ceza olarak o raporun üstüne bir su içecek. yani rapor parasını almayacak. illa alacam derse o zaman ne olacak orasınıda şimden görünüyor maaşa zam işe son.

Merhaba Arkadaşlar,

rapor tarihi 27.04.2010 - 10.05.2010 arası

SSK İl müdürlüğünü arıyorum. Hiç kimseninbir şeyden haberi yok.

Yasa 12.05.2010 tarihinde çıktı. Bu raporu bildirme zorunluluğum varmı diyorum. Biz bilemeyiz diyorlar.

(tabi bende kapatıp onlara sevgilerimi yolluyorum)

Sizce göndermem gereklimi arkadaşlar.

10/05/2010 yasa yürülülük tarihinden önce ama siz yinede bildirin süresi geçmemişken

5 günlük rapora 3 kuruş verecek diye 5 asgari ücret ne demek... İnsanları işveren olduğuna da muhasebeci olduğuna da pişman ediyorlar... Bu kadar olmaz...

Arkadaşlar hamilelik durumu ile ilgili alınan raporlarda uygulama nasıl olacak?