İşgücü Tevkifatı

Üyelik
23 Şub 2021
Mesajlar
2
Konum
istanbul
Merhaba arkadaşlar bir konu hakkında acil bir bilgiye ihtiyacım var. Biz vinç üretiyoruz ve personelimiz gidip montaj yapıyor. 2 sene önce bir firma montaj yaptırmadı uygun yeri olmadığı için. Şimdi bizden montaj istiyor ve bunu tevkifatlı fatura kesmemizi istiyor. Sevk ve idare bizim montaj elemanlarında bu durumda fatura tevkifatlımı tevkifatsızmı kesilmeli. net ayrımı anlatacak açıklamalarda bulunabilirmisiniz.
 
Merhaba
İşgücü temininde 2 şartın birlikte sağlanması gerekiyor.
1- Montaj yapacak personelin "hizmeti alan" firma bünyesinde ücret akdiyle çalışıyor olmaması
2- Temin edilen elemanların, hizmeti alanın sevk, idare ve kontrolü altında çalıştırılması,

Sorduğunuz soruya göre 2.madde biraz sıkıntılı.
Elemanların işletmenin mal ve hizmet üretimi safhalarından herhangi birinde çalıştırılması halinde, sevk, idare ve kontrolün hizmeti alan işletmede olduğu kabul edilmektedir.
Dolayısıyla işgücü temin hizmetinin varlığının tespitinde; hizmetin ifasında kullanılan elemanların işgücü temin hizmetini veren firmanın bünyesinde bulunması ve ona hizmet akdiyle bağlı olması, hizmeti alanın sevk, idare ve kontrolü altında çalıştırılması gibi karineler göz önünde bulundurulacaktır. Bu hususların varlığı, taraflar arasında bir sözleşme yapılmışsa bu sözleşmedeki hükümler veya sözleşmeye bağlı teknik şartnamedeki açıklamalar da dikkate alınarak tespit edilecektir.

Sevk ve idare bizde diyorsunuz ama ne şekilde sizde,onu bilmiyoruz.O yüzden şahsım adına net bir cevapta veremiyorum.
 
Tahsin Bey öncelikle çok teşekkür ederim ilginiz için. Sevk idare tamamen bizde vinci nasıl montaj yapılacağını bizim servis ekibimiz bilir. parça parça halınde giden vinç çünkü tonaj halinde olduğu için parçalar halinde sevk ediliyor. sonrasında gidip montaj ekibimiz yerinde montajını yapıyor. Olay sadece bu
 
Eğer sevk ve idarenin tamamen sizde olduğunun her iki tarafçada kabul edilmesi halinde hizmet bedeli üzerinden kdv hesaplanacak ve tevkifata tabi tutulmayacaktır.
Benzer bir konuda verilmiş bir özelgeyi aşağıda paylaşıyorum.Özelgeye dikkat ederseniz eğer sevk ve idare sizde ise ve tevkifatlı kdv olmayacağı konusunda ısrar ediyorsanız "İşçi Çalıştırma ve Kiralama Protokolü" gibi protokol hazırlamanızda fayda olacağını da düşünüyorum.

TARİH:13.01.2012
SAYI:B.07.1.GİB.4.38.15.01-KDV-20-940-5
KONU:Fiili sevk ve idarenin işletme tarafından yapılması suretiyle verilen eleman temin hizmetinin KDV tevkifatına tabi tutulup tutulmayacağı hk.
İlgide kayıtlı özelge talep formunuz ve eklerinin incelenmesinden, madeni mutfak eşyası imalatı yapmakta olan … A.Ş. ile "İşçi Çalıştırma ve Kiralama Protokolü" imzaladığınız, bu protokol çerçevesinde firmaya ait işyerinde ve adı geçen firma adına, deneyimli elemanlarınız vasıtasıyla ve firmanız kontrolü altında emaye ve teflon mutfak eşyaları üretmeye başladığınız, işçilerin sevk, idare ve kontrolünün, üretim hattının hazırlanması ve programının, bir başka deyişle üretim ile ilgili işlemlerin baştan sona tamamının firmanıza ait olduğundan bahisle bu işle ilgili olarak … A.Ş. ye düzenleyeceğiniz faturada KDV tevkifatı uygulayıp uygulamayacağınız konusunda tereddüde düştüğünüz anlaşılmaktadır.
......
Bu itibarla; imzalamış olduğunuz "İşçi Çalıştırma ve Kiralama Protokolü" çerçevesinde … A.Ş. ye, firmanın kendi işyerinde, sevk, idare ve kontrolü Şirketinize ait deneyimli elemanlarınız vasıtasıyla, üretim sürecinin tamamının sorumluluğunu alarak vereceğiniz emaye ve teflon mutfak eşyalarının imalat işi, "işgücü temin hizmeti" kapsamında değerlendirilemeyeceğinden, hizmet bedeli üzerinden hesaplanan KDV nin tevkifata tabi tutulmasına gerek bulunmamaktadır.
******
 
Merhaba arkadaşlar bir konu hakkında acil bir bilgiye ihtiyacım var. Biz vinç üretiyoruz ve personelimiz gidip montaj yapıyor. 2 sene önce bir firma montaj yaptırmadı uygun yeri olmadığı için. Şimdi bizden montaj istiyor ve bunu tevkifatlı fatura kesmemizi istiyor. Sevk ve idare bizim montaj elemanlarında bu durumda fatura tevkifatlımı tevkifatsızmı kesilmeli. net ayrımı anlatacak açıklamalarda bulunabilirmisiniz.
@cbekci

Bu konu işgücü temini değil, ( bunun için işgücü temini akti gerekir, şartları tamamen farklı ) hizmetin tamamlanması. Bu nedenle tevkifata tabi bir durum sözkonusu değil.
 

Benzer konular

Üst