fonradar

İşletme Defteri Demirbaş İadesi

rotten1982

Katkı Sunan Üye
Üyelik
10 Haz 2013
Mesajlar
118
Konum
edirne
selamlar

4.ayda işletme demirbaş almış.9. ayda ise bu demirbaşı iade etmiş ve iade faturası kesmiş. ama 4. aydaki faturada bilgisayar yazıcı ve çeşitli parçaları vardı. ben bunu tek demirbaş olarak işledim. işletme sadece bir parçayı iade etmiş.şimdi bu iade faturasının kaydını nasıl yapabilirim.
 
Selamlar
Yine sadece kdv'sini çıkış yapın..Beyanda satış matrahınada dahil ederek beyan edin...
Amortisman tablonuzda düzenleme yapın,bu parçadan ayrılan amortisman gidere yazılmışsa,işletme hülasası hazırlarken bu kadarlık kısmı gelir hanesine ekleyin.
Saygılar
 
Selamlar
Yine sadece kdv'sini çıkış yapın..Beyanda satış matrahınada dahil ederek beyan edin...
Amortisman tablonuzda düzenleme yapın,bu parçadan ayrılan amortisman gidere yazılmışsa,işletme hülasası hazırlarken bu kadarlık kısmı gelir hanesine ekleyin.
Saygılar

hüstadım çok dpğru açıklama yapmış başka hiç bir şekle yorum kalmayacak şekilde teşekkürler
 
matrahta gösterilmesi yanlış olmaz mı? 30 nolu satırda göstermemiz yani sadece kdvsini ilave edilecek kdv sütununda göstermek doğru değil mi?
 
Selamlar
Duran varlık satışlarını matraha dahil edip etmeme kararınıza göre değişir.Matraha dahil edileceğini savunanlarda var,savunmayanlarda...O nedenle kararı size bırakıyorum..Ben matraha dahil ederim..
Saygılar
 
cevaplar için çok teşekkürler. sonuçta bu işlem satış değil iade olduğu için kdvnin 30 nolu sütunda gösterilmesi daha mantıklı geliyor bana.
 
Sayın Arkadaşlar,

KDV beyannamesinde fatura kestiğiniz her şeyi matraha dahil etmek zorundasınız. İlave edilecek satır sadece Matrah*Oran sonucu çıkan rakam ile sizin 391 hesap arasında meydana gelecek farkla ilgilidir. artı farklar buraya, eksi farklar ise indirilecek KDV satırına yazılır.

Neden ?

1. KDV beyannamesinde "Teslim ve Hizmetler" tutarıdır talep edilen tutar. Ve size esasen 391 hesaba yazdığınız KDV tutarının matrahı sorulur. Demirbaş satışı da KDV yasasına göre tam anlamıyla bir "TESLİM" dir şekli ne olursa olsun. Hatırlamak gerekir ki bunun için KDV yasasına göre TESLİM (fatura kesilmiş olması gerekmez) Vergiyi Doğuran Olay'dır. Artık çoğunluğun unuttuğu yada bilmediği eski KDV beyannamelerinde de bu satır "Teslim ve Hizmetlerin Karşılığını Teşkil Eden Bedel" olarak yazılıydı, sonradan değişti Şimdiki haliyle "Teslim ve Hizmetler" olarak yazıldı.

2. Adıgeçen İlave edilecek satırda sadece yüksek bir rakam olabilme sebebi şudur. Herhangi bir hata yada sebeple tahsil ettiğiniz bir KDV varsa "YersizTahsil" bunları da Vergi Dairesine ödemek zorundasınız. Tahsil ettiğiniz bu fazla KDV eğer iade edilemiyorsa yada düzeltilemiyor, ve matrahı da bulunmadığı için o zaman bu satıra ilave edersiniz.

Sonuç olarak Matrah * Oran(lar) esastır zaten beyannamede bu çarpım otomatik yapılıyor. Gerçek bir karine de artık aynı tespitin indirilecek KDV tutarlarının da aynı şekilde matrahlarının sorgulanması olarak da meydana çıktı hatırlatırım.
 
Son düzenleme:
Üst