fonradar

İşletme Defteri

tarkaniz72

Katkı Sunan Üye
Üyelik
2 Eyl 2008
Mesajlar
785
Konum
İZMİR
Arkadaşlar işletme defterinde iade faturası nı matraha mı işliyorsunuz ? KDV beyannamesinde matrah olursa mükellef 1. sınıfa geçmek istemiyor ? KDV sini ilav kdv ye mi işleyeceğiz beyannamede ? syg.
 
Sayın tarkaniz72,

Kestiğiniz faturanın içeriği ne olursa olsun, KDV matrahına eklemelisiniz. KDV matrahının açıklaması aslında "Teslim ve Hizmetlerin Karşılığını Teşkil Eden Bedel" olarak geçer. İlave KDV alanı sadece Beyannamedeki "Matrah * Oran" sonucu çıkan 391 hesapla aradaki kuruş farklarının ekleneceği alandır başka amaçla kullanılmaz. Eksi farklar ise İndirilecek KDV alanına eklenir. Bunun dışında yapılan tüm uygulamalar yanlıştır. En önemli hatalardan biri de bilindiği gibi Demirbaş satışlarıyla ilgiliydi İdare sonunda bana göre aykırı ama düzenleyici bir açıklama yaptı.

Umarım yeterlidir.
 
satıcı faturayı önce diğer müşterileri farketmesin diye normal fiyattan kesiyor ama sonra %80 gibi indirim olması için FİYAT FARKI faturası istiyor alıcıdan. Bunu İşletme defterinde nasıl işleyeceksiniz ?
 
kavork abi hayırlı akşamlar,nasılsınız ?

sevgili abim, mal alış iadesinide mi matrahta gösterilmesi gerekir diyorsunuz ?
 
satıcı faturayı önce diğer müşterileri farketmesin diye normal fiyattan kesiyor ama sonra %80 gibi indirim olması için FİYAT FARKI faturası istiyor alıcıdan. Bunu İşletme defterinde nasıl işleyeceksiniz ?

Bu durumun da "Transfer Fiatlaması" ile ilgisi olup olmadığına da dikkat etmek gerekir.
 
Mal alış iadesi matrahta gösterilmez. Kdv "İlave edilecek KDV" satırında gösterilir.
 
benim sorunum kestiğimiz ''fiyat farkı '' faturasının nasıl göstereceğim :( 20.000 tl. ye mal alıyorum arkasından 16.000 tl. FİYAT FARKI faturası kesiyorum satıcıya. Bunu satış olarak gösterirsem MATRAH ım yükseliyor( Fiyat farkını satış (gelir ) olarak gösterirsem , 20.000 TL. alış ise alışımı yükseltip 1. sınıf mükellef olmama neden oluyor !! tavsiyeniz nedir arkadaşlar?
 
Ya satıcı ile anlaşıp olması gereken bedelden ft kesmesini sağlayacaksınız yada alış/satış rakamlarınızın şişmesine razı olacaksınız.
 
bu bir nevi alış iskontosu olduğu için ve aynı (ay) dönemde olduğu için , alış ve satışı etkilemeden bir sonuç çıkmaz mı? kurtuluş çıkış arıyorum da bulamadım ?
 
Üst