İşletme defterindeki bina işletmenin aktifinde kayıtlı mı değil mi ?

Üyelik
21 Kas 2009
Mesajlar
36
Konum
istanbul
Merhaba,
a b c d dört kardeş. Mükellef olan kişi A işletme defteri ve aynı zamanda işyeri tapusu da A nın adına kayıtlı. Bu işyeri tapuda 2 yılı aşkın süredir aynı kişinin adına kayıtlı. İşyeri işletme sahibinin kendi adına kayıtlı olduğu için bu ana kadar kira stopajı uygulamadık. Ve bu işyeri ile ilgili bir gider kaydı yapmadık ( amortisman ayırmadık )


A şu ana kadar tapuda kendi adına kayıtlı olan işyerinin % 75 ini diğer üç kardeşe eşit hisselerde satışını yapacak. ( B C D kardeşler A nın yanında sigortalı çalışmaktadır)

1) Bu durumdaki bina işletmeye kayıtlı sayılırmı ? satışı için fatura kesmemiz gerekir mi ?
(kira stopajı uygulamamak bu binayı işletmeye dahil etmek anlamı taşır mı? )

2) Eğer işletmeye kayıtlı sayılır ise, söz konusu bu satış için bir istisna varmıdır ? ( kdv ve gelir vergisi açısından)

3) Eğer işletmeye kayıtlı sayılmaz ise bu satışta A nın şahsı için doğacak bir vergi söz konusumudur ? ve ne şekilde vergilendirilmelidir ?

4) bundan sonrası için A diğer kardeşler ile B C D ile ayrı ayrı mı kira sözleşmesi düzenlemeli, gerçekte aralarında bir kira ödemesi söz konusu olmayacak stopaj uygulamama hakkımız var mı yoksa emsal kira bedeli üzerinden bir rakam belirleyip buna göremi stopaj uygulamalıyız ?
 
Ynt: İşletme defterindeki bina işletmenin aktifinde kayıtlı mı değil mi ?

1-Bina fiilen ticari faaliyetin idame ettirilmesi için kullanılıyor. Muhtemelen ticaret sicili ve mükellefiyet kayıtlarında işyeri adresi olarak görünüyor. Bu nedenle bina ticari işletmenin bir unsurudur. Amortisman ayırmak kanunun siz tanıdığı seçimlik bir haktır,kullanmamışsınız bu hakkınızı.Tek başına amortisman ayrılmamış olması taşınmazın ticari işletmeye dahil olmadığını göstermez.

2-Bina zaten işletmeye sahibinin adına kayıtlı kim kime kira ödüyor ki,kira ödemeleri üzerinden tevkifat yapılsın?

3-KVK md.5/1-e'deki ve KDV Kanunun md.17/4-r'deki istisnalardan sadece kurumlar vergisi mükellefleri yararlanabilir. Gerçek kişi ticari kazanç elde ettiği için değil 2 sene,12 sene de elinde tutsa taşınmazı istisna yok.

4-B,C,D kira almayacaklarsa, her biri için ayrı ayrı emsal kira bedeli GVK.md.73'e göre hesaplanıp (Emlak Vergi Değeri*0,05)/0,33 yıllık beyanname ile GSMİ olarak beyan edilecek.
 
Ynt: İşletme defterindeki bina işletmenin aktifinde kayıtlı mı değil mi ?

bir duran varlığın işletme sahibinin adına kayıtlı olması ve işletmenin adresinin orası olması yani ticari faaliyetinin orada sürdürülüyor olması DURAN VARLIK kesinlikle işletmeye dahildir dememiz için yeterli midir ? başkaca şartlar aramalımıyız ?


kira sözleşmesi yapıldıktan sonra B C D nin gmsi mükellefi olmaları konusunda sorun yok.
Ama bu durumda A hiç bir zaman ödemeyeceği kira için stopaj yapmakla sorumlumudur.
 
Ynt: İşletme defterindeki bina işletmenin aktifinde kayıtlı mı değil mi ?

1-VUK madde 3/b'ye göre vergilendirmede vergiyi doğuran olayın gerçek mahiyeti esastır. Sizin verdiğiniz bilgilerden benim anladığım kadarıyla bu taşınmaz açıkça ticari işletmenin bir unsuru.

2-GVK md.94 uyarınca nakden veya hesaben bir ödeme yapılması gerek stopaj yapılması için.A şahsı nakden ve hesaben bir ödeme yapmadığına göre tevkifat yapılmasına gerek yoktur.
 
Üst