İsteğe Bağlı SSK Primi Serbest Meslek Kazancından Düşer mi?

Üyelik
31 May 2005
Mesajlar
76
Konum
ZONGULDAK-EREĞLİ
Serbest meslek faaliyetine başlamadan önce SSK' ya isteğe bağlı Sigorta primi ödeyen bir mükellef, serbest meslek faaliyetine başladıktan sonra da isteğe bağlı sigorta primlerini ödemeye devam etmiştir.

İsteğe bağlı ödenen (SSK) Sigorta Primleri, Serbest meslek kazancından düşürülebilir mi?
 
Sayın kaya.
Primler ilişkilendirilmesi gereken kuruma ödenmediği için, idare kazançtan düşülmesini kabul etmeyecektir.
Diğer sorun, sosyal güvenlik mevzuatı açısından çıkacaktır. Bu primleri S.S.K. emeklilik başvurusunda kabul etmeyecektir. Vergi mükellefiyeti sorgusunda bu durum meydana çıkar.
Saygılarımla.
 
Sayın Sezer,

Vergi mükellefliği başlamadan önce İsteğe bağlı SSK Primi ödeyen bir mükellefin, Serbest Meslek faaliyetine başladığında Bağ-Kur primi ödeyecek diye bir şart yok.

SSK ve Bağ-Kur'un yapmış oldukları protokolde bir sosyal güvenlik kuruluşuna prim öderken diğerine ödemek zorunda olmadıkları belirtilmiştir. Yani isteğe bağlı SSK Primi ödeyen bir kişi hiç ara vermediği halde Serbet Meslek faaliyetinden dolayı vergi mükellefliğini başlatırsa Bağ-kur pirimi ödemek zorunda değildir. Bunu bölgemizde bulunan Bağ-Kur il müdürlüğüne sorarakta teyit ettik. Fakat İsteğe bağlı SSK Prim ödemesine ara verdiği an Bağ-Kur'a kaydının yaptırması gerektiği bildirildi.

Bizim merak ettiğimiz Serbest Meslek Kazancından Bağ-Kur primleri düşülmete. İsteğe Bağlı SSK Primleri de düşülebilir mi? Sonuçta Bağ-Kurda, SSK Primleri de emeklilik amacıyla ödenmek.
 
Sayın kaya.
Sorunuzda S.S.K'lı olarak "Duraksamadan serbest meslek faaliyetine devam ettiğini" belirtmediğiniz için, duraksama olmuş varsaydım ve ona göre cevap verdim. Tabii ki duraksamadan devam edildi ise S.S.K'da sigortalılığı devam eder.
İsteğe bağlı sigorta primini kanunda belirtilen şartlarla kazancından indirebilir. Zira kanunda sosyal güvenlik kurumu ayırımı yapılmamıştır.
 
Sayın Kaya,
Bahsettiğiniz kural zorunlu Sigortalılık için geçerlidir.İsteğe bağlı sigortanın zorunlu bağkurluluğa engeli yoktur yani bağkurluluğu gerektiren durum başladığında isteğe bağlı sigortalılık sona erer aman dikkat ediniz.506 sayılı kanunun isteğe bağlı sigortalılıkla ilgili maddelerinde bu durumu düzenleyen hükümleri bulabilirsiniz.
 
Merhaba ;

Burada benim anladığım sayın KAYA'nın sorusu ;

İsteğe bağlı ssk primi ödeyen bir kişinin Bağkur ile çakışması olup olmayacağı değil,

SSK na İsteğe bağlı olarak sigorta primi ödeyen bir sigortalının ödediği primleri ticari veya mesleki kazancından indirim konusu yapıp yapamayacağıdır.

Benim görüşüm aşağıdaki özelgeye istinaden indirim konusu yapamayacağıdır.

Kod:
Mükellefin ticari faaliyeti ile ilgilisi bulunmayan ve isteğe bağlı olarak SSK’ya ödemiş olduğu primlerinin safi ticari kazancın tespitinde gider yazılıp yazılamayacağı hk.
 
Tarih 08/05/2000 
Sayı B.07.0.GEL.0.44/4429-7/21624 
T.C.
MALİYE BAKANLIĞI
Gelirler Genel Müdürlüğü

TARİH : 08.05.2000
SAYI : B.07.0.GEL.0.44/4429-7/21624
KONU : Mükellefin ticari faaliyeti ile ilgilisi bulunmayan,
ve isteğe bağlı olarak SSK’ya ödemiş olduğu primlerinin safi 
ticari kazancın tespitinde gider yazılıp yazılamayacağı hk.

ADANA VALİLİĞİNE
(Defterdarlık : Vasıtasız Vergiler Gelir Müdürlüğü)


İLGİ :14.02.2000 tarih ve B.07.4.DEF.01.11/Mük-29/527 sayılı yazınız.


İlgide kayıtlı yazınız ekinde yer alan ve iliniz ..... Vergi Dairesinin ..... vergi numarasında kayıtlı mükelleflerinden ..... 'e tayin edilen ..... sayılı yazınız incelenmiş olup, aşağıdaki açıklamaların yapılmasına gerek görülmüştür. 

Bilindiği üzere; 1479 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar ve Diğer Bağımsız Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kurumu Kanununun 24 üncü maddesinde sigortalı sayılacaklar belirlenmiş, (a) bendinde "...ticari kazanç veya serbest meslek kazancı dolayısıyla gerçek veya götürü usulde gelir vergisi mükellefi olanlar ..." hükmüne yer verilmiştir. Anılan Kanunun 26 ncı maddesinin birinci fıkrasında ise, "...Bu Kanuna göre sigortalı sayılanlar, sigortalı sayıldıkları tarihten itibaren en geç 3 ay içinde Kuruma başvurarak kayıt ve tescillerini yaptırmak zorundadırlar." hükmü yer almaktadır.

Diğer taraftan; aynı Kanunun 49 uncu maddesinin üçüncü fıkrasında "Bu kesenek ve primlerin tümü, yıl içinde ödenmek kaydıyla vergi uygulamasında gider olarak gösterilebilir." denilmektedir.

Ayrıca; 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu'nun 89 uncu maddesinin 3239 sayılı Kanunla değişik l numaralı bendinde "Beyan edilen gelirin % 5'ini ve her bir kişi için asgari ücretin yıllık tutarını aşmamak şartıyla mükellefin şahsına, eşine ve küçük çocuklarına ait hayat, ölüm, kaza, hastalık, sakatlık, analık, doğum ve tahsil gibi şahıs sigortalarının primleri (Sigortanın Türkiye'de kain ve merkezi Türkiye'de bulunan bir sigorta şirketi nezdinde akdedilmiş ve gelirin elde edildiği yılda ödenmiş olmak, beyannameye alınmış ücretler varsa bunların safi miktarlarının hesaplanması sırasında ayrıca indirilmemiş bulunmak şartıyla; eşlerin ve çocukların kendi gelirleri için ayrı beyanname vermeleri halinde, bunlara ait sigorta primleri aile reisi gelirinden indirilmez.)." hükmü yer almaktadır.

Buna göre, isteğe bağlı sigortalı olarak prim ödenen Sosyal Sigortalar Kurumu, anılan madde hükmünde yer alan sigorta şirketi niteliğinde olmadığından söz konusu kuruma ödenen primlerin madde kapsamında değerlendirilerek indirilmesi mümkün değildir.

Bu nedenle, sadece Bağ-Kur' a ödenen primler ile Gelir Vergisi Kanunu'nun 89 uncu maddesine göre ödenen şahıs sigorta primlerinin gelirin elde edildiği yılda ödenmiş olması, ayrıca bu primlere ait belgelerin verilecek yıllık gelir vergisi beyannamesine eklenmesi şartlarıyla, yıllık beyannamede bildirilen gelirlerden indirilmesi mümkün olacaktır.

Bu açıklamalar çerçevesinde, adı geçen mükellefin ticari faaliyeti ile ilgili bulunmayan, isteğe bağlı olarak Sosyal Sigortalar Kurumu'na ödemiş olduğu primlerinin safi ticari kazancın tespitinde gider yazılması mümkün olmadığı gibi, ticari kazanç dolayısıyla verilecek yıllık beyannamede bildirilen gelirden indirilmesi de mümkün bulunmamaktadır.

Bilgi edinilmesini, gereğinin buna göre yapılarak neticesinden adı geçene de bilgi verilmesini rica ederim.


Bakan A.
 
s.meslek faaliyeti ile bağkur'a geçiş zorunludur. isteğe bağlı olma şartları kaybedilmiştir. durum öğrendiğinde (emeklilik aşaması gibi) bağkur cezalı olarak primleri tahsil eder, isteğe bağlı ödenen primler yatırdığınız rakam üzerinden geri ödenir.
 

Benzer konular

Üst