merhabalar. tam da bu yazının üzerine farklı bir yaklaşımla sorsam peki? işveren mücbir sebep kapsamında olmayıp önce kısa çalışma ödeneğine başvuruyor, sonra işin teferruat kısmı baymış olacak ki tam da ücretsiz izin konusu açıklanır açıklanmak kçö'den vazgeçiliyor. sonrasında işçiler tek tek ücretsiz izne çıkartılmak isteniyor. yalnız firma kendi sektörüne göre büyük bir firma olsa da şu tarih itibariyle işçilerinin mart ücretlerinin bir kısmı duruyor. nisan haliyle tabi. buna dayanarak işçinin ihtar çekmesi ve haklı sebebe dayanarak istifa edip kıdem ve ihbar haklarından yararlanması söz konusu olmaz mı? işveren burada kötü niyetli bir tutum sergilemiyor mu üstad? kaldı ki aslında uzun zamandır böyle eksik gedik ödemeler yapan bir firma.
Merhaba
Anladığım kadarıyla şahsi düşüncemi yazayım.
İş hukuku uzmanı değilim ancak,burada işverenin pekte iyi niyetli olmadığını söylemeliyim.
4857/34 diyor ki;
"Ücretin gününde ödenmemesi
Ücreti ödeme gününden itibaren yirmi gün içinde mücbir bir neden dışında ödenmeyen işçi, iş görme borcunu yerine getirmekten kaçınabilir. Bu nedenle kişisel kararlarına dayanarak iş görme borcunu yerine getirmemeleri sayısal olarak toplu bir nitelik kazansa dahi grev olarak nitelendirilemez. Gününde ödenmeyen ücretler için mevduata uygulanan en yüksek faiz oranı uygulanır.Bu işçilerin bu nedenle iş akitleri çalışmadıkları için feshedilemez ve yerine yeni işçi alınamaz, bu işler başkalarına yaptırılamaz"
Zaten ücretlerin zamanında ve sürekli tekrarlanarak işçiye geç ödenmesi veya ödenmemesi işçi açısından haklı nedenle fesih sebebidir.ve 4857/24-e maddesi uyarınca sözleşme fesih edilebilir.
" e) İşveren tarafından işçinin ücreti kanun hükümleri veya sözleşme şartlarına uygun olarak hesap edilmez veya ödenmezse,"
Kaldı ki burada işverenin iyi niyetli olmadığının göstergeleri;
önce kısa çalışmaya başvuruyorsun (bu zaten beklenmesi ve yapılması gerekendi) sonrasında angaryadan kaçarak vazgeçiyorsun, ücretsiz izin desteğine başvuruyorsun.Burada da her ne kadar işçinin rızasının alınmasına gerek yoktur dense de başvuru işçinin maddi olarak aleyhine olacak şekilde değiştirildiği için kesinlikle onayı alınmalı diye düşünüyorum.Bunlara ilaveten,dediğiniz şekildeyse ücretlerde zaten düzenli ödenmiyor ise; bütün bunlar gösteriyor ki,işveren işçisinin haklarını koruyacak şekilde hareket etmiyor. Etmediği gibi,işçinin dahada mağdur olmasına sebep oluyor. (kısa çalışma desteği ile ücretsiz izin desteği arasındaki nakdi farklar) Bunların hepsi kötü niyet göstergesi bana göre.
İşçi burada bence (yasal hakkı var mı çok emin değilim ama) 4857/24-e bendini mazeret göstererek iş akdini feshedebilir.
Diye düşünüyorum