fonradar

İstirahatlı Çalışanı

merihs12

Katkı Sunan Üye
Üyelik
30 Ocak 2008
Mesajlar
811
Konum
kocaeli
Merhabalar
Yaklaşık 45 çalışanı olan bir firmada raporlu olan işçiler oluyor. Biz bu raporlu günleri sgk prim hizmet bildirgesinde bazen göstermiyoruz. Örneğin;
8 günlük raporu olan bir çalışanı o ay içinde 30 gün ya da 4 gün (yani rapor gün sayısından daha az) göstermemizin bir sakıncası varmıdır? Sonuçta Prim gün sayısını fazla göstermek sgk açısından olumsuz bir durum olmamalı diye düşünüyorum. Bir de bunun gibi durumlarda ''istirahat süresinde çalışmamıştır kutucuğu'' işaretlememek ne gibi sonuçlar doğurur ? .teşekkürler
 
Dediğiniz gibi tam gösterebilir veya 4 gün eksik gösterip diğer günleri ödeyebilirsiniz. Kutucuğu işaretlemeniz gerekir. Kutucuğu işaretlemediği için ceza yiyen görmedim hiç bugüne kadar ama forumda bir kaç kişi yazmıştı bu sebepten dolayı ceza yediğini.
 
Merhaba,

Çalışanların ilgili dönemlere istinaden almış oldukları iş görmezlik belgelerini bildirmenizin işveren tarafında 2 yöntemi vardır.

Dilerseniz işçiniz rapor sürelerini gözetmeksizin 30 gün gösterirsiniz ve çalışmamıştır kutucuğunu işaretlersiniz.

Diğer yöntem ise rapor süreleri oranında bordronuzu yaparsınız.

Alınan iş görmezlik belgelerinin süresinden daha az şekilde eksik gün bildirimi yapmak, işçinin diğer günlerde raporlu olmasına rağmen çalıştırıldığı anlamını doğurur. Buda işveren açısında riskli ve cezai durumlara tabi olacaktır.

Ayrıca kaç günlük raporlar ödenir, rapor ödenek parası neye göre hesaplanır, işveren raporlu olunan günlerin parasını ödemek zorunda mıdır, bunlar ayrıca cevap bulması gereken konular.
 
6 gün rapor alan bir işçi bildiğiniz üzere bunun 2 gününü alamıyor devletten 4 günlük para alıyor. İşveren o alamadığı 2 günü gösterip bordroda ödeyebilir. Yani 6 gün değilde 4 gün eksik gösterebilir. O 2 günde çalışmıştır gibi bir anlam çıkmaz kutucuğu bu işlem için koydular zaten.
 
Rapor eksik gün gösterilir aylık bildirgede "01" ile kodlanır ise ayrıca rapor onay kısmından onaya gerek kalmaz ama diğer durumlarda mutlaka onay verilmeli. Tabii ipc yemek istenmiyorsa.
 
Üst