İştirak Kazancı

önmuhasebeci

Katkı Sunan Üye
Üyelik
2 May 2012
Mesajlar
211
Konum
İstanbul
öncelikle herkese kolay gelsin.

iştirakimiz 2016-2015 karını dağıttı. bize ticaret sicil gazetesini göndermişler. bunun dışında bir evrak gerekiyor mu mahsuba eklemek için ?

ayrıca iştirak kazancı ile ilgili hatırlatmanız varsa alabilirim.

teşekkürler.
 
Sayın önmuhasebeci,

İştirak kazancının Genel Kurul kararında dağıtıma karar verildiği tarihte bir DEKONT ile alacağınıza kaydedildiğinin bildirilmesi gerekir. Dağıtım kararı hissenize düşen tutarı içermeyeceğinden bu şarttır. ŞAhıslara yapılan KAr dağıtımı stopaja tabi olmasına rağmen şirketler için yapılmayacak hissenize düşen tutar net olarak aktarılacaktır. Bu tarihte İştirak/Bağlı Ortaklıklar kazancı olarak kayıtlarınıza alacaksınız. İlgili tarihi içeren GV beyannamenizde Kar rakamı içinde göstercek istisnalar bölümünde de indireceksiniz. Belirli bir rakamın üzerindeki İştirak kazançları istisnası için YMM raporu gerekiyordu 2009 yılından itibaren bu zorunluluk kaldırıldı.
 
sayın ksimkesyan,

Banka dekontunu gelen ödemeye ekleyerek ve genel kurulun sicil gazetesindeki sayfasındaki fotokopisi yeterli olmaz mı ?

iyi günler.
 
sayın ksimkesyan,

Banka dekontunu gelen ödemeye ekleyerek ve genel kurulun sicil gazetesindeki sayfasındaki fotokopisi yeterli olmaz mı ?

iyi günler.

Sayın önmuhasebeci,

Özellikle "İştirak kazancının Genel Kurul kararında dağıtıma karar verildiği tarihte bir DEKONT ile alacağınıza kaydedildiğinin bildirilmesi gerekir." Bu ödemenin yapıldığı anlamını taşımaz. Yani tahakkuk esasdır. Dağıtım tarihi varsayalım 25.06 olsun sizin havaleniz 15.07 de gelirse GV beyannamenizde ciddi hata var demektir. Ödeme tarihi ve gazete hiçbirşey ifade etmez. Ayrıca gazetede dağıtılacak karın miktarı yazılır ancak hisselere düşen tutarlar yer almaz. Daha önemi dağıtım tarihi ile ilgili kara Yönetim Kuruluna da bırakılabilir. Bu durumda DEKONT dan başka hiçbirşey işlemlerin doğru olmasını sağlamaz.
 
gazete/dekont/yazı iştirak kazancı elde edilmesi demek değildir. ne zaman kar hesabınıza geçerse o zaman iştirak kazancı elde edilmiş olunur.
 

Benzer konular

Üst