İşveren Hissesi Sigorta Prim Teşviki

sera

Katkı Sunan Üye
Üyelik
22 Ara 2005
Mesajlar
330
Konum
istanbul
Arkadaşlar 01/07/2008 tarihinden itibaren yeni bir düzenleme geldi fakat oldukça karışık geldi bana. Sigortaları tahakkuk ettiğimizde tahakkukta işveren hisse oranlarıyine eskisi gibi. Ssk yetkilileriyle görüştüğümüzde aylık bildirgeyi tahakkuk ederken orada 4447 nolu kanunla ilgili bir seçenek olduğunu,onu seçmemizi söylüyorlar.Fakat biz öyle bir seçenek göremedik. Programda bir eksiklik mi var acaba? Siz nasıl yapıyorsunuz bu ay sigortaları? Teşekkürler.
 
Ynt: İşveren Hissesi Sigorta Prim Teşviki

Arkadaşlar bir de bu konuyla ilgili genelge yayınlanmış.Genelgede sigorta kurumuna dilekçe vererek aktivasyonu açtırmak gerektiği yazıyor.Sizlerin bu konuda neler yaptığını öğrenmek istiyorum.
 
Ynt: İşveren Hissesi Sigorta Prim Teşviki

Peki her yeni giren de dilekçe mi vermek gerekecek?? Ayrıca dilekçe örneği elinde olan var mı acaba?
 
Ynt: İşveren Hissesi Sigorta Prim Teşviki

Genelge zaten var bende.Ama anlayabilene aşk olsun. ::)
 
Ynt: İşveren Hissesi Sigorta Prim Teşviki

Şu anda e-bildirgede konuyla alakalı bir düzenleme yapılmadı. Görüştüm bir hafta içinde yeni kanuna göre güncelleyeceklerini söylediler. Saygılar.
 
Ynt: İşveren Hissesi Sigorta Prim Teşviki

Biz de gerek Ankara,gerek İzmir gereken yerlerle görüştük. Ama bu konuyla ilgilenenlerin bir kısmı tatilde,bir kısmının da haberi yok.Böyle birşey getiriyorlarsa öncelikle gereken düzenlemeleri yapıp sonra çıkarmaları gerekiyor bence. Zaten oldukça karışık bir durum. Bizim sırtımıza yüklendikçe yükleniyorlar. Az işimiz varmış gibi birde bunlarla uğraşıyoruz. Hepimize kolay gelsin.
 
Ynt: İşveren Hissesi Sigorta Prim Teşviki

Kafam karıştı? Nasıl olacak 17 sayfa genelge baştan okuyayım bari...
 
Ynt: İşveren Hissesi Sigorta Prim Teşviki

Aşağıdaki şartları sağladığınız ayda il md dilekçe ile başvurup kod açılmasını sağlayacaksınız. Şartlar;
A. İşveren;
1. 07/2007 - 06/2008 arası prim bildirgesindeki gözüken sigortalı sayısı 12'ye bölünecek çıkan rakam üzerinde ve 01/07/2008-30/06/2009 arası işe girmiş teşvikten yararlanabilecek çalışan varsa
2. 07/2007 sonra açılan bir işyeri ise ilk prim bildirimi ila 06/2008 arası bildirgesindeki gözüken sigortalı sayısı toplanıp bildirim verilen toplam ay sayısına bölünecek çıkan rakam üzerinde ve 01/07/2008-30/06/2009 arası işe girmiş teşvikten yararlanabilecek çalışan varsa
3. 01/07/2008 - 30/06/2009 arası yeni açılan bir işyeri ve 30/06/2009 tarihine kadar işe girmiş teşvikten yararlanabilecek çalışan varsa
(0,01-0,49 arası küsür yok sayılacak 0,50-0,99 arası küsür 1 kişi olarak değerlenecek.)
B. Çalışan;
1. 25/08/1990 tarihinden sonra, erkek ise 26/08/1979 tarihine kadar doğacak (25/8/1990 önce doğanlar 18 yaşı doldurduğu aydan itibaren yararlanabilir.) ,
2. 01/01/2008 - 30/06/2008 arasında ssk'lı olarak gözükmeyecek,
3. 01/07/2008 - 30/06/2009 arası işe girecek,
4. Teşvik şartlarını taşıyan başka teşvikten yararlanmayacak.

Not:
1. Sadece fiilen çalışılan günler teşvik kapsamında olacak
2. Exel benzeri hesap tablosu ile bu teşvikten yararlananlar bordro yapmak imkansıza yakın.
3. Hani kırtasiye işlemleri azalacaktı? Ay içinde ücretli izin gibi fiilen çalışılmayan ama prim hesaplanan gün varsa 2 bildirimin yanında 2 tanede ek-8 düzenlenecek ve ekinede bildirimler eklenecek.
4. Bu çorbadan yanlış anladığım ve aktardığım bilgi varsa affedersiniz artık.
 
Ynt: İşveren Hissesi Sigorta Prim Teşviki

sayın nane teşekkür ederim iyi özetlemişsiniz. açıkcası anlamamıştım uygulama yapan yok kimse bilmiyor fakat işveren için iyi bir avantaj. uygulamada yapan arkadaşlar bizleride bilgilendirirse çok sevinirim.
 
Ynt: İşveren Hissesi Sigorta Prim Teşviki

Kanunun açığı;
İşveren ilgili dönemde ortalama 10 kişi çalıştırmakta iken son ayda ekonomik nedenlerle 3 kişiye düşmüştür ve şu an yeniden 10 kişiye çıkacaktır fakat teşvikten yararlanmak ister.
Eski işi kapatmadan yeni bir işyeri kurar son çalışan 3 kişiyi eski işten çıkarır ve yeni yere giriş yapar. Eski iş için işçi çalışmayacağını bildirir. Yeni yere 7 kişi (teşvik kapsamındaki) alır. Kişi başı yaklaşık 124,54 YTL'den 860,58 YTL için yeni kıytırık bir yer kiralamaya değmez mi? ;)
-/-
Yukarıdaki bildgiye ek bir yıl hesabı işe giriş (18 yaşın dolduğu) tarihten itibaren hesaplanıyor. Örn; 15/07/2008 işe giren için 14/07/2009 kadar % 100 teşvik var.
 
Ynt: İşveren Hissesi Sigorta Prim Teşviki

biz muhasebeciler için her yeni kanun bir sürü külfet demek..Yetti artık inanın burnumdan geldi artık neymiş dilekçe verecekmiş bu kanundan yararlanmak için şimdi her bir müşteri için dilekçe yaz tabi e-bildirge servisi vekaletnamesiz iş yapmaz yok vekaletname aslı yok imza beyannamesi derler sonra müşterilerin son bir yılına tekrar dön ortalamalarını bulmaya çalış bu adam 2008 ocak-haziran çalışmış mı bak eee ondan sonra yaşı kaç işe girdiğinde araştır bul.. Sonra 4447 işaretle yemin ederim tam bir işkence.e-bildirge çıkardınız bari dilekçe sistemini e-bildirgeye ekleyin.. artı bu işkur artı ek1-ek2 nedir bu Allahım biz e-bildirge gönderiyoruz ya işte herşeyi buradan yapın işte tüm bilgileri tek bir yere verelim.. Yüz tane kuruma evrak veriyoruz bir işçi alınıyor her yerden kağıt israfı bir sürü zamanımız boş yere geçiyor... Birde sgk diye tüm kurumları birleştirdik diyorlar... Bizde e-bildirge ile detaylı bilgi isteyin hepsini verelim bir işçi hakkında ne istiyorsanız verelim ama ne olur artık tek bir yere verelim.. Bu kadar ağır şartlar olamaz.. insan gerçekten üzülüyor. Birde en ufak hatamızda ceza kesiyorlar.. Kendi kendime düşünüyorum çok mu şey istiyorum diye.. Ama bu düşündüklerim gerçekten çok kolay ve olabilecek şeyler.. Bir sistem geliştirirsiniz işkur-bölge çalışma müdürlükleri-ssk-bağkur hepsi tek sistemden yapılabilir hem bizim için hem çalışan için hem işveren için hem de kurum için çok ama çok rahatlatır işleri.. inşallah bu günleri görürüz..
 
18-29 Yaş Aralığında Olan Erkek ve 18 Yaşından Büyük Kadınlar İçin Prim Teşviki

18-29 yaş aralığında olan erkek ve 18 yaşından büyük kadın
sigortalılardan yeni işe alınanlara ilişkin işveren hissesi sigorta prim teşviki ile ilgi yayınlanmış olan SGK Genelge - 73 de madde 2.1.2 de belirtilen "İşveren hissesi sigorta prim teşvikinden yararlanılabilmesi için, işe alınan sigortalıların
2008/Ocak ila 2008/Haziran aylarına ilişkin Kuruma verilen aylık prim ve hizmet belgelerinde
kayıtlı olmaması gerekmektedir."ibaresinden sadece bize ait işyeri bildirgelerindeki sigortalılık kaydının olmaması aranmalıdır, yoksa herhangibir işyerine ait sigortalı kaydının olmaması gerektiği anlaşılmalıdır. Bu konudaki görüşlerinizi rica ediyorum
 
Ynt: İşveren Hissesi Sigorta Prim Teşviki

Arkadaşlar kanunda,

-ocak/2008 ile haziran/2008 arasında hizmet bildirgesinde kayıtlı olmaması gerektiği hükmü var.
sgk 73 nolu genelgede bunun kontrolü için www.ssk.gov.tr adresinden "hizmet erbabı" sekmesinden kontrol edilebileceği söyleniyor.

bir kişinin bu teşvikten yararlanabilmesi için ocak-haziran 2008 tarihi arasında kendi işyerimizdemi çalışmamış olması gerekir yoksa bu altı ay boyunca işsizmi olması gerekir bu konuda net bir şey varmı?
 
Ynt: İşveren Hissesi Sigorta Prim Teşviki

İşsiz olması gerekiyor. Kendi işyerimiz için olsa idi niye sgk int sitesine bakmamız gerekirdi? Açardık kayıtları iş biterdi.
 
Ynt: İşveren Hissesi Sigorta Prim Teşviki

sayın nane bi anda bütün umutlarımı suya düşürdünüz:) belki yanlış anlamışsınızdır olabilirmi :D
 
Ynt: İşveren Hissesi Sigorta Prim Teşviki

+bi soru;

85615 ve 85084 saylı teşvikten faydalanan işyerleri artı olarak bu işveren teşviğinden faydalanabiliyorlarmı?
 
Ynt: İşveren Hissesi Sigorta Prim Teşviki

Bu konu ile ilgili olarak başka bir ad altın tartışma açmıştım farkında olmadan kusura bakmayın, nane ye teşekkürler uyarısı için, nane nin belirttiği şekilde kendi işyerimizde araştırılacak olsaydı neden SGK nin veri tabanından araştırma yapmamız istensin diye düşündüm ve genelde bu kişinin sigorta kaydının olmaması gerektiğine karar verdim, ama yasa çıktıktan sonra yapılan seminerlerden birine katılan arkadaşım bu konunun muğlak olduğunu her iki görüşü kabul eden görüşlerin olduğunu belirtti, netleştirmekte fayda var.
 
Üst