İşyeri Adres Nakillerinde Sgk'ya Bildirim Süresi Hk.

ZİNDAN

Moderator
Forum Yönetimi
Üyelik
6 Eyl 2006
Mesajlar
7,317
Konum
İstanbul
İşyerinin adresi nakil oluyor ve aynı il içindeki Sgk Merkezi değişiyor, bu durumda yeni Sgm'ye eski numara ile yeni dosya mı açtırıyorsunuz, yoksa direkt yeni dosya mı açtırıyorsunuz? Eski dosyadan çıkışları nasıl (Hangi seçenek ile) yapıyorsunuz? Yeni dosyaya girişleri nasıl yapıyorsunuz?

Her Sgm farklı bir şey söylüyor?
 
sayın zindan geçenlerde aynı il içerisinde farklı sgk merkezi adres değişikliği yaptım eski sgk ve yeni sgk merkezine ayrı ayrı adres değişikliği dilekçesi verdim dosya numarası değişmedi sgk adres değişliğini 10 gün içinde bildirilmesi gerekiyor diye biliyorum ancak adres değişikliğimi yaparken memura sorduğumda bildirim süresinin çok problem olmadığını söyledi ne kadar doğru bilemiyorum tabiki
 
Ben daha önce dilekçe ile hallettim bu işlemi ama dediğiniz gibi her kurum farklı şey söyleyebiliyor. Dilekçe ile biraz uğraşma fazla olduğu için genelde yeni dosya açtırmanızı istiyorlar fazla iş çıkmasın kuruma diye. Siz en iyisi yeni sgk'ya sorun nasıl yapalım diye onlar sizi yönlendirsin. En garanti öyle olur.
 
5510 sayılı kanunda bu vardı, biz gidip bu şekilde dosya numaramız değişmeden nakil yaptırmak istediğimizde öyle yapmıyoruz, eski sistem devam ediyor, yani yeni dosya açtıracaksınız diyorlardı, bugüne kadarda bu şekilde yapıldı, şimdi sistemlerini yenilediler demek ki, artık eski numara üzerinden devam ettiriyorlar demek ki?
Eğer aynı işyeri numarası devam ediyorsa tabi!
 
Eski nodan devam etmesi/etmemesi teşvikler konusunda sorun yaratıyor. Eğer nakil değilde eski adrese kapanış yeni adrese açılış verirseniz işyeri nosu değişecektir. İşten çıkış/giriş yapmak zorunda kalırsınız. Dosya no değiştiği için de teşvikler (%5 hariç) çöpe gider.
 
5510 sayılı Kanun'un 11 nci maddesinde durum "...İşyerinin aynı il sınırları içinde Kurumun diğer bir ünitesinin görev alanına giren başka bir adrese nakledilmesi halinde, adres değişikliğinin yazı ile bildirilmesi yeterlidir. Bu işlerde çalışan sigortalıların, sigorta hak ve yükümlülükleri devam eder." şeklinde açıklanmıştır.
2013/11 sayılı Genelge'de durum "İşyerinin aynı ünitenin görev alanına giren başka bir adrese nakledilmesi halinde ise işyerinin yeni adresi güncellenmekte ayrıca işyeri sicil numarası verilmemektedir. Bu durumda, nakil edilen işyerlerinde çalışan sigortalılar için işten ayrılış ve işe giriş bildirgesinin Kuruma verilmesine gerek bulunmamaktadır." şeklinde açıklanmıştır.
Yani işyeri farklı bir ile gitmiyorsa sicil numarası değişmemeli ve giriş çıkış yapılmamalı, sadece ilgili merkez müdürlüklerine durum yazılı olarak bildirilmeli.
Yine 5510 sayılı Kanun'un 11 inci maddesinde yer alan nakiller için öngörülen 10 günlük süre, aynı il sınırları içerisinde ki nakiller için öngörülmemiş. Dolayısıyla bildirim süresine bağlı olarak idari para cezası uygulanamayacağı kanaatindeyim.
 
Son düzenleme:
5510 Sayılı Kanun ilk çıktığında dilekçe ile adres değişikliğini yapmıyordu Sgk Merkezleri, yeni dosya açın eskisini kapatın diyorlardı. Bu durum daha sonradan düzeltilmiş görünüyor.
 
aynı il sınırları içerisinde işyeri nakillerinde 10 günlük bildirim süresi geçse dahi İPC yok, uygulanmış ise de kaldırılması için dilekçe verilmeli. farklı bir ile nakil varsa 10 günlük bildirim süresi geçerse ipc var.
 
:

İhale ile Bir is adi ortaklık kurulmak suretiyle ustlenilmesi durumunda örnek olarak A Sirketi. B şirketi ile is ortakligi kuruyor ve bir is alıyor. A ve B şirketinin kendine ait isyeri tescili var fakat ayrıca AB is ortakligi adına is yeri tescil edilmesi yeni bir tescil numarası alması gerekir mi
 
sgk hisse devri bildirim

şirketi ortaklardan devraldık, adres değişikliği de oldu , daha önce şirket adına sgk numa.alınmış suan çalışan yok, sgk ya nasıl bildirimde bulunmam gerekiyor.
 
Şu an çalışan yoksa dosyaya ara verdiğinizi bildirin SGK'ya. Bunu ister dilekçe ile isterseniz e-bildirge sisteminden işe ara verme bildirim kısmından yapabilirsiniz. Eğer adres değişikliğini bildirmediyseniz adres değişikliği aynı ilçe sınırları içindeyse bir dilekçe ile bildirmeniz yeterli. Eğer başka il veya ilçeye geçtiyseniz bulunduğunuz yerdeki SGK'ya sorun her merkez farklı işlem yapabiliyor bu konuda. Bu işi hemen halledin ama zaman sınırı olan bir işlem isteyebilirler.
 

Benzer konular

Üst