İşyeri kapanışında verilen +maaşlar hakkında.!

Üyelik
20 Ara 2010
Mesajlar
2
merhabalar bana yardımcı olacaklara şimdiden teşekkür ederim, kapanacak olan işyerimizde ihbar vermemek için yasal süre içerisinde bildirim yapıldı (yazılı olarak) bu bildirimde çıkış olduğunda kıdem tazminatına ek olarak performansa göre +8 maaş tutarında bonus ödeme yapacaklarını belirttiler. bu bonus ödemesinin 2 aylık bir süreyi bulacağını da belirttiler sorum şu +8 yerine 1-2 maaş veya hiç ödeme yapmazlar ise hukuki yoldan hakkımızı arayabilirmiyiz yoksa bu iki aylık süreyi beklerken hukuki hakkımız kaybolur mu? aralık ayının başında şirket, depoda çalışan 15 arkadaşımızı kıdem ve +8 maaşlarını vererek işten çıkardı bu bize örnek teşkil edermi? teşekkürler
 
Ynt: İşyeri kapanışında verilen +maaşlar hakkında.!

1-işveren ihbar verecek diye bir şart yoktur ( adam zamanında tebliğ etmiş size )
2-kıdem tazminatı alacaksınız.
3-8 maaş bonusu anlamadım.performansınız kötü deyip vermez.( yazılı taahhüt ettimi )
 
Ynt: İşyeri kapanışında verilen +maaşlar hakkında.!

anladığım kadarı ile işveren, ileride açılacak davalar ile muhatap olmamak adına ikale sözleşmesi yapıyor.
Bu yöntemde işçi ve işveren iş sözleşmesini karşılıklı anlaşarak fesih ediyorlar. Yöntemin işçi açısından olumsuz yanı iş sözleşmesini kendi isteği ile feshettiği için , işkur'a müracaat ederek, işsizlik fonu ödeneğinden yararlanmak hakkını kaybetmek oluyor.
İşverenler işçilerin sırf işsizlik fonu ödeneğindne yararlanma haklarını kaybettikleri için ikale sözleşmesini imzalamama ihtimali ortadan kaldırmak istiyorlar. Bu amaçla da işçiye işkurdan alacakları parayı peşin ödeme yoluna gidiyorlar.
Ancak bu tür bir ödemenin muhasebeleştirilmesi sorun olabilir.
Bu nedenle de sizin işvereniniz ödemeyi bonus maaş adı altında yapmak yoluna gitmiş anladığıma göre.
Hayırlısı olsun.
 
Ynt: İşyeri kapanışında verilen +maaşlar hakkında.!

Bence burda ikale söz konusu değildir. Çünkü iş yeri kapanacak. İab de düzenlenecek . Bu nedenle işssizlik geçerli olur.
İşveren kıdemin üstüne ilave bir ödeme yapmak istiyorsa yapar. Bunda bir sakınca yok.
Yalnız tavanı aşan kısmı vergilemek gerekir. Tabi ssk tavanına da dikkat edilmelidir.
Ancak arkadaşımızın da sorduğu gibi bu örnek teşkil edermi ? ya da işveren bonus verirken kafasına göre haraket edebiilrimi?
Bu konular net cevaplanamaz konular. Dava açılabilir.
Emsal de olabilir olmayabilirde mahkemenin takdiridir.
 
Ynt: İşyeri kapanışında verilen +maaşlar hakkında.!

İşverenin yasal zorunluluğu ihbar süresine uymak, işçilik ve kazanılmış diğer hakları teslim etmek ve kıdem tazminatını ödemekten ibaret olduğuna göre, bonus maaş olarak tabir edilen fazla ödemeyi yapma zorunluluğu yoktur.
 
Üst