İşyeri Kira Damga Vergisi

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan cem9
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
işyerimizi marketler zincirine 2012 yılının 2. ayında kiraya verdik aylık 3300 tl ve 10 yıllık sözleşme imzaladık 2 nusha olarak sözleşme yapıldı. şimdi öğrendimki kiranın damga vergisi varmış acaba bu damga vergisini kim öder ve damga vergisi ne kadar ÖDENMESİ GEREKİR . birde kiracının ödeyip ödemediğini nasıl öğreniriz cevabınız için şimdiden teşekkürler

Sayın Cem9

İşyerinizi kiraya vermenizden dolayı eğer kira sözleşmenizin ''Özel Şartlar '' bölümünde Kiradan kaynaklanan D.V Kiracı öder ibaresini yazmadıysanız Kiracı kendi adına Kira sözleşmesinin 1 tanesi yani kendi adına olanı öder.Sizde kendi adınıza olanı ödersiniz.

Hesaplama ise şöyle olacak önce 3.300.-tl'nin Brütünü bulalım.Oda 4.125,00.-tl eder.Bu rakamın 10 yıllığı ise 495.000.-tl.eder.Bununda Damga Vergisi 495.000.-tl*1.89/1000=935.55.-tl eder. Bu rakamı Kiracınız ve siz ayrı ayrı Vergi Dairesine ödeyeceksiniz.Eğer siz Kira Kontratında D.V Kiracıya ait olduğunu belirtti iseniz o zaman Kiracınız 935,55.-tl * 2 =1.871.10.-tl ödeyecek.

Ayrıca,eğer Kira kontratında Kefil varsa o zaman bu Kira komtratından çıkıp akit'e döner ve D.V oranı % 0.9,48 (Binde dokuz,kırksekiz olur).Hesaplamada ona göre yapılır.

Son düzenleme:
üstadım birde bunu buldum..

Kira sözleşmelerini imzalamaları nedeniyle mükellef durumunda olan kişiler, aralarında vergilerin paylaşılmasına ilişkin olarak yaptıkları sözleşmeler geçerli değildir. Bir tarafın diğer tarafın vergisini sorumlu sıfatıyla ödemesi yasal düzenlemelere göre uygun değildir.

Vergi dairelerinin genelinde kira kontratlarının kaç nüsha düzenlendiğini soruyorlar.Bazende sormadan 2 nüsha olarak alıyorlar.Burda verginin paylaşılması söz konusu değil D.V ödeyen kişi isterse veya kira kontratlarında özel şartlarda belirtilmişse yarısını karşı taraftan talep eder.Vergi dairesi buna bakmaz.Vergi dairesi verginin doğru şekilde tahakkuku edip ödenmesine bakar.Daha sonra kişiler nasıl uygulama isterlerse öyle yaparlar

Son düzenleme:
Vergi dairelerinin genelinde kira kontratlarının kaç nüsha düzenlendiğini soruyorlar.Baznede sormadan 2 nüsha olarak alıyorlar.Burda verginin paylaşılması söz konusu değil D.V ödeyen kişi isterse veya kira kontratlarında özel şartlarda belirtilmişse yarısını karşı taraftan talep eder.Vergi dairesi buna bakmaz.Vergi dairesi verginin doğru şekilde tahakkuku edip ödenmesine bakar.Daha sonra kişiler nasıl uygulama isterlerse öyle yaparlar

Damga vergisini bazen iki katı almaları; kontratta yazan maddeye istinadendir.

ferhat bey kiracı işyerine ruhsat alırken vergi dairesinde damga vergisini istemiyorlarmı acaba

Sayın Cem9

Kusura bakmayın sorunuzu şimdi gördüm

İşyerine ruhsat alırken D.V olmaz o harç parasıdıe.O da Belediyeye ödenir

Sayın Cem9

İşyerinizi kiraya vermenizden dolayı eğer kira sözleşmenizin ''Özel Şartlar '' bölümünde Kiradan kaynaklanan D.V Kiracı öder ibaresini yazmadıysanız Kiracı kendi adına Kira sözleşmesinin 1 tanesi yani kendi adına olanı öder.Sizde kendi adınıza olanı ödersiniz.

Hesaplama ise şöyle olacak önce 3.300.-tl'nin Brütünü bulalım.Oda 4.125,00.-tl eder.Bu rakamın 10 yıllığı ise 495.000.-tl.eder.Bununda Damga Vergisi 495.000.-tl*1.89/1000=935.55.-tl eder. Bu rakamı Kiracınız ve siz ayrı ayrı Vergi Dairesine ödeyeceksiniz.Eğer siz Kira Kontratında D.V Kiracıya ait olduğunu belirtti iseniz o zaman Kiracınız 935,55.-tl * 2 =1.871.10.-tl ödeyecek.

Ayrıca,eğer Kira kontratında Kefil varsa o zaman bu Kira komtratından çıkıp akit'e döner ve D.V oranı % 0.9,48 (Binde dokuz,kırksekiz olur).Hesaplamada ona göre yapılır.

Ferhat Bey izninizle bu mesajınıza ilişkin olarak ufak bir terminolojik düzeltme yapmak istiyorum. Kira sözleşmesinde kefil olması kira sözleşmesinin sözleşme olma, diğer bir ifade ile akit olma vasfını değiştirmez. Aslında Borçlar Hukuku açısından sözleşme-kontrat-akit aynı anlama gelmektedir. Kefil olsa da, olmasa da her üçünün hukuki niteliği aynıdır.

Ne var ki kira sözleşmesinde kefalet hükümleri varsa, bu durumda DVK md.6'da tanımlanan bir kağıtta birden fazla işlemin bulunması durumundan söz etmemiz gerekir. Yani bir kağıtta hem kira sözleşmesi, hem de kefaletname olmak üzere iki farklı işlem vardır. Buna göre 2 farklı alternatif ile karşı karşıya kalırız,

-Kefalet müteselsil kefalet ise kefalet tutarı üzerinden alınması gereken damga vergisi ile kira üzerinden alınması gereken damga vergisini kıyaslayıp, bir birine bağlı iki işlemden sadece en yüksek vergiyi gerektiren işlem üzerinden vergi alınır.

-Kefalet adi kefalet ise hem kira tutarı üzerinden, hem de kefalet üzerinden ayrı ayrı damga vergisi alınır.

Son düzenleme:
Yalnız burada şu konuyu atlamamak gerekir.

Yukarıdaki soruda belirtilen rakamlardan yola çıktığımızda ve sözleşmenin içeriği aslında tam belirtilmediği için iki şekilde hesaplamak gerekir soruyu soran kişi sözleşme içeriğinde stopajın kime ait olduğunu belirtir ise aşağıdaki hesaplamalardan hangisini uygulaması gerektiğini belirtebiliriz.

KİRA BEDELİ BELİRTİLEN STOPAJIN KİRALAYANA AİT OLMASI DURUMUNDA SÖZLEŞMENİN DV HESAPLAMASI

İşyeri kira sözleşmelerinde aylık ve/veya yıllık kira bedeli belirtilmiş ise ve kaç yıllığına kiralanacağı belirtilmiş ise (10 Yıl * 39.600 TL yıllık kira bedeli *1,89 dv oranı =) 7.484,40 TL damga vergisi ödenmesi gerekir.

KİRA BEDELİ BELİRTİLEN STOPAJIN KİRACIYA AİT OLDUĞU YÖNÜNDE BİR HÜKÜM BELİRTİLMİŞ İSE DV HESAPLAMASI

İşyeri kira sözleşmelerinde aylık ve/veya yıllık kira bedeli belirtilmiş ise ve kaç yıllığına kiralanacağı belirtilmiş ise ve yine sözleşmede stopajın kiracıya ait olduğu hüküm altına alınmış ise Yıllık kira ücreti net 39.600 TL yıllık kira ücreti brüt rakamı 49.500 TL (10 Yıllık brüt kira ücreti 495.000 TL / 1000 = 495,00 TL * 1,89 damga vergisi oranı = 935,55 TL * 10 Yıl = 9.355,50 TL damga vergisi ödenmesi gerekmektedir.

Dolayısı ile 488 sayılı DV Kanunu'nun 1.maddesinde ekli (1) sayılı tabloda I.Akitlerle İlgili Kağıtlar bölümünde A/2 fıkrasında belli parayı ihtiva eden kira mukavelenamelerinin mukavele süresine göre kira bedeli üzerinden nispi damga vergisine tabi tutulacağı hükmüne bağlanılmıştır. Bu durumda kira sözleşmesinde açıkça kiralama bedeli ile süresi belirtilmiş ise damga vergisi tutarı yukarıda belirtiğim şekilde hesaplanması gerekmektedir (brüt kira bedeli üzerinden dv tutarını hesaplamak ise yine soruyu soran kişinin vereceği cevap ile alakalıdır sözleşmede stopajın kime ait olduğu belirtildiği önemlidir)

Sayın koraykarakaya'nın da belirtiği gibi kira sözleşmesi adi kefil tarafından imzalanması durumunda yani adi kefalet olarak düzenlenmesi durumunda kefalet şerhi ayrı bir hukuki boyutu olduğundan dolayı yani asıl akitten farklı olacağından dolayı toplam kira bedeli üzerinden hesaplanan binde 1,89 dv sine ek olarak kefalet şerhinden dolayı DVK 6.maddesi üçüncü fıkrası hükmüne göre ilgili kanunun ekli (1) tablosunun I/A-3 bölümüne göre ayrıca binde 9,48 dv tabi tutulması gerekir.

Kira mukavelenamesine şerhin ''Müteselsil Kefil'' yada müşterek borçlu olarak konulması durumunda en yüksek vergi alınması gerekir bu da DVK 6.Maddesi ikici fıkrası hükmüne göre binde 9,48 DV tabi tutulması gerekir.

İyi Günler.

Son düzenleme:
Sayın Koray bey ''Terminolojik'' düzeltme için teşekkür ederim.Sayın demiral

KİRA BEDELİ BELİRTİLEN STOPAJIN KİRACIYA AİT OLDUĞU YÖNÜNDE BİR HÜKÜM BELİRTİLMİŞ İSE DV HESAPLAMASI

İşyeri kira sözleşmelerinde aylık ve/veya yıllık kira bedeli belirtilmiş ise ve kaç yıllığına kiralanacağı belirtilmiş ise ve yine sözleşmede stopajın kiracıya ait olduğu hüküm altına alınmış ise Yıllık kira ücreti net 39.600 TL yıllık kira ücreti brüt rakamı 49.500 TL (10 Yıllık brüt kira ücreti 495.000 TL / 1000 = 495,00 TL * 1,89 damga vergisi oranı = 935,55 TL * 10 Yıl = 9.355,50 TL damga vergisi ödenmesi gerekmektedir. Bu altını kırmızı renkte boyadığım cümle yanıltıcı eğer kira 10 yıllık düzenlenmiş ise hesaplama (kefil yoksa) 49.500.-tl*10 (yıl) =495.000.-tl *1.89/1000 =935.55.-tl'dir.

Bu çıkan nihai Damga Vergisidir. Bunun tekrar 935,55 TL * 10 Yıl = 9.355,50 TL damga vergisi
ödenmesi hatalı bir hesaplamadır

Saygılarımla
Ferhat

Sayın ferhat,

Maalesef size katılamıyorum, DV Kanunu'na ekli (1) sayılı tablonun I.Akitlerle İlgili Kağıtlar'' başlıklı bölümünde A/2 bendinde Kira mukavelenameleri (Mukavele süresine göre kira bedeli üzerinden) binde 1,89 nispetinde damga vergisine tabi tutulacağı hükmedilmiş. Dolayı ile bu hüküm ile kira sözleşmeleri üzerinden ödenmesi gereken damga vergisinin hesaplanabılmesi için kiralama süresinin net bir şekilde belirtilmesi gerekir.

Soruda 10 Yıllık kira sözleşmesine atıfta bulunulduğu için,

Yıllık kira ücreti net 39.600 TL yıllık kira ücreti brüt rakamı 49.500 TL (10 Yıllık brüt kira ücreti 495.000 TL / 1000 = 495,00 TL * 1,89 damga vergisi oranı = 935,55 TL * 10 Yıl = 9.355,50 TL damga vergisi ödenmesi gerekmektedir. Yapılan hesaplama doğrudur.

İyi Günler.

Sayın ferhat,

Maalesef size katılamıyorum, DV Kanunu'na ekli (1) sayılı tablonun I.Akitlerle İlgili Kağıtlar'' başlıklı bölümünde A/2 bendinde Kira mukavelenameleri (Mukavele süresine göre kira bedeli üzerinden) binde 1,89 nispetinde damga vergisine tabi tutulacağı hükmedilmiş. Dolayı ile bu hüküm ile kira sözleşmeleri üzerinden ödenmesi gereken damga vergisinin hesaplanabılmesi için kiralama süresinin net bir şekilde belirtilmesi gerekir.

Soruda 10 Yıllık kira sözleşmesine atıfta bulunulduğu için,

Yıllık kira ücreti net 39.600 TL yıllık kira ücreti brüt rakamı 49.500 TL (10 Yıllık brüt kira ücreti 495.000 TL / 1000 = 495,00 TL * 1,89 damga vergisi oranı = 935,55 TL * 10 Yıl = 9.355,50 TL damga vergisi ödenmesi gerekmektedir. Yapılan hesaplama doğrudur.

İyi Günler.

Sayın Demiral iki kere 10 yılı dikkate alıyorsunuz ve damga vergisini de bu yüzden tam 10 kat fazla hesapladınız. Matrah 495.000, oran binde 1.89, damga vergisi de (49.500*10)*0,0189=935,50.-TL olacak işte.

Sayın koraykarakaya, ve Sayın ferhat, haklısınız.

koray bey, iki kez 10 yılı dikkate alıyorsunuz deyince dikkat ettim haklısınız ben bu hesaplamayı neden böyle yaptım aklım almıyor ferhat bey de cevap yazmış ama nereye takılmışsam artık :(

İyi Günler.

Sayın koraykarakaya, ve Sayın ferhat, haklısınız.

koray bey, iki kez 10 yılı dikkate alıyorsunuz deyince dikkat ettim haklısınız ben bu hesaplamayı neden böyle yaptım aklım almıyor ferhat bey de cevap yazmış ama nereye takılmışsam artık :(

İyi Günler.

Bu sıra herkes çok yoğun.İşte çat kapı aylık ve3 aylık muhtasarlar,Kdv'ler,Geçici Vergi birde Grup Şirketleri Yıllık Faaliyet Raporları,Kurumlar,S.G.K derken En iyisi ben içimizi karatmıyayım.

Son birşey daha arkadaşlar Mükellef Bildirimlerini unutmayalım. 31.05.2013 son gün.

Sayın Ferhat,

Kira sözleşmesi üzerinden hesaplanması gereken damga vergisi uygulamasını aşağıda belirtmiş olduğum iki husus göz önüne alınarak hesaplanması gerekir bu konuyu atlamayalımda:)

KİRA BEDELİ BELİRTİLEN STOPAJIN KİRALAYANA AİT OLMASI DURUMUNDA SÖZLEŞMENİN DV HESAPLAMASI

İyi Günler.

bizim deponun kira kontratında kira müddeti 1 yıl yazıyordu geçen sene DV ödedim, 1 yıl sonunda kontratı yenilemedik, kirayı arttırıp devam ettik,
bunun için DV ödemelimiydim, birde vergi dairesine depoyu bildirmedim şimdi bildirsem sıkıntı olur mu? yada kontratı yenileyip mi bildireyim?

1-Yeni bir sözleşme veya bu sözleşmeye atıf yapan bir kağıt veya kabul şerhi yoksa, tekrar damga vergisi ödenmesine gerek yoktur.

2-Geç te olsa bildirin, zararın neresinden dönseniz kardır.

İşyeri kira sözleşmelerinde damga vergisi sözleşmede belirtilmemişse kim öder ? Normal şartlarda hem kiracı hem de kiralayan için ayrı ayrı mı tahakkuk eder ?

merhabalar, dükkan kiraladım ve kiram 3500 5 yıllık kontrat yaptık 2 nusha ve kefilli. vergi dairesi 5000 lira damga vergisi cıkardı hesap doğrumudur acaba acil yardım ederseniz sevinirim