İşyeri Sicil Numarası

tanca

Katkı Sunan Üye
Üyelik
12 Şub 2006
Mesajlar
747
Konum
istanbul
Değerli meslekdaşlarım aklıman takılan bir kon var.Biz bir inşaat firmasıyız ve yol,baraj,metro,demiryolu,köprü v.b. işler yapıyoruz.Şu an bir yol işinde inşaat firmasıyız.İşyeri sicil numaramız ve tehlike sınıfımız belli ancak %30 - 40 gibi personelimiz büroda ve şantiye içinde çalışıyor.Diğer işçiler ise arazide.Peki bizim 2 tane işyeri sicil nmaramız olması gerekmez mi,büro ve şantiye içindeki idari personelimizin ağır ve tehlikeli işlerle pek bir alakası yok.Dolayısıyla tehkike sınıfımız ve oranımız değişik olacaktır.Sizin bu konu hakkındaki görüşünüzü öğrenebilirmiyim,böyle bir şey olabilir mi?Teşekkürler.
 
eğer şantiye personeli ile idari personelin yaşadıkları alanlar birbirinden uzak ve birbirlerini görmüyor,herhangi bir şekilde birbirlerine karışmıyorlarsa idari personel için ayrı işyeri tescili yapabilirsiniz.fakat aksi durumda olacak bir iş kazasında veya teftişte başınız derde girer ve geriye yönelik büyük prim farkı ve idari para cezalarına maruz kalırsınız.
 
İşkolu kodunun tayini ile ilgili esaslar

Merhaba,
Konunuzla ilgili SSK.Gen.Müd.Primler Daire Bşk.lığının 16 sayılı genelgesinin ilgii kısmı aşağıdadır.


İşkolu kodunun tayini ile ilgili esaslar
Kanunun 75. maddesi uyarınca, yapılan işin prim tarifesine göre hangi tehlike sınıf ve derecesine girdiği ve ödenecek işkazalariyle meslek hastalıkları sigortası primi oranı işverene bildirileceğinden, tescil edilen her işyeri için ünite sınıflandırma komisyonunca tespit edilen tehlike sınıfı işverene (C-2008-34) kod numaralı formüler düzenlenmek suretiyle duyurulacaktır.

Yapılan işin tehlike sınıfının tayininde göz önünde bulundurulacak hususlar Prim Tarifesinin 3, 4 ve 5. maddelerinde belirtilmiştir.

- Prim tarifesinin üçüncü maddesi uyarınca, bir işyerinde yürütülen esas işin fer'i (ayrıntısı) ve mütemmimi (tamamlayıcısı} mahiyetinde olan bütün işlerin sigorta primleri, esas işin tabi olduğu prim oranına göre hesaplanacaktır. (örneğin, bir basma fabrikasının dokuma, desenleme ve apre üniteleri esas işin fer'i ve mütemmimi mahiyetinde olduğundan, tamamı birlikte mütalâa edilecek ve esas işin prim oranına tâbi olacaktır.)

Ancak, esas işin fer'i ve mütemmimi sayılan işler sigortalıları birbirine karışmayacak şekilde, ayrı ve bağımsız olarak yürütüldüğü ve ayrı bir işyeri olarak tescil edildiği takdirde, her biri kendi tehlike sınıfının prim oranına tabi tutulacaktır.

Uygulamada, kömür madenciliğinde aynı işveren tarafından yaptırılan ve esas işin fer'i ve mütemmimi mahiyetinde olan işlerin asıl işten ayrı ve bağımsız addedilmek suretiyle, 506 sayılı Kanun hükümlerine tabi tutulduğu görülmektedir.

18.03.1981 tarihli, 8/2569 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile yürürlüğe konulmuş bulunan iş kazaları ile Meslek Hastalıkları Sigortaları Prim Tarifesinin (110 kömür madenciliği) büyük grubunda her cins kömür istihsalinde, aynı işveren tarafından yaptırılan ve bu işlerin fer'i ve mütemmimi mahiyetindeki yıkama, sevk ve sair bilcümle yardımcı işlerin bu koda dahil olacağı belirtilmiş ve aynı Tarifenin 3. maddesinde de, bir işyerinde yürütülen esas işin fer'i ve mütemmimi mahiyetinde olan bütün işlerin sigorta primlerinin, esas işin tâbi tutulduğu prim haddine göre hesaplanacağı hükme bağlanmıştır.

Bu hükme göre, bahis konusu işyerlerinde aynı işveren tarafından yürütülen ve esas işin fer'i ve mütemmimi durumunda bulunan diğer bilcümle yardımcı işlerin asıl işten tefrikine, dolayısiyle asıl işten ayrı ve bağımsız olarak tescil edilmesine imkan görülmemektedir.

Bu itibarla, 01.03.1965 tarihinden sonra 506 sayılı Kanuna tabi tutulmuş bulunan kömür madeni işletmesi işyerlerinde, aynı işveren tarafından yaptırılan ve asıl işin fer'i ve mütemmimi niteliğinde olan bilcümle yardımcı işlerin, asıl iş için açılan dosyada mütalâa edilmek suretiyle buradan yürütülmesi lazımdır.
 
Üst