İthal edilen ürünün ihracatında kdv'nin durumu

serifumut

Katkı Sunan Üye
Üyelik
26 Nis 2011
Mesajlar
158
Konum
İSTANBUL
8. ayda ithal ettiğim bir ürüne 1,422.80.-TL gümrükte KDV ödedim. 11. ayda bu ürünü olduğu gibi değişiklik yapmadan başka bir ülkeye ihraç ettim. Bu durumda ödediğim KDV'nin iadesini istemem veya ödeyeceğim KDV'den mahsup yapmam mümkünmüdür. Saygılar
 
Ynt: İthal edilen ürünün ihracatında kdv'nin durumu

İade isteyebilirsiniz. Ancak "ödeyeceğim kdv den mahsup edebilirmiyim" şeklindeki sorunuz iade istemenizi gereken bir durum olmadığı sonucunu akla getiriyor... Önce iade isteyip sonrada ödenecek kdvye mahsup edilmesi biraz mantıksız gibi.
 
Ynt: İthal edilen ürünün ihracatında kdv'nin durumu

Anladığım kadarıyla iade istemeden mahsup yapılamamakta.
Cevabınız için teşekkürler.
 
Ynt: İthal edilen ürünün ihracatında kdv'nin durumu

İade istemeden neden mahsup yapılamasın. İade istemediğiniz takdirde, 191 hesabında ödediğiniz kdv'de olacağı için, ödeyeceğiniz kdv'ye mahsup yapabilirsiniz.
 
Ynt: İthal edilen ürünün ihracatında kdv'nin durumu

Selamlar
Soruya bu haliyle cevap vermek biraz zor.Şu kesin ki ihraç edilen bir ürün için katlanılan kdv'ler iade konusu yapılabilir.Ancak sorunuza karşılık direk "iade isteyebilirsiniz" demek zor.
Bir kdv'nin iadesini isteyebilmek için öncelikle bu iade tutarını kdv beyannamesinde göstermek,sonrasında iade evraklarınızı (yüklenilen listeden,tüm belgelere kadar) daireye sunmak zorundasınız.Bu evrakları sunup,kdv'de de belirtmek şartıyla bu iadeyi isteme konusu yapabilirsiniz. İade tutarı öncelikle borçlarınıza mahsup edilir sonrasında nakden iade yapılabilir.Veya belirlediğiniz başka bir ödemenize mahsup konusu yapılabilir.diğer önemli hususta iade tutarınızı belirttiğiniz kdv beyanında ki 190 hesabının (devreden kdv'nin) durumudur.Hangi ayın beyanında bu tutarı isteyecekseniz (11.ay diyorsunuz) bu ayda devreden kdv'nizin 1.422,80 TL'den fazla olması gerekir. Örneğin 500 tl alacağınız varken 1.400 tl iade isteyemezsiniz.Veya 500 tl ödemeniz çıkmışken iade isteyemezsiniz.Çünkü iade isteyeceğiniz rakam 191 içinde kullanılmış veya erimiş olabilir.

Özetle;
1- Kasım beyanınızda devreden kdv tutarınız iade rakamınızın üzerindeyse iade konusu yapabilirsiniz.İade rakamının altındaysa ancak kalan devredeni iade konusu yapabilirsiniz.
2- Önce beyan onaylanarak evraklar daireye sunulacak, sonrasında (inceleme yapılmasa dahi) istediğiniz bir vergiye mahsup ,veya vergi borçlarınıza mahsup veya da nakit olarak iade isteyebileceksiniz.

Sayın Bulent249'un dediği nokta da önemli.Ödeyeceğim kdv'ye mahsup istemek demek, kdv'de devredenin olmayacağını gösterir.Yani bu belirttiğiniz rakam 191 için kullanılmış ve bitmiştir.Haliyle iade istenecek bir rakamda kalmamıştır.

Saygılar.
 
Ynt: İthal edilen ürünün ihracatında kdv'nin durumu

Üstadlarım aydınlandım çok teşekkür ederim.
Saygılar.
 

Benzer konular

Üst