İthalat Kaydı Hk.

Üyelik
4 Nis 2007
Mesajlar
69
cümleten hayırlı cumalar..


değerli üstatlar...

meslekte yeni olduğumdan bazı şeyleri ilk yaşıyoruz.... bilmediğimden size danışmak istedim...
işletme defteri tutan mükellefimiz ithalat yaptı. bunu deftere kaydederken gümrük beyannamesine ve gümrük vergi tahsil alındısi belgesiyle mi yapıyoruz... orada ödenen kdv ve özel tüketim vergileri var... ötv yi malın maliyetine aktarıldığından sadece kdv nin matrahını bulup bu şekilde mal alışı olarak kayıt edebilirmiyim?


yoksa ayıklamam gereken başka şeyler var mı?


teşekür ederim...
 
Ynt: ithalat kaydı hk.

Sevgili Formdaş

işletme defteri tutan mükellefimiz ithalat yaptı. bunu deftere kaydederken gümrük beyannamesine ve gümrük vergi tahsil alındısi belgesiyle mi yapıyoruz.

Malın Faturasının tarihindeki (bir gün önceki) T.C.M.B döviz alış kurunu alarak Malın kaydını yap.

orada ödenen kdv ve özel tüketim vergileri var... ötv yi malın maliyetine aktarıldığından sadece kdv nin matrahını bulup bu şekilde mal alışı olarak kayıt edebilirmiyim?

Gümrük Alındı Belgesindeki ÖTV'yi malın maliyetine KDV'yi ise İndirilecek Kdv'ye yaz.
 
Ynt: İthalat Kaydı Hk.

sn.ferhat;
biz şöyle bir uygulama yapıyorum doğru mudur acaba?
beyanname gelince dövizin toplam bedelini beyanname üzerindeki kurla çarpınca; beyannamdeki mal bedeli bulunuyor bu da beyanname üzerinde yazıyor.ancak kdv matrahının hesabında, yurtiçi masrafı navlunu vs.de eklenip biraz eklemelerle kdv matrahı bulunuyor, bu rakamın kdv sini ödüyoruz.
159 a malın maliyetine biz düşük olan rakamı atıyoruz aradaki fark kalıyor, örneğin 124.000 tl 159 a atıyoruz ancak kdv 125.316 tl den hesaplanıyor
bu arada küçük farklar oluyor bu farkları da malın maliyetine atmak mümkün müdür?
 
Ynt: İthalat Kaydı Hk.

Selamlar.
İthalatlarda biliyorsunuz 3 türlü tutar söz konusudur.FOB (Free On Board) Bedel, CF bedel ve CIF (Cost, insurance & freight) bedeli.
FOB bedel,malın çıplak bedeli (kendi bedeli)
CF bedel,malın bedeli artı diğer navlun bedelleri dahil edilmiş hali.
CIF bedeli,(mal bedeli, sigorta ve navlun)

AŞAĞIDAKİ TANIMLAR ALINTIDIR.

CIF

Uluslararası ticari bir terim olan CIF, (ing. Cost, insurance & freight) mal bedeli, sigorta ve navlun teriminde, satıcı, CFR teriminde olan yükümlülükleri aynen üstlenmekte, ancak bunlara ek olarak taşıma sırasında malların kayıp ve hasar riskine karşı deniz sigortası sağlama yükümlülüğünü de almaktadır. Burada sigorta sözleşmesini akdetmek ve sigorta primini ödemek, satıcıya düşmektedir.

Alıcının dikkate alması gereken husus, CIF teriminde satıcıdan yalnızca asgari düzeyde bir sigorta kapsamı sağlanmasının beklendiğidir.

CIF terimi, malların ihraç işlemlerinin satıcı tarafından yapılmasını öngörür.


FOB :

Free On Board
Tedarikçinin malzemeyi nakliye yapılacağı geminin güvertesine taşıyana kadar olan sorumluluğunu içerir. Fabrikadan liman gümrüğüne kadar olan taşıma masrafları ile, liman gümrüğü ve liman masrafları tedarikçiye aittir. Malzeme gemi güvertesine taşındıktan sonraki sorumluluk ise müşteriye aittir.
Deniz taşımacılığında kullanılan bir terim olup, petrol fiyatları ile ilgili olarak CIF ile birlikte en sık kullanılan terimdir.
***

Kayıtları yaparken tüm alış ve masrafları dahile ederek bulduğumuz bedel CIF Bedeli oluyor.Bunlar içine gümrük firmasının düzenlediği komisyon faturası da dahil tabiki.
Yaptığım işlem şu şekilde ;
FOB bedeli için ithalatın invoice veya proforma fatura döviz değeri ile GÇB deki kur değerini çarpmak. Bulunan rakamla GÇB üzerindeki yazan FOB rakamı farklı olabilir.Ya bulduğunuz değeri ya da GÇB deki değeri yazın,size kalmış.

Boş bir kağıda bir tablo yapıyorum.Şöyle ki;

Tarih Fat.No Firma Matrah Kdv Toplam
----- ------- ------------- -------- -------- ----------

İthalat dosyasındaki belgeleri tek tek listeliyorum.Buradaki matrah kısım bizim 159 hesabımızı oluşturacak.Sonra bu listeyi ithalat dosyasının üzerine takıyorum ve listeye göre kayıtlara başlıyorum.Bilanço kayıtları zaten
159
191
100/102/320
ve
153
159
şeklinde.
Aynı mantıkla işletme defterine matrah + kdv = toplam şekliyle işliyorum.Kdv olmayanları ister matrah=toplam şeklinde de işleyebilirsiniz veya GÇB veya ithalat numarası tek kalemde ".... nolu ithalat dosyası" açıklaması ile matrah + kdv= toplam şeklinde işleyebilirsiniz.BA-Bs ayrımını nasıl yaparsınız o size kalmış.
Benim kayıt düzenim bu şekilde,saygılar.
Not:Gçb üzerindeki son total ile sizdeki total (159) tutamayabilir,genelde tutmaz,çünkü belgesiz giderler GÇB toplamına dahil edilmiş olabilir.
 
Üst