SMMM STAJER
Katkı Sunan Üye
örneğin 100.000 euroluk ithalat yaptık peşin olarak. ayın başında 1 euro 2tl iken biz toplam 200.000 tl ödedik.ama nakliye ardiye ordino gümrük vergisi v.b. masraflar tl olarak 10.000 tl tuttuysa bunu beyannamedeki kuru alarak girdiğimiz malın maliyetine atıyoruz.yani kısaca beyannamede kur 2,5 olup artmışsa biz zaten peşin olarak 100.000 euro ödedik ama beyannamedeki kuru baz alıp maliyetlendirme yaptığımızda kısaca kurdan dolayı maliyet artmışgibi göünüyor bu da kur farkı gelir ve gideri olarak muhasebede dengeleniyor ancak malın gerçek maliyetinde sıkıntı olmuyor mu?şöyleki kafalar karışmasın net bir şekilde açıklıyorum
mal bedeli:100.000 euro = 200.000 tl (peşin ödendiği kur
nakliye,ordino vb masraflar :10.000tl
toplam : 210.000 tl benim gerçekte malımın maliyeti ancak;
mal bedeli 100.000 euro :250.000 tl (beyanname tarihindeki resmi kur)
nakliye,ordino vb masraflar :10.0000 tl
toplam:260.000 tl muhasebeye bu şekilde giriyor beyanname tarihi baz alınıyor ve o tarihdeki kura göre işlem yapılınca muhasebede malın maliyeti bu şekilde çıkıyor ama patron bunu kabul etmiyor ben ödedeğim zamanı bilirim bu mala cebimden ne çıkmış ona bakarım bana o şekilde maliyetlendirme yapın diyor.bu aradaki fark ne oldu diyor bizde 645-656 kambiyo kar zararı kur farkı diyoruz ama bu seferde malın maliyetinden düşün ya da ekleyin daha gerçekçi olur diyor.sizce yapılan işlem yanlış mı yada patronun dediği şekilde yapıp kur farkını malın maliyetine ekleyip çıkartabilirmiyiz?tersi durumda kur düşerse2,5 yerine 1,5 olursa ben malın maliyetini ödedeğimden düşük mü göstereceğim üstatlar sizler nasıl yapıyorsunuz?
mal bedeli:100.000 euro = 200.000 tl (peşin ödendiği kur
nakliye,ordino vb masraflar :10.000tl
toplam : 210.000 tl benim gerçekte malımın maliyeti ancak;
mal bedeli 100.000 euro :250.000 tl (beyanname tarihindeki resmi kur)
nakliye,ordino vb masraflar :10.0000 tl
toplam:260.000 tl muhasebeye bu şekilde giriyor beyanname tarihi baz alınıyor ve o tarihdeki kura göre işlem yapılınca muhasebede malın maliyeti bu şekilde çıkıyor ama patron bunu kabul etmiyor ben ödedeğim zamanı bilirim bu mala cebimden ne çıkmış ona bakarım bana o şekilde maliyetlendirme yapın diyor.bu aradaki fark ne oldu diyor bizde 645-656 kambiyo kar zararı kur farkı diyoruz ama bu seferde malın maliyetinden düşün ya da ekleyin daha gerçekçi olur diyor.sizce yapılan işlem yanlış mı yada patronun dediği şekilde yapıp kur farkını malın maliyetine ekleyip çıkartabilirmiyiz?tersi durumda kur düşerse2,5 yerine 1,5 olursa ben malın maliyetini ödedeğimden düşük mü göstereceğim üstatlar sizler nasıl yapıyorsunuz?