fonradar

İthalatta Usd Kuru Hk.

tanca

Katkı Sunan Üye
Üyelik
12 Şub 2006
Mesajlar
747
Konum
istanbul
Gün içinde ithalat yaparken merkez bankası kapanmış dahi olsa bir gün önceki kuru mu baz almak zorundayız, mb alış mı satış mı kuru olacak,ayrıca gümrük beyannamesinde ki kuru değilde bir kaç gün sonraki malı çektiğimiz gümrük vergisini ödediğimiz günki kurdan girsek olur mu doğrusu nedir acaba teşekkürler.
 
Merhaba Sayın tanca,
İthalat işlemlerinde ihracat işlemine nazaran beyanname üzerindeki kuru geçerli olmaktadır. aradaki farklığı şöyle açıklamak mümkündür.

İhracat işlemlerinde beyanname kapatıldığı anda malın satışının gerçekleştirilmiş sayılması
İthalat işlemlerinde ise malın gümrüğe gelip beyannamesinin açılmış olması malın teslim alınmış olarak sayılır.

Sorunun cevabı ise Beyanname üzerindeki kur geçerlidir. O kurda beyannamenin açıldığı günkü merkez bankası döviz alış kurudur.

2. Bir sorunuz var bugün saat 17:00 de yapılan işlem için 25.06.2014 tarihinde merkez bankası kurunu mu alacağım yoksa 26.06.2014 saat 15:30 da açıklanan kurumu alacağımdı. 26.06.2014 tarihinde yapılan bütün işlemlerinizde almanız gereken kur Merkez bankasının 25.04.2014 saat 15:30 da açıkladığı kurdur.

Bazı ithalat işlemlerinde örn. beyanname 4. ay ama gümrük kdv ödemesi 5. ay gibi sıkıntılar çıkmaktadır. İlgili Kdv beyanını 5. ayda İthalat ba bildirimini 4. ayda verirseniz sıkıntı olacaktır. Bu yüzden dolayı beyanname kapanışı ön plana Yani O İthalatın hem ba sını hemde kdv beyanını 5. Ayda vermelisiniz. Ba yı verirken beyanname üzerindeki kdv matrahını yazmalısınız. Ba da beyanname üzerindeki kdv matrahını kullandığınızdan dolayı geçerli kurunuz haliyle Beyanneme'nin üzerindeki kurdur.

Biraz uzun ve karışık oldu şimdiden kusura bakmayın
 
gayet güzel oldu ellerinize sağlık teşekkür ederim yeri gelmişken ilginç bir konu daha var.Akreditif ödemesi var ve bankadan yapılıyor akşam saatlerinde kapanışa doğru hesaptan para çıkıyor ama patron sabahleyin büfeden usd ya da euro alıyor öğleden sonra bankaya yatırıyor ve diyor ki siz neden dün ki mb kapanış kurunu baz alıyorsunuz olmaz öyle şey ben sabah aldım o kurdan yatırdım o tutarı yatırdım bazende bir kaç gün önce aldım kuru o kurdan akreditif ödememi yapmanız lazım kur farkı zararım olması lazım diyor kendi açısından bakıyor hep olaylara siz ne dersiniz acaba
 
Patronunuz haklı sabah aldığı kurdan işlem yapacaksınız. Elinde döviz alım belgesi varmı maliye bakanlığı onaylı?
 
Söyle düşünün Kasanızdan döviz bürosuna gittiniz 2.50 den 1.000 usd aldınız merkez bankası 2.20 açıklamış bunu 2.200 TL olarak giriş yaparsanız kasanız 300 TL açık verir. Bunu 2.500 TL olarak giriş yapıp Kasa kur farkını yaparken 300 TL atmak doğru olandır.
 
olay kasa değil ki ben 100.000 usd alıyorum o parayı bankaya yatırıyorum bankadan da yurtdışına akreditif ödemesi yapıyorum.Bankadan para çıktığı için yurtdışı firmasının ödemesini mb dünki kurundan yapıyorum.örneğin sabah 2,14 den kur dan usd aldım ama akşam bankaya yatırıp oradan ödediğimde ben 2,14 den mi ödemiş olacağım yoksa dünki kapanış 2,15 se fazlaysa ya da 2,13 se az ise bugünki benim aldığım krdan farklı ise de ben gene de dünki mb kuruna göremi yapmış olacağım ödemeyi
 
Sayın Arkadaşlar,

Bazı noktaları düzeltmekte yarar var.

Öncelikle sayın tanca sorduğunuz ilk soruda çok eksiklik var ancak sonraki yazılarda bazılarının tamamlandığını varsayıyorum. Buna göre detaylandırılması gereken bazı başlıkları da gözardı ediyorum.

Sayın uğurcadır, "İthalat işlemlerinde ise malın gümrüğe gelip beyannamesinin açılmış olması malın teslim alınmış olarak sayılır." Bu kesinlikle yanlış. Gümrük beyannamelerinde temel kural açılması değil "KAPATILMASI" kökenlidir. Beyannameyi açarsınız ancak özel bir durum yoksa (TSE gibi) 3 gün içinde kapatmalısınız yani işlemlerini tamamlamalısınız aksi halde GB hükümden düşer gider yenisini açarsınız. Malın teslimi alınması açılan beyanname üzerinde belirlenen vergilerin ödenmesi ile gerçekleşir. Ödeme günün bu üç gün içinde değişirse her gün kur hesaplaması yeniden yapılır.

Akreditif ise; kur dövizin bankadan ödendiği gün olarak veya Döviz bürosundan aldığınız tutar karşılığında ödediğiniz tutar olarak değerlendirilir, bunda MB kuru uygulanamaz. Alım tarihi ve ödeme tarihi arasında fark olur ve varsaydığınız gibi +/- değer oluşursa döviz hesabındaki TL karşılığındaki çıkışta da fark olacağından kur farkı gelir gideri / hesap bakiyesi gelir gideri arasındaki farkla sıfırlanacağından sonuç değişmeyecektir bu yüzden alım bedelini doğrudan kullanmak mümkündür.

Tek kur farkı işlemi Mal Mukabili ithalat işleminde olur. Mal bedeli malın gümrükten çekildiği tarihteki MB Döviz Alış kuruyla değerlenir transfer tarihinde ise mal bedeline eklenmeyeceğinden Kur Farkı Geliri/Gideri olarak kaydedilir. Bu yurt dışı borçlanma olduğundan fatura düzenlenmez ve KDV'ne tabi değildir.
 
Sayın ksimkesyan,

GGB'lerde kapanış tarihinin önemli olduğunu Ba-Bs Bildirimde beyannamenin açıldığı değil kdv'nin ödendiği tarihdir diye bildirdim. Ama yinede Ba bildirimini Kapandığı güne göre değil beyannamenin üzerinde yazan kura göre yapılıyor(Bu konuda hatam varsa lütfen düzeltiniz).

Döviz transferlerinde Merkez Bankası döviz kuru hesaplanmayacak demişsiniz. Bu konuda tekrardan göz gezdirmenizi isteyceğim. Yurtdışı transferlerinde Merkez bankası Döviz alış kuru kullanılmalıdır. Yani örnek işlem yapmak gerekirse

15.06.2013 de alınan 100.000 usd kur:2,7 dir. Merkez bankası kuru ise 2,30 dur. Aynı gün bankadan dövizi alıp parayı transfer edersek yapılacak işlem şudur.

102 (b) (Usd hs.) 270.000
102 (a) (TL. Hs.) 270.000

320 (b) 230.000
102 (a) (Usd Hs.) 230.000

656 (b) 40.000
102 (a) 40.000

656 Malın bedeline eklenmesi konusu vardır. O konuya hiç girmeyelim
 
Üst