İtibari Hizmet Kapsamı Değişiyor

ferhat

Moderator
Forum Yönetimi
Üyelik
6 Haz 2005
Mesajlar
7,616
Konum
İSTANBUL
İtibari hizmet kapsamı değişiyor



Ekim ayı başında yürürlüğe girecek olan 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu hepimizin hayatında çok önemli değişikliklere yol açacak. Zaman içerisinde köşemizde bu değişiklikler hakkında sizleri bilgilendirmeye çalışıyoruz. Bugün de sosyal güvenlik reformu çerçevesinde ?itibari hizmet? ile ilgili yapılan önemli değişiklikleri sizlerle paylaşacağız.
Bilindiği üzere, 506 sayılı kanun ile 5434 sayılı kanun hükümlerine göre, bazı ağır ve yıpratıcı işlerde çalışan kişiler için normal hizmet süresine ilave hizmetler verilerek bu durumda olanların daha erken emekli olmalarına imkan tanınmıştı. Bunlar içinde en bilinenleri basın çalışanları ile kamuda asker ve polis memuru olarak çalışan kişilerdir. İşçi statüsünde çalışanlar için itibarî hizmet, kamu görevi yapanlara verilen ek hizmetler için ise fiilî hizmet süresi zammı tabirleri kullanılmaktadır.
İtibari hizmet ile fiili hizmet süresi zamları 5510 sayılı kanunda önemli değişikliklere uğramaktadır. Kapsamda olan çalışanların önemli bir kısmı kapsam dışına çıkarılmaktadır.

Gazetecilerin itibari hizmeti kalkıyor
İtibari hizmet kapsam dışına çıkarılanların başında basın çalışanları olarak gazeteciler gelmektedir. Basın İş Kanununa tabi olarak çalışan ve gerçekten riskli ve stresli iş grubuna giren gazetecilik mesleğinden itibari hizmetin kaldırılması ciddi bir eleştiri konusu olarak karşımıza çıkıyor.
Gazetecilerin dışında, kaynak işlerinde çalışanlar, hava yolları uçuş personeli, lokomotif makinistleri, infaz koruma memurları, posta dağıtıcıları, TRT?de haber hizmetinde çalışanlar, Devlet Tiyatrosu sanatkarları, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası?nın şef ve üyelerinin fiilî hizmet süresi zammı hakları kaldırılmaktadır.
İtibari hizmetten yararlanma hakkını kaybedenlerin kanunun yürürlüğe girdiği tarihe kadar kazandıkları süreleri emeklilik işlemlerinde eskiden olduğu gibi değerlendirmeye alınacak. Kanunun yürürlük tarihinden sonraki hizmetlerine karşılık olarak itibari hizmet verilmesi söz konusu değildir.
Kanuna göre, TSK, emniyet ve MİT mensupları ile dalgıçlar, radyoaktif maddelerle yapılan işlerde çalışanlar, asit üretimi yapılan yerlerde, demir ve çelik fabrikalarında ve kurşun izabe fırınlarında çalışanlara bir yılda 90 gün fiili hizmet zammı verilecek.
Kurşun ve arsenik işleri, cam fabrikaları, çimento fabrikaları, kok fabrikaları ve termik santralleri, alüminyum fabrikaları, döküm fabrikaları ile itfaiye ve yangın söndürme işlerinde çalışanlar ise 60 günlük fiili hizmet zammından yararlanacak.
Sonuç olarak iş kolları beş risk grubu olarak derecelendirilmiş ve bu dereceleme neticesinde beşinci risk grubunda çalışan işçilere itibari hizmet verilmiştir. Ancak, başta gazeteciler olmak üzere bazı meslek gruplarından veya iş kollarından itibari hizmetin kaldırılmasına yönelik tartışma ve eleştiriler devam edecektir.

Şerif Akcan
 
Ynt: İtibari Hizmet Kapsamı Değişiyor

Yani kaynak işinde çalışanlar için yine eskisi gibi ayrı mı vereceğiz?
 
Ynt: İtibari Hizmet Kapsamı Değişiyor

fugenc ' Alıntı:
Yani kaynak işinde çalışanlar için yine eskisi gibi ayrı mı vereceğiz?


Ekim ayına kadar bekleyelim göreceğiz
 
Ynt: İtibari Hizmet Kapsamı Değişiyor

inşaat işlerinde ihallei işlerde fiili hizmet süresi yok değil mi.
Fiili hizmet süresi ile ilgili Taş ocağında çalışan işçilerimiz için sgk a nasıl başvuru yapılacak.SGK hizmet belgesi neye göre verilecek. Hangi belge türü verilecek..
 
Ynt: İtibari Hizmet Kapsamı Değişiyor

1/5510/40.madde
2/2009/79 Fiili Hizmet Süresi Zammı Uygulaması hakkında genelge
3/FİİLİ HİZMET SÜRESİ ZAMMI UYGULAMASININ USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK ğe bakmakta yarar var.
 

Benzer konular

Üst