Yazmış olduğunuz iş kanunu maddesinin başlığına bakar iseniz hafta tatilinin hangi koşullarda ödenmesi gerektiğini tarif etmektedir. Orada "gereken" yazması bu iznin verilmesinin zorunlu olduğu anlamına gelmez. Eğer çalışma süresinden sayılan maddesinde böyle bir düzenleme olsa idi ancak o zaman zorunluluk doğardı.[/QU
OTE]
Sn.Demiral bir iletisinde "...konuyu çok da uzatmanın bir anlamı yok" dedikden sonra konu tarafımdan tekrar açılmış ve uzamıştı ama son durumuda netleştirmişdik.
Sn.Merkür2 bu son iletisinde ;
1-İzin verilmesinin zorunlu olduğu anlamına gelmiyeceği,
2-Eğer çalışma süresinden sayılan haller(M.66) kapsamında böyle bir düzenleme olsaydı ancak o zaman işverenin izin verme zorunluluğunun doğacağını ifade etmektedir.
El cevap:
-1 nci duruma istinaden şimdiye kadar yeterli cevaplar verildi tekrar etmiyelim(ama belirtilen özür niteliğindeki haklı sebeblere bağlı olarak işciye izin verilmesinin zorunlu olduğu noktası artık tartışılmamalı,tersinde düşünürsek verilmeyip işcinin işe gelmemesi halinde bu noktaya ilişkin işyeri uygulaması yok ise ücretsiz izin ve belki de disiplin cezası dışında işverenin herhanki bir yaptırımının olamıyacağı,
-2 nci durum ise (M.66)günlük iş süreleri içinde iş ve işyeri ile ilgili başkaca hususları kapsamaktadır.Oysa olayımızdaki haller-nedenler iş ve işyerine ilişkin olmayıp,işcilerin şahsına ilişkindir.Bu nedenle anılan madde den hareket ederek sonuca gidilmesininde isabetli olmıyacağını düşünüyorum.