İzinde Maaş Ödemesi

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan şanslı
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

(İşveren " işyerini 3 gün tatil ediyorum derse" ödenecek ücret kaç günlük olur) onu sormak istedim.
İşveren işyerini tatil ederse,
tatil etmeseydi ödeyeceği ücret ne ise, onu ödemeli

( elbette işveren x çalışanı evleneceği için işyerini tatil ederse, herkese 3 günlük ücretli izin vermiş olur ve hafta tatili ücreti ile birlikte çalışılmasa da 4 günlük ücreti herkese öder :) )
 
Yazmış olduğunuz iş kanunu maddesinin başlığına bakar iseniz hafta tatilinin hangi koşullarda ödenmesi gerektiğini tarif etmektedir. Orada "gereken" yazması bu iznin verilmesinin zorunlu olduğu anlamına gelmez. Eğer çalışma süresinden sayılan maddesinde böyle bir düzenleme olsa idi ancak o zaman zorunluluk doğardı.[/QU
OTE]

Sn.Demiral bir iletisinde "...konuyu çok da uzatmanın bir anlamı yok" dedikden sonra konu tarafımdan tekrar açılmış ve uzamıştı ama son durumuda netleştirmişdik.
Sn.Merkür2 bu son iletisinde ;
1-İzin verilmesinin zorunlu olduğu anlamına gelmiyeceği,
2-Eğer çalışma süresinden sayılan haller(M.66) kapsamında böyle bir düzenleme olsaydı ancak o zaman işverenin izin verme zorunluluğunun doğacağını ifade etmektedir.
El cevap:
-1 nci duruma istinaden şimdiye kadar yeterli cevaplar verildi tekrar etmiyelim(ama belirtilen özür niteliğindeki haklı sebeblere bağlı olarak işciye izin verilmesinin zorunlu olduğu noktası artık tartışılmamalı,tersinde düşünürsek verilmeyip işcinin işe gelmemesi halinde bu noktaya ilişkin işyeri uygulaması yok ise ücretsiz izin ve belki de disiplin cezası dışında işverenin herhanki bir yaptırımının olamıyacağı,
-2 nci durum ise (M.66)günlük iş süreleri içinde iş ve işyeri ile ilgili başkaca hususları kapsamaktadır.Oysa olayımızdaki haller-nedenler iş ve işyerine ilişkin olmayıp,işcilerin şahsına ilişkindir.Bu nedenle anılan madde den hareket ederek sonuca gidilmesininde isabetli olmıyacağını düşünüyorum.
 
Son düzenleme:
4 günlük evlilik izni talebinde bulunan çalışan için işverenin 4 gün izin verme zorunluluğu yok, ''3 güne kadar''' ifadesinden ,
işçinin talep edebileceği evlilik izni süresinin üst sınırının 3 gün olabileceği sonucunu çıkartıyorum ben.

Keremcem üstat. Kıdem tazminatında hareket edersek;

Genel ifade ile: Tavanı aşan ödeme yaparsan bu senin bileceğin bir şey vergisini ödersin, ben vergiden muaf miktarı belirtmişim diye anlayabiliyoruz.
İzin konusuna böyle düşünürsek şayet: 4 gün evlilik izni verebilirsin ama ben 3 günü çalışılmış süreden sayarım. 4. gün bu süreye girmez diyebiliriz. Demeliyizde( nacizane).

ve devam etmiş; işveren tarafından verilen 1 haftalık süre içinde kalmak üzere verilen izinler diye bir ifade getirilmiş.

Sayın AYDEMİR'in yukarıdaki ifadelerinide kendi yorumumla derleyerek.
Evlenme ve belirtilen kişilerin vefat etmesi halinde 3 günlük(e kadar) izin verilmesi ve bu süreler için ücretin ödenmesi kanuni bir zorunluluk tur diyorum.
 
Sayın AYDEMİR'in yukarıdaki ifadelerinide kendi yorumumla derleyerek.
Evlenme ve belirtilen kişilerin vefat etmesi halinde 3 günlük(e kadar) izin verilmesi ve bu süreler için ücretin ödenmesi kanuni bir zorunluluk tur diyorum.

Sn.Ferruh bey
Anılan iznlerin, işverence verilmesinin zorunlu olması durumu karşısında, bu izinlerin ücretinin ödenmesi Kanuni bir zorunluluktur demek,(bu kanaate varmak) mümkün olmasa gerek.İşyeri uygulaması olarak(iş sözleşmesi veya pers.yönetmeliğinde hüküm) var ise bu takdirde işveren yönünden bağlayıcı olacaktır.
Uygulama olarak işci lehine hüküm kurulabilir, diğer tarafdan özellikle kurumsal işyeri/işletmelerde ücretinin ödenmekte/ödeniyor olduğunu bilmekteyiz,mümkündür.
Ayrıca,anılan izinlere ilişkin süreler asgaridir.İşci lehine artırılabilir ise de işveren razı-uygun görmedikce artırılamaz,yani işci ben bu nedenden dolayı iznimi 5 gün kullanmak istiyorum diyemez,işveren de 2 gün verebilirim dememeli.
 
Arkadaşlar hepinize teşekkür ederim çok güzel ve aydınlatıcı paylaşımlar oluyor. Kadınların doğumdan önce aldıkları 8 haftalık ve doğumdan sonraki 8 haftalık doğum izinlerinin ücretli mi ücretsiz mi verilmesi gerektiğine dair bir kanun veya Yargıtay kararı var mıdır? Eğer ücretli verilirse bu işvereni çok sıkıntıya sokar diye düşünüyorum.
 
Ücretli derken işveren mi öder diyorsunuz?. Öyle olmuyor. SGK dan alıyor raporlu olduğu sürelerin parasını.
 
Kadın işçi doğumdan dolayı izinli olduğu 16 haftalık maaşını SGK'dan mı alıyor? Öyle oluyor demiyorum bilmediğimden ve daha önce başıma gelmediğinden sorma gereği hissettim.
 
Hastaneden alınan, 2günü aşan tüm raporlar için, ücret ödemesini SGK yapar, işveren de elbette ödemek isterse kimse neden ödedin demez, yeter ki kuruma da primleri ödensin
 
Üst