fonradar

Kameramanların Vergi Mükellefiyetliği Hk.

ZİNDAN

Moderator
Forum Yönetimi
Üyelik
6 Eyl 2006
Mesajlar
7,317
Konum
İstanbul
Kameraman olarak serbest çalışan birinin vergi mükellefiyetliği işletme defterine göre mi? Yoksa serbest meslek defterine göre tesis ettirilmelidir?
Bilgisi olan var mı?
 
Serbest Meslek erbabı ise serbest meslek kazanç defteri tutacak elbette. Kameramanlara özgün ayrı bir defter tutma düzenlemesi olmadığına göre.
 
ticari bir faaliyet yok kameramanlıkta bir sanat icra ediyor olduğundan kanlımca serbest meslek defteri onaylanması gerekir.
 
Şimdi tekrar okuyunca ve sayın Akşamsefasının cevabını da görünce soruyu yanlış anladığımı gördüm. Sanırım Sayın Zindan freelance olarak çalışan bir kameramanın hangi gelir unsurunu elde ettiğini sormuş. Olayı defterden uzaklaşıp olması gerektiği gibi gelir unsurları açısından bakarsak, elbette tatrışamamız olarak GVK md.65 uyarınca elde edilen kazanç serbest meslek kazancı olacaktır.
 
Serbest Meslek Kazancının Tarifi
ic_title_cizgi.gif
ic_title_cizgi_uc.gif


Kanun Ad
GELİR VERGİSİ KANUNU
Madde No
65
Kapsam

(202 sayılı Kanunun 31'inci maddesiyle değişen madde) Her türlü serbest meslek faaliyetinden doğan kazançlar serbest meslek kazancıdır.
Serbest meslek faaliyeti; sermayeden ziyade şahsi mesaiye, ilmi veya mesleki bilgiye veya ihtisasa dayanan ve ticari mahiyette olmıyan işlerin işverene tabi olmaksızın şahsi sorumluluk altında kendi nam ve hesabına yapılmasıdır. Tahkim işleri dolayısiyle hakemlerin aldıkları ücretler ile kollektif, adi komandit ve adi şirketler tarafından yapılan serbest meslek faaliyeti neticesinde doğan kazançlar da, serbest meslek kazancıdır.




Koray bey,
Ben bunun ticari kazanç olacağını düşünmüştüm.Burada şahsi mesai olmasına rağmen, ilmi ve mesleki bir bilgi olmadığını düşünüyorum.
Bunun değerlendirmesini kesin olarak nasıl yapmak gerekir?
Ayrıca serbest meslek defteri yerine işletme defteri tesis ettirmenin zararı olmayacağını düşünüyorum.Ancak işletme defteri olacak bir mükellefe serbest meslek defteri tesis ettirmek kötü sonuçlara yol açabilir.
Hadleri geçtiğinde büyük defter tutmamak, Ba-Bs Formlarını vermemek gibi...
 
Sayın Zindan konu hakkındaki kişisel görüşlerim söyledir;

1-Şahsi mesai yanında bence ilmi ve mesleki bir bilgi de var. Siz veya ben profesyonel bir kameraman gibi gelişmiş bir kamerayı kullanabilir miyiz? Görüntüyü, ışık açısını ayarlayabilir miyiz? Şahsen ben yapamam-:) İşte meslek bilgi ve ihtisas budur.

2-Olayı Ba-Bs formu ve ÖUC açısından değerlendirdiğimizde ise, zaten Ba-Bs formunu bilanço esasına göre defter tutan mükellefler veriyor. Serbest meslek kazanç defteri tutan mükellef ise bildiğiniz gibi iş hacmi ne olursa olsun bu kapsama girmeyecektir. Yarın öbür gün, bu serbest meslek faaliyeti değil aslında ticari kazançtır diyecek biri olursa da, her şeye rağmen Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir demek istiyorum.
 
Sayın Koray bey,

Bu durumda, her türlü makineyi kullanan her kişi için serbest meslekten bahsetmek gerekir.Örneğin, laboratuvardaki tıbbi makineleri, fotoğrafçıdaki baskı makinelerini, fabrikadaki baskı makinesini, dolum makinesini, lazer kesim makinesini.Bu makineleride sadece kullanan kişi iyi derecede bilir.Bilgisi olmayan kullanamaz.

Kamerayı da almak bir sermaye gerektirir ayrıca.Kanunda bahsedilen ilmi veya mesleki bilgi veya ihtisasa dayalı kelimelerinden anladığım, bu konu üzerine ihtisas yapmış, okulunu okumuş, ilmini okumuş, tamamen bilgi üzerine dayalı meslekler geliyor.
Örnek: Smmm, Doktor, Avukat, Y.Gümrük Müşaviri, Şehir Plancısı, Dişçi vs...

Bu arada Türkiye nekadar kanun devleti olsada, delinin biri kuyuya taş atıyor, ondan sonra onu mahkemelerde çıkarmak için bin akıllı uğraşıyor. :) Onun stresi beni öldürür...

Fikirleriniz için teşekkürler.
 
Üst