Kapalı Kasa Van Aracın Açtırılması & Satılması

Üyelik
23 Ara 2016
Mesajlar
2
Konum
istanbul
Merhabalar,

Yaklaşık 5Yıl önce satın aldığımız kapalı kasa ticari araç ( Fiat Fiorino Kargo , 1+1 ve %18 KDV indirimi yapılmıştı ) yılbaşından hemen sonra tescil tarihi 5yılı doldurmuş oluyor. Müşavirimizin dediğine göre, tescil tarihi 5 Yıl geçmil bu tip araçlara koltuk taktırıp & cam açtırma işlemi yapılıp ruhsata işletmek için ekstra bir ÖTV ödemesi yapılmasına gerek yok.

1) 5Yıl geçtikten sonra koltuk taktırıp & cam açtırıp ruhsata işletmek için ÖTV'den muafmıyız?
2) Eğer ÖTV'den muaf isek , peki bu aracı alırken yanlış hatırlamıyorsam 5yıl önce KDV indirimi yaptırmıştık. Acaba bu indirilen KDV ile alakalı bir şey yapmaya gerek varmı? (5Yıl sonra)
3) Peki aracımıza Koltuk + Cam işlemini yaptıktan sonra satışını yaptırdığımız takdirde , Satış KDV oranı ne olacak?
 
ÖTV Kanunu'nun 15/2-a maddesine göre, ilk iktisap tarihinden itibaren 5 yıl içinde 87.03 tarife pozisyonundaki binek otomobillerine, 87.04 tarife pozisyonundaki kapalı kasalı kamyonetlere veya 87.02 tarife pozisyonundaki binek otomobillerine dönüştürülen araçlar için, ilk iktisaptaki matrah üzerinden dönüştürülen aracın vergi oranı uygulanmak suretiyle hesaplanacak vergiden, ilk iktisapta ödenen verginin indirilmesi suretiyle bulunan vergi farkı, dönüştürülen aracı adına kayıt ve tescil ettirenden alınacaktır.

Örneğin % 4 oranında vergiye tabii kapalı kasalı kamyonete koltuk eklenmek veya arka camları açılmak suretiyle binek otomobiline dönüştürülen araçlar için, dönüştürülen aracın tabii olduğu (% 10, % 37, % 60 veya % 84) oranında ÖTV hesaplanarak, bundan % 4 oranında ödenen vergi indirildikten sonra kalan tutar, adına kayıt ve tescil yapılandan tahsil edilecektir. Aynı şekilde daha önce % 10 oranında vergiye tabii olan (4+1) koltuklu Doblo, Connect, Kangoo, Expres, Combi, Partner, Caddy, Transporter, Starex gibi araçlara koltuk ilave edilmek suretiyle % 37, % 60 veya % 84 oranında vergilendirilen araçlara dönüştürülmesi halinde de ek ÖTV tarhiyatı yapılacaktır.


Binek Otomobiline Dönüştürülen Araçlarda KDV İndirimi

87.04 tarife pozisyonundaki panelvan veya kamyonet olarak satın alınan araçlara ödenen KDV, alımın yapıldığı dönemde indirim konusu yapılabilecektir. Ancak bu şekilde araç satın alındıktan sonra, arkaya koltuk eklenmek, cam açmak gibi tadilatlar yapılarak aracın 87.03 tarife pozisyonundaki binek otomobili veya (8+1) kişi taşımak üzere imal edilmiş araca dönüştürülmesi halinde, indirim konusu yapılan verginin Kanunun 30/b maddesine göre düzeltilmesi gerekir. Düzeltme işlemi, daha önce indirim konusu yapılmış olan KDV'nin, dönüşümü yapılan aracın trafik siciline kayıt ve tescil ettirildiği dönem beyannamesinde hesaplanan KDV'ye ilave edilmek suretiyle yapılacağı tabiidir. Bu şekilde indirim hesaplarından çıkarılacak olan KDV'nin ise doğrudan gider veya maliyete intikal ettirilmek suretiyle telafi edilmesi gerekir.

Aynı husus, 87.02 tarife pozisyonunda satın alınan minibüslerin, koltukları sökülmek suretiyle 87.03 tarife pozisyonuna giren araçlara dönüştürülmesi halinde de geçerlidir.

Örneğin : 10 koltuklu minibüs olarak satın alınıp KDV'si indirim konusu yapılmış olan aracın, bir sıra koltuğu sökülerek makam aracı haline getirilmesi, aracın binek otomobiline dönüştürülmesine neden olacağından, aracın bu şekilde trafiğe tescil ettirileceği dönemde indirilen KDV'nin düzeltilmesi gerekecektir.
 

Benzer konular

Üst