Kapanışlarda aktif/pasif yoktur yazısının önemi

Tahsin Kurt

Fenomen Üye
Platin Üye
Üyelik
5 Nis 2007
Mesajlar
9,694
Konum
İstanbul
Selamlar arkadaşlar.
Bilindiği üzere fert firmaların ticaret odası kapanışlarında aktif/pasif yoktur şeklinde bir yazı veriyoruz.Bu yazıyı vermekle firmanın aktifinin,pasifinin,borcunun,alacağının kalmadığını beyan etmiş oluyoruz.Şu an elimde 1-2 tane oda kapanış işlemi var.Bu kişilerin (bilanço usulü) hesaplarında halen kapanmamış borçlar ve alacaklar mevcut.
Ticaret odasına konuyu sordum.
Kayıtlar bu şekilde iken aktif/pasif yoktur yazısını verirsem:
a- Bu durumda borç ve alacaklarımı sıfırladığımı beyan etmiş olmuyor muyum?
b- Daha sonraları alacaklı olduğum bakiye nedeniyle davalık olursam "siz aktif/pasif yoktur diye kapanış yaptınız,artık böyle bir alacağınız kalmadı veya tam tersi borcunuz yok" şeklinde bir olayla karşılaşır mıyım?
c- Aktif/pasif yoktur yerine başka şekilde kapanış yapamaz mıyız?

Odanın cevabı şöyle olmuştur.
Kanun gereği aktif/pasif yoktur'un dışında başka bir evrak türü yoktur.Bu şekilde kapatıpta daha sonra alacak verecek davası ile karşılaşırsanız mahkeme örneğin borcunuzun olduğu bir durumda kapanışınızı kabul etmeyebilir,tekrar açılış yaptırabilir.veya alacağınızı alma hakkınızı ortadan kaldırabilir.Saçma ama uygulama böyle olabiliyor..

şeklinde bir yanıt vermişlerdir.Bütün firmaların kapatırken borç alacaklarını sıfırladıklarını sanmıyorum. Ben bu şekilde kapanış yaparsam bu firma daha sonra borç-alacak konusunda davalık olursa sorun yaşar mı?
Bu konudaki görüşleriniz neler olabilir?
Teşekkürler,saygılar
 
Ynt: Kapanışlarda aktif/pasif yoktur yazısının önemi

Ticaret odasının savunduğu tüzel kişiliklerde mantıklı ancak, şahıslarda pek mantıklı gelmiyor.
Şahıs işletmesinin bankadan aldığı kredi borcu adına çıkar, kaldıki dükkanını kapatsa bile borcu devam eder, bunu bir şekilde daha sonrada ödeyebilir.Banka hesaplarında para olur.Vadesi ileri tarihli olan çeklerini dükkanı kapattıktan sonra ödeyebilir.
Daha önceden aklıma takılan bir kaç örnekti bunlar.

Ayrıca bir davalık konu olursa ve kaybetsem, mahkeme niye dükkanımın kapanışını iptal edip, açıkmış gibi işlem yaptırsın.Mantığı nedir, ben yaşıyorum ve buradayım, borcumda varsa ben öderim, dükkanı ne yapacaksınız. :)

Kolay gelsin.
 

Benzer konular

Üst